Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Zbog nove carinske regulative, moguće je duže vreme dostave online porudžbina.SUPER DANI - uštedite do 60%
Odlična ponuda za vašu kompaniju. JYSK B2B- Pročitajte više

Dva dušeka jedan do drugog na krevetu

Vodič u 7 koraka: Kako očistiti dušek

Da li ste savladali umeće čišćenja svog dušeka? Ako ne, možda treba da pročitate ovaj vodič, koji će vam dati nekoliko saveta o čišćenju dušeka. Otkrijte kako produžiti životni vek svojih dušeka, koliko često ih čistiti te kako raznim sredstvima ukloniti mrlje, vlagu i mirise.

Zašto treba čistiti dušek?

Vaš dušek je poput magneta koji skuplja prljavštinu i prašinu. Svake noći ispuštamo između 2-10 dl znoja dok spavamo. Vlaga se upija u dušek i posteljinu. Kroz godinu dana to je poprilično mnogo litara koje vaš dušek upije i to ostavlja tragove. Vlaga može ostaviti ružne mrlje i privući buđ i odbojno grinje, koje može izazvati alergije i narušiti vaš san. Još jedna motivacija za čišćenje vašeg dušeka je činjenica da se time produžuje životni vek dušeka.

7 saveta za čišćenje dušeka:

Čišćenje dušeka se može činiti zamornim. Nažalost, ne možete ga prati na 60º. Srećom, postoje i drugi načini čišćenja dušeka. Uz usisivač, malo sredstva za čišćenje i savete u nastavku možete postići mnogo.

1. Izluftirajte i okrenite dušek

Sveži zrak je jedan od najboljih lekova protiv vlage i grinja. Najbolje rezultate dobićete provetravanjem svakog dana: ujutro, poslepodne i neposredno pre spavanja. Svaka 2-3 meseca možete okrenuti dušek kako biste smanjili opterećenje na mestima gde je vaše telo najteže. To pomaže ravnomernijem trošenju dušeka i smanjuje uranjanje. Ukoliko je moguće, okrenite dušek skroz naopako.

2. Pričekajte sa nameštanjem kreveta

Ne morate odmah nakon ustajanja da nameštate krevet, jer to daje vreme dušeku da se osuši nakon vlage koja je ispuštena tokom noći. Prekrivač ukrašava krevet i štiti jorgane i jastuke od prašine. Ipak, nakon što ste ustali, pričekajte nekoliko sati pre nego što ga bacite preko kreveta, jer prekrivač može zadržati vlagu u dušeku.

3. Upotrebite usisavač i isprašivač za tepihe

Usisavač je učinkovit kada je u pitanju čišćenje vašeg dušeka, jer se rešava grinja. Neka vam postane navika da usisavate dušek jednom nedeljno ili barem svaki put kada menjate posteljinu. Koristite nastavak za nameštaj. Time se štiti tkanina. Ako imate mogućnost da svoj dušek iznesete napolje, tu će vam dobro doći isprašivač za tepihe - odličan način za uklanjanje prašine i prljavštine. Stavite dušek uspravno kako bi neželjena prljavština mogla da sklizne. Ne zaboravite da očistite podnožje i krajeve kreveta pre nego što vratite dušek. 

4. Zaštitite svoj dušek zaštitom za dušeke

Naddušek štiti vaš dušek od najgorih mrlja i vlage. Zaštita za dušek može apsorbirati znoj, tako da ne prodire u dušek. Neki naddušeci imaju i perivu navlaku, ali ne svi. Zaštita za dušek je tanja i često se može prati u mašini i sušiti u mašini za sušenje.

5. Posebna sredstva za čišćenje za uklanjanje mrlja sa dušeka

Tipične mrlje kod čišćenje dušeka su tečnosti kao što su urin, žućkastosmeđi znoj, povraćanje ili krv. Često imaju neprijatan miris. Sirće, 10% limunska kiselina ili 10% oksalna kiselina dobri su proizvodi za čišćenje tvrdokornih mrlja sa dušeka. U kantu sipajte 0,5 litara vrele vode i dodajte ili 0,5 litara sirćeta, 10% otopine limunske kiseline ili 1dl 10% oksalne kiseline. Trebaće vam dobra ventilacija kada pravite smesu, a voda bi već trebala biti u kanti kada umešate kiselinu.

Očistite dušek vlažnom krpom ili sunđerom. Dušek ne sme biti zasićen. Ostavite 10-15 minuta, pre nego što isperete kiselinu krpom oceđenom u hladnoj vodi. Pustite da se suši oko 6 sati ili više, tako da bude potpuno suv pre nego što stavite čaršav. Možda će biti potrebno da ponovite tretman nekoliko puta pre nego što mrlja nestane. Ne zaboravite da koristite gumene rukavice kako vaša koža ne bi došla u dodir sa kiselinom. Imajte na umu da ova sredstva za čišćenje mogu da izbele obojeni tekstil. Uvek pratite uputstva na pakovanju.

6. Dezinfikujte dušek parom

Parni čistač učinkovit je za čišćenje dušeka. Para je vruća između 100-110º. To dezinfikuje i ubija bakterije. Para takođe može ukloniti neprijatan miris. Parni čistač u kući takođe je jednostavan način za uklanjanje mrlja sa kauča ili sedišta u autima. Pre nego što isparite svoj dušek, morate ga usisati i ukloniti sve mrlje. Pažljivo pratite uputstva i pazite da vas para ne opeče. Dušek mora biti potpuno suv pre nego što stavite čaršav.

7. Uklonite neprijatne mirise

Neprijatan miris možete ukloniti raznim sprejevima. Pomešajte sprej sa vodom u otopini 1:10. Utapkajte krpom ili četkom na mrlju i ostavite oko 30 minuta. Zatim isperite čistom vodom. Ne smete zasititi dušek smesom. Pustite da se tretirano područje temeljno osuši pre korišćenja kreveta. Uvek proverite uputstva na bočici. Soda bikarbona je takođe poznata po svojoj sposobnosti uklanjanja mirisa. Pospite je na problematično područje i ostavite oko 10 minuta, pre nego što je usisate. Ovo rešenje je ekološki prihvatljivije.

 

Saznajte više

Vodič: Kako izabrati naddušek i zaštitu za dušek

Vodič: Kako izabrati naddušek i zaštitu za dušek

7 stručnih saveta za kvalitetniji vazduh u sobi

7 stručnih saveta za kvalitetniji vazduh u sobi

Kako se rešiti insekata u kući ili stanu?

Kako se rešiti insekata u kući ili stanu?

Održavanje i nega jorgana i jastuka

Održavanje i nega jorgana i jastuka