Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Besplatna dostava na JYSK.rs prilikom online kupovine u vrednosti od 25.000 rsd ili više.

Dodatnih 10% na SVE - samo do 28. februara
Žena se oseća odmorno

5 saveta kako se lakše probuditi

Datum:

Kategorija: Saveti o spavanju

TAGOVI: navike spavanja, saveti o spavanju

Čak se i jutarnje osobe mogu osećati mrzovoljno i dezorijentisano kada zazvoni alarm. Imate li problem sa buđenjem ujutro? “Loše” jutro može imati negativan uticaj na ostatak vašeg dana i ako se problem nastavi može uticati i na vaše zdravlje. Postoje različite metode koje vam mogu pomoći da rešite problem,  metode koje buđenje čine lakšim. Isprobajte naših 5 saveta za lakše buđenje. 

1. Ciklus spavanja i rutine

Pre svega, morate otkriti koliko sna vam je potrebno. Upoznajte svoje telo – nekome je potrebno 7 sati sna, nekima manje, a nekima i više.
 
Isplanirajte svoje spavanje kako se ne biste morali buditi tokom ciklusa spavanja. Ciklus spavanja uobičajeno traje oko devetnaest minuta.  U tom periodu prolazite kroz različite faze, od faze slabog sna do faze čvrstog sna i REM faze u kojoj sanjate. Buđenjem tokom ciklusa spavanja bićete mrzovoljni i zbunjeni, zato zavisno o vašim potrebama spavanja, 6 ili 7,5 sati vam omogućuje 4 do 5 ciklusa spavanja. 

Jednom kada otkrijete koliko sna je potrebno vašem telu, možete razviti redovnu dnevnu rutinu. Vaše telo voli rutine, kada nijedan dan nije drugačiji. Odlazak u krevet u isto vreme svake večeri i navijanje alarma u isto vreme svakog dana (čak i vikendima) će se isplatiti.  
Možete učiniti još više kako biste ugodili svojoj telesnoj žudnji za rutinom.  Započnite s ritualom spavanja sat vremena pre odlaska u krevet, prigušite svetla, isključite električne uređaje, napravite sebu toplu kupku, čitajte, meditirajte ili se bavite drugim aktivnostima u kojima uživate i koje vas opuštaju. Ovo će takođe uticati na vaše buđenje.

2. Buđenje ujutru

Najbolji način buđenja je kada i vaš alarm sledi rutinu. Uključite svog unutarnjeg autopilota umesto da u to svesno ulažete dodatni napor. Na primer, iskušenje da pritisnete dugme za odlaganje alarma može biti neodoljivo. Oh, još samo par minuta…Ovako izdeljen san je manje efikasan i znak je da ste ranije trebali otići u krevet, ali tih dodatnih par minuta možete iskoristiti kako biste pripremili mozak da je vreme za buđenje.  

Ako se borite sami sa sobom kako ne biste pritisnuli dugme za odlaganje, smestite alarm na drugi kraj sobe kako biste morali da ustanete iz kreveta da ga isključite. Jednom kada ustanete,  lakše ćete ostati budni i započeti dan. Šta god radili, vodite računa da svakog dana sledite istu rutinu. 

3. Pokrenite se i osvežite se

Kao što je spomenuto 2): Pokrenite se čim se probudite. To podstiče vaš mozak i vaše telo.  Učinite još više i idite na trčanje, ako je to nešto u čemu uživate, ili radite jogu. Osim što će vas razbuditi , ostaviće fantastičan osećaj tokom celog dana i ne morate se brinuti da li ćete naći vreme za vežbanje.
Tuširanje takođe može biti odličan način razbuđivanja. Bez brige – ne mora biti hladan da bi bio osvježavajuć. 
 

4. Pustite svetlost

Ako se osećate mrzovoljno kada se budite, prvo sklonite zavese i dignite roletne. Svetlo pomaže vašem mozgu da shvati da je dan započeo tako da može poslati prave signale u vaše telo. Ako napolju nema svetla, uzmite u obzir kupovinu alarmnog sata dizajniranog da stimuliše svetlost. Ti alarmni satovi postepeno povećavaju svetlost tokom podešenog vremena pre paljenja alarma, oponašajući izlazak sunca.   

Pročitajte više o tome kako svetlost utiče na spavanje. 

5. Kreirajte savršeno jutro

Zašto započeti dan mučnim poslovima, koji ostavljaju osećaj kao da je život traka za trčanje? Odlučite da će prva stvar koju ćete učiniti biti prijatna. To znatno olakšava buđenje. Može biti meditacija, ukusna šoljica kafe, slušanje najdraže muzike ili nešto drugo. Odaberite aktivnosti u kojima uživate.

Želimo vam prijatan dan!

Izvori

https://www.lifehack.org/articles/productivity/how-wake-immediately-the-morning.html
https://www.rd.com/health/wellness/how-to-wake-up-in-morning/
https://www.lifehack.org/articles/productivity/how-wake-immediately-the-morning.html

Proverite svoj indeks spavanja

Zanima vas kvalitet vašeg sna? Uradite naš Test spavanja i uporedite svoje rezultate sa drugima. 

 

Nevena Social Media and Digital Coordinator

Komentari