Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Besplatna dostava za online kupovine u vrednosti od 25.000 rsd ili više. 

7 stručnih saveta za kvalitetniji vazduh u sobi

7 stručnih saveta za kvalitetniji vazduh u sobi

Kvalitet vazduha u vašem domu možda je zadnja stvar o kojoj se brinete u današnjem, užurbanom načinu života. No jeste li znali da loš kvalitet vazduha u sobi u kojoj boravite može izazvati glavobolje, umor i alergije? Srećom, lako možete poboljšati kvalitet vazduha u prostorijama u kojima boravite. Uz ovih nekoliko poteza osetićete razliku u percepciji. 

Složili smo za vas sedam tačaka koje možete proveriti u svakom trenutku i u svakoj prostoriji, bez obzira na to da li ste kod kuće, u kancelariji ili teretani.

1. Provetravanje

Ne zaboravite provetriti prostor nekoliko puta tokom dana. Ovo je ključan faktor za kvalitet vazduha. No otvoriti prozor u kuhinji, a zanemariti ostale prostorije velika je greška. Nemojte se bojati promaje - kratkotrajno strujanje vazduha kroz vaš dom učiniće čuda za vas i vaše najdraže te ćete imati zdraviji prostor prepun kiseonika. Stoga neka vam provetravanje postane navika: ujutru provetrite svoj dom pre odlaska na posao, popodne kada dođete kući te uveče pre spavanja. Ako se držite ovoga, poboljšaćete životne uslove svojoj porodici.

2. Odeću sušite na otvorenom

Ako tek opranu odeću sušite u kući, voda koja isparava ući će vam u zidove te se kondenzovati. To se odnosi i na vašu stolariju, nameštaj, zavese i tepihe, a time će se samo stvoriti već poznat raj za bakterije. Vlaga je jedan od najgorih neprijatelja svakog doma jer se pretvori u neželjenog stanovnika koji se ne da isterati, a u najgorem scenariju izaziva plesan koja šteti svima prisutnima. Stoga svoju sušilicu za odeću trebate držati napolju što više je moguće, a i vaša će odeća biti svežija.

 Dry your laundry outdoor

3. Proverite vlagu u kupatilu

Vlaga i plesan skoro su postali sinonimi za kupatilo, stoga je važno da, ako već nemate prozor, da barem ostavite vrata otvorena nakon kupanja ili tuširanja. Kupatilo je najveći izvor vlage u kući i stoga se držite naših saveta: tuširajte se kratko, provetrite prostoriju kako god je to moguće.

 Watch out for water vapour from the bathroom

4. Biljke u sobi koje podižu kvalitet vazduha

Zelenilo u vašoj sobi puno će značiti za vazduh koji udišete, a kao posledica i vi ćete se bolje osećati. Idealne su biljke za sobu tzv. kineski dolar (Pilea peperomioides) ili fikus, koje možete pronaći kod vašeg cvećara.

 Chinese money plant on wall
 

5. Budite posebno oprezni sa mirisnim svećama i otvorenim kaminom 

Mirisne sveće i grejanje na drva emituju čestice koje su posebno nezdrave za vaš dom. Stoga je dobra ideja da ograničite maksimalno njihovu upotrebu. Tako ćete smanjiti unutrašnje zagađenje i narušavanje kvaliteta vazduha. Ako ćete ih ipak koristiti, svakako nastojte provetriti pre, tokom i posle paljenja da biste maksimalno smanjili broj nezdravih čestica u vazduhu.

6. Ne zaboravite na redovna i prolećna čišćenja vašeg doma ili kancelarije

Generalno čišćenje treba obaviti minimalno jednom godišnje, a redovno ne smete ignorisati: čestice prašine i ostala prljavština negativno utiču na kvalitet vazduha u vašem okruženju. Redovnim čišćenjem smanjićete njihov uticaj.

7. Smanjite količinu jakih hemijskih sredstava za čišćenje

Pri čišćenju probajte koristiti samo sredstva koja ne sadrže jake hemijske supstance. Oni ostavljaju loše čestice u masovnim količinama i veoma su štetne kad se udišu.


Kako vi održavate kvalitet vazduha u svom domu ili kancelariji? Koje biljke smo propustili spomenuti? Čekamo vas u komentarima :) 

Saznajte više

Kako formirati radni prostor u postojećem enterijeru

Istaknute lampe novog asortimana

6 povoljnih ideja za moderan dnevni boravak

Izbor i postavljanje zavesa i rolo zavesa

Pronađite najbližu JYSK prodavnicu

Za pomoć i savete obratite se JYSK osoblju i otkrijte naš širok asortiman proizvoda.