Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Besplatna dostava na JYSK.rs prilikom online kupovine u vrednosti od 25.000 rsd ili više.

Božićni običaji u Danskoj

Božićni običaji u Danskoj

Datum:

Kategorija: Nova godina

TAGOVI: praznici, običaji

Za mnoge Dance Božić je najvažniji dan u godini, a to je posebno povezano sa divnim božićnim tradicijama koje neguju u svom domu u Danskoj. Svi običaji povezani sa Božićem sinonimni su sa toplinom i veseljem čime se lakše podnose duge noći koje su neizbežne u skandinavskoj zimi.

Danski Božić slavi se od početka decembra - već od prvih dana zadnjeg meseca u godini počinju pripreme i slavlje. Stoga ne čudi što su neki početak proslave premestili čak i od sredine novembra.


Nisser

Advent – drevni danski običaj

Advent u Danskoj se svodi na vence i odlazak u crkvu. Prvom nedeljom Adventa započinje crkvena godina u Danskoj. Davnih dana Danci su postili tokom Adventa, ali u novijem vremenu post više nije deo tradicije.

Danas se Advent odnosi na četiri nedelje koje vode do Badnje večeri. Tradicionalan adventski venčić nosi četiri sveće koje se pale jedna po jedna svake nedelje. Tako se označava i najavljuje dolazak Božića. Stoga je venčić poseban simbol Adventa.


Advendt

23. decembar – dan pre velikog slavlja

Dancima je 23. 12. posebno dugačak dan, jer ne mogu dočekati idući dan kada otvaraju poklone na Badnje veče. Srećom, postoji puno tradicija u Danskoj kojom skrate vreme tokom tog dana: provode dan sa porodicom i najbližima. Tada uspeju nadoknaditi vreme provedeno u jurnjavi i pripremama tokom decembra.

• kićenje božićnog drveta: u većini porodica je običaj da se drvce zajednički ukrašava već 23. 12. Osim što je zabavno, idealna je i prilika da zajedno provedu vreme.

• puding od riže za božićnog vilenjaka Nissea: deci omiljen božićni običaj je izrada pudinga od riže koji se posipa cimetom i dovršava kuglicom maslaca, kojim se "nagovara" vilenjak da bude dobar i ne radi loše stvari! Takođe, ovo je i odličan dodatak božićnom meniju.

• božićni filmovi na TV-u i adventski kalendar: tokom 23. 12. ceo dan se prikazuju božićni filmovi na TV-u te ih zajedno gledaju odrasli i deca. Većina napeto prati program takozvanog adventskog kalendara jer se finalna epizoda prikazuje 24. 12.

Danish christmas traditions

Dan pre Božića - jedan od najlepših dana u celoj godini

Nema sumnje da je Badnje veče jedan od najzanimljivijih božićnih događaja. Danski božićni običaji povezani su sa radošću, udobnošću (tzv. hyggeom) i ukusnom hranom. Badnje veče se tradicionalno smatra svečanim danom tokom kog se katolički vernici pripremaju za Isusovo rođenje.

Način provođenja Badnje večeri varira od porodice do porodice. Neki idu u crkvu tokom dana, dok drugi provode dan zajedno pripremajući se za večernju trpezu. No, za većinu Badnje veče se svodi na divan, ukusan obrok. Uobičajeno se sastoji od patke kao glavnog jela i danskog pudinga od riže sa bademima.


Danish christmas traditions

Šta vi imate slično sa Dancima i njihovom proslavom Božića?

Način provođenja božićnih praznika varira od porodice do porodice. Voleli bismo da čujemo nešto više o vašim božićnim običajima - čekamo vas u komentarima!


Danish christmas traditions