Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Besplatna dostava za online kupovine u vrednosti od 25.000 rsd ili više. 

Kako se rešiti insekata u kući ili stanu?

Kako se rešiti insekata u kući ili stanu?

Stiglo nam je lepo vreme, a s njim u paketu i sve vrste malih insekata koji letnjim mesecima daju posebnu čar. Slažete se? Kakvo bi to leto bilo bez uboda komarca, zastrašujućeg skoka skakavca ili naporne muve koja je odlučila proleteti vašim stanom baš u vreme ručka? :)

Ukoliko ste kao i mi jedni od onih kojima je čak draže buditi se uz zvuk alarma nego uz zvuk zujanja zalutale muve, nikako niste oduševljeni njihovim sletanjem po gotovo svim predmetima i površinama u stanu, bojite se skakavaca i ne volite plikove na koži od uboda komaraca, svakako pročitajte naše savete u nastavku teksta kojima ćete se uspešno obraniti od svih vrsta insekata.

Opasnosti insekata


Osim što znaju biti oku prilično neprijatni i često vrlo naporni, insekti mogu biti i opasni po zdravlje zbog prljavih površina na koje obično sleću, čime postaju potencijalni prenosnici raznih virusa i bolesti. Najopasnije su u ovom slučaju svakako muve. Muve na svojim nogama mogu nositi mnoštvo mikroorganizama koji, ukoliko ih ima u dovoljno velikom broju, mogu uzrokovati bolest.

No, uz muve najdraže tačke sletanja i za ostale insekte su ostaci hrane, dozrelo voće, te nečiste površine nakon kojih lako mogu prenositi štetne mikroorganizme. Ova informacija dovoljan je signal za preduzimanje odbrambenih mera koje će ove insekte držati dalje od vašeg doma.

Ukoliko su ipak pronašli način da uđu u vaš prostor, trebali biste ih se rešiti što je pre moguće. Prosečan životni vek muve je dva nedelje, no u tom periodu može izleći čak 1000 jajašaca. To upućuje na činjenicu kako duže zadržavanje jedne muve u prostoru može postati veliki problem.

Mreže protiv insekata


Najučinkovitiji način za sprečavanje ulaska brojnih insekata u vaš dom jeste postavljanje zaštitne mreže na prozore ili vrata kuće i stana. Ne samo što ćete tokom dana moći bez problema moći da otvorite prozore, nego ćete i u kasnim večernjim satima moći bezbrižno uživati u svom prostoru bez potrebe za gašenjem svetla.

Ako, su od svih insekata vaš najveći problem muve, možete isprobati jednostavan trik koji uspešno primjenjuju ugostitelji u Meksiku kako bi goste svojih restorana na otvorenim terasama zaštitili od ovih napornih i neprijatnih posetitelja. Mogli bismo reći kako ovaj trik funkcioniše po principu: ”Zbuni neprijatelja”. Naime, za postizanje ovog efekta potrebno je vodom napuniti providnu kesicu i u nju ubaciti nekoliko novčića ili neki drugi sjajni predmet. Možete koristiti i aluminijumsku foliju.

Ako se pitate zašto bi to oteralo muve, evo i objašnjenja. Prema jednoj teoriji, novčići i drugi sjajni predmeti liče očima drugih insekata što izaziva strah kod muva zbog čega odlučuju napustiti to područje.

Druga, prihvaćenija teorija kaže da obzirom kako muve nemaju zenice koje mogu regulisati svetlost, lomljenje svetla u bistroj tečnosti izgleda kao ogromna količina svetlucave vode što ih zbunjuje i plaši jer je percipiraju kao površinu na koju ne žele sleteti.

Ovaj trik je vrlo uspešan i sve ga više primenjuju ljudi širom sveta, pre svega jer je jednostavan i ne zahteva nikakve novčane izdatke...Osim par novčića koje ćete ubaciti u kesicu :)

Predlažemo da i vi pokušate sa ovim trikom, a ukoliko budete uspešni svakako nam se pohvalite u komentarima.

Svetlosne zamke


U slučaju da vas muve ljute pa niste priklonjeni blagim metodama, na tržištu je dostupna električna muvalica. Dolazi u obliku reketa sa naelektrisanom mrežicom koja ”uspava” muve na dodir.

Električna muvalica opremljena je UV svetlom koje privlači muve. U dodiru s električnom mrežom muve dobiju mali elektrošok koji ih ubija. Ovaj aparat se može koristiti za sve vrste insekata.

Kako se rešiti muva bez hemijskih sredstava?


Ovde je potrebno samo malo opreza u održavanju čistoće doma. Muve obično vole da borave u područjima gde mogu da nadju hranu. Stoga biste trebali nastojati da smanjite moguće izvore hrane za muve. Drugim rečima, održavajte svoj dom besprekorno čistim i vodite računa da redovno uklanjate sve ostatke hrane koja bi ih mogla privući.

Proverite takođe da li je poklopac korpe za smeće dobro poklopljen da biste sprečili muve da polože jajašca u kantu. Kao opšte pravilo, leti je takođe dobro pokriti hranu koja stoji, a ne zaboravite odmah izbrisati i svu prolivenu hranu i piće.

Budite pažljivi sa upotrebom hemijskih sredstava


Ako, se pak odlučite za borbu protiv muva u kući s hemijskim sredstvima kao što su sprejevi protiv insekata, trebali biste koristiti proizvode koji su odobreni samo za kućnu upotrebu.

Hemijske supstance mogu naštetiti deci i zagaditi hranu, stoga pre njihove upotrebe ne zaboravite detaljno pročitati nalepnicu i slediti upute.


Za koju god od spomenutih metoda se odlučite, nadamo se da ćete uspešno smanjiti broj insekata u svom domu, a ukoliko znate još neke trikove koji mogu pomoći u obrani protiv insekata u letnjim mesecima, slobodno ih podelite s nama :)

 

 

 

Saznajte više

Jorgani - istina o alergijama

Pronađite najbližu JYSK prodavnicu

Za pomoć i savete obratite se JYSK osoblju i otkrijte naš širok asortiman proizvoda.