Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Besplatna dostava prilikom online kupovine u vrednosti od 15.000 rsd i više. Zbog nove carinske regulative, moguće je duže vreme dostave online porudžbina.

 

Kako se rešiti insekata u kući ili stanu?

Kako se rešiti insekata u kući ili stanu?

Stiglo nam je lepo vreme, a s njim u paketu i sve vrste malih insekata koji letnjim mesecima daju posebnu čar. Kakvo bi to leto bilo bez uboda komarca, zastrašujućeg skoka skakavca ili naporne mušice koja je odlučila da proleti vašim stanom baš u vreme ručka?

Ukoliko ste kao i mi jedni od onih kojima je draže buditi se uz zvuk alarma nego uz zvuk zujanja zalutale muve, nikako niste oduševljeni njihovim sletanjem po gotovo svim predmetima i površinama u stanu, bojite se skakavaca i ne volite ubode komaraca na koži, svakako pročitajte naše savete u nastavku teksta kojima ćete se uspešno obraniti od svih vrsta insekata.

Opasnosti insekata

Osim što znaju biti oku prilično neprijatni i često vrlo naporni, insekti mogu biti i opasni po zdravlje zbog prljavih površina na koje obično sleću, čime postaju potencijalni prenosnici raznih virusa i bolesti. Najopasnije su u ovom slučaju svakako mušice. Mušice na svojim nogama mogu nositi mnoštvo mikroorganizama koji, ukoliko ih ima u dovoljno velikom broju, mogu uzrokovati bolest.

Pored mušica, najdraže tačke sletanja i za ostale insekte su ostaci hrane, dozrelo voće, te nečiste površine nakon kojih lako mogu prenositi štetne mikroorganizme. Ova informacija dovoljan je signal za preduzimanje odbrambenih mera koje će ove insekte držati dalje od vašeg doma.

Ukoliko su ipak pronašli način da uđu u vaš prostor, treba ih se rešiti što je pre moguće. Prosečan životni vek muve je dve nedelje, a u tom periodu može izleći čak 1000 jaja. To upućuje na činjenicu kako duže zadržavanje jedne muve u prostoru može postati veliki problem.

Mreže protiv insekata

Najučinkovitiji način za sprečavanje ulaska brojnih insekata u vaš dom jeste postavljanje zaštitne mreže na prozore ili vrata kuće i stana. Ne samo što ćete tokom dana moći bez problema moći da otvorite prozore, nego ćete i u kasnim večernjim satima moći bezbrižno da uživate u svom prostoru bez potrebe za gašenjem svetla.

Ako su od svih insekata vaš najveći problem muve, možete isprobati jednostavan trik koji uspešno primjenjuju ugostitelji u Meksiku kako bi goste svojih restorana na otvorenim terasama zaštitili od ovih napornih i neprijatnih posetitelja. Možemo reći kako ovaj trik funkcioniše po principu: ”Zbuni neprijatelja”. Naime, za postizanje ovog efekta potrebno je vodom napuniti providnu kesicu i u nju ubaciti nekoliko novčića ili neki drugi sjajni predmet. Možete koristiti i aluminijumsku foliju.

Ako se pitate zašto bi to oteralo muve, evo i objašnjenja. Prema jednoj teoriji, novčići i drugi sjajni predmeti liče očima drugih insekata što izaziva strah kod muva zbog čega odlučuju da napuste to područje.

Druga, prihvaćenija teorija, kaže da s obzirom na to da muve nemaju zenice koje mogu regulisati svetlost, lomljenje svetla u bistroj tečnosti izgleda kao ogromna količina svetlucave vode što ih zbunjuje i plaši jer je percipiraju kao površinu na koju ne žele sleteti.

Ovaj trik je vrlo uspešan i sve ga više primenjuju ljudi širom sveta, pre svega jer je jednostavan i ne zahteva nikakve novčane izdatke...Osim par novčića koje ćete ubaciti u kesicu :)

Kako se rešiti muva bez hemijskih sredstava?

Ovde je potrebno samo malo opreza u održavanju čistoće doma. Muve obično vole da borave u područjima gde mogu da nađu hranu. Zato treba nastojati da smanjite moguće izvore hrane za muve. Drugim rečima, održavajte svoj dom besprekorno čistim i vodite računa da redovno uklanjate sve ostatke hrane koja bi ih mogla privući.

Proverite takođe da li je poklopac korpe za smeće dobro poklopljen da biste sprečili muve da polože jajašca u kantu. Kao opšte pravilo, leti je takođe dobro pokriti hranu koja stoji, a ne zaboravite da odmah obrišete i svu prolivenu hranu i piće.

Budite pažljivi sa upotrebom hemijskih sredstava

Ako se ipak odlučite za borbu protiv muva u kući sa hemijskim sredstvima kao što su sprejevi protiv insekata, koristite proizvode koji su odobreni samo za kućnu upotrebu.

Hemijske supstance mogu naštetiti deci i zagaditi hranu, zato pre njihove upotrebe ne zaboravite da detaljno pročitate nalepnicu i slediti uputstva.

Za koju god od spomenutih metoda se odlučite, nadamo se da ćete uspešno smanjiti broj insekata u svom domu, a ukoliko znate još neke trikove koji mogu pomoći u obrani protiv insekata u letnjim mesecima, slobodno ih podelite s nama :)

Saznajte više

7 stručnih saveta za kvalitetniji vazduh u sobi

7 stručnih saveta za kvalitetniji vazduh u sobi

Vodič u 7 koraka: Kako očistiti dušek

Vodič u 7 koraka: Kako očistiti dušek

Jorgani - istina o alergijama

Jorgani - istina o alergijama

Sušenje stvari u domu

Sušenje stvari u domu