Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Besplatna dostava za online kupovine u vrednosti od 25.000 rsd ili više. Moguće je duže vreme dostave zbog predstojećih praznika.

Održavanje drvenog baštenskog nameštaja

Održavanje drvenog baštenskog nameštaja

Drvo je prirodni materijal koji zahteva održavanje, te lako može promeniti boju ako nema odgovarajuću negu. Ukoliko ne održavate drveni nameštaj, takođe postoji rizik da će puknuti ili osušiti se.
 

PREMAZIVANJEM ULJEM PRE PRVE UPOTREBE

Drveni baštenski nameštaj ne sme se čistiti pre prve upotrebe i pre nego se premaže uljem. Najbolje što možete učini za svoj drveni nameštaj je premazati ga uljem odmah nakon što ga raspakujete i sastavite. Iako se JYSKov drveni vrtni nameštaj prethodno tretira uljem, naša preporuka je da to učinite pre početka korišćenja, čim ga smestite u željeni prostor.
 

ODRŽAVANJE I NEGA DRVENOG BAŠTENSKOG NAMEŠTAJA


Vrtni nameštaj može biti izrađen od različitih tipova drveta, a najčešći su hrast, bukva i orah. Pripazite na odabir ulja za premazivanje koji će najbolje zaštiti vaš drveni sto i stolice. Pre redovnog premazivanja drveni baštenski nameštaj temeljno očistite. Možete koristiti čistač sa visokim pritiskom i lagano proći svaki deo drvenog nameštaja. Time ćete osigurati čistu površinu i omogućiti ulju da lakše prodre u drvo. Osim toga, uvek pratite uputstvo koje dobijete uz sredstvo za održavanje!

Nameštaj od tvrdog drveta mora biti potpuno suv pre nanošenja uljanog tretmana. Naša preporuka je da ga premažete uljem za tvrdo drvo JUTLANDIA dva do tri puta tokom vrtne sezone i neposredno pre pospremanja preko zime. Zbog svojih svojstava nameštaj od tikovine ne zahteva uljani tretman. Tokom vremena, nameštaj od tikovine stvara površinski beli sloj koji može biti uklonjen korišćenjem posebnog ulja za tikovinu.
 

PLESAN I GLJIVICE


Ponekad se može dogoditi da uprkos redovnom održavanju vaš baštenski nameštaj zahvati plesan i gljivice. Najlakše se to može primetiti na delovima nameštaja koji su zahvaćeni gljivicama ili plesni, te postanu tamniji od ostatka ili čak skroz pocrne.

Kako bi rešili problem savetujemo:

  • Temeljno očistite drveni vrtni nameštaj sa sredstvom za čišćenje drveta. Obavezno sledite uputstva na pakovanju, a ako je nameštaj još uvek prljav, ponovite postupak čišćenja koliko je potrebno da postane čist
  • Ako ste primetili da nakon čišćenja nema promene na zahvaćenim tamnim delovima, možete napraviti jaku tečnost sa hlorom. Operite tamne delove s hlornom tečnošću i obavezno isperite vodom
  • Ukoliko ne pomogne ni tečnost sa hlorom, preostaje vam samo brusni papir! Ispolirajte zahvaćene delove dok ne dođete do zdravog drveta. Možete iskoristiti i čistač sa visokim pritiskom. Koji god način koristili, na kraju vam preporučujemo da drveni vrtni nameštaj premažete sa odgovarajućim uljem

 

DEFORMACIJA I PRITEZANJE

Drvo je prirodni proizvod i ukoliko se odlučite na kupovinu drvenih baštenskih stolova i drvenih stolica nakon određenog perioda reagovaće na različite vremenske uslove. Mogu se pojaviti manje pukotine izazvane tenzijama u drvetu, a kako bi to sprečili, važno je da s vremena na vreme pritegnete vaš baštenski nameštaj.
 

ZIMSKO SKLADIŠTENJE


Vaša drvena vrtna garnitura duže će ostati kao nova ako je adekvatno skladištite preko zimskog perioda. Na primer, drveni nameštaj ne bi smeo stajati na suvom i toplom prostoru jer ga takvi uslovi mogu isušiti. Umesto toga, odložite nameštaj u garažu ili drugi prostor koji je dovoljno provetren, ali zaštićen od kiše i snega. Takođe, nemojte ga prekriti plastikom i sličnim materijalima jer mogu uzrokovati truljenje i pojavu plesni u drveta.

Održavajte svoj drveni nameštaj redovno i ispravno i trajaće vam godinama

Saznajte više

Video vodič: Kako održavati drveni baštenski nameštaj

Kako ukloniti alge sa baštenskog nameštaja

Kako očistiti baštenski nameštaj od ratana

Održavanje drvenog baštenskog nameštaja

Pronađite najbližu JYSK prodavnicu

Za pomoć i savete obratite se JYSK osoblju i otkrijte naš širok asortiman proizvoda.