Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna
Saveti za pranje prozora

Kako da operete prozore tako da vam ne ostanu tragovi i mrlje

Prozori se ne peru sami od sebe – čista, hladna voda, odgovarajuća količina deterdženta, tehnika kao i izbor prave opreme rezultiraće lepim, čistim prozorima bez mrlja i fleka. U nastavku teksta pronađite korisne savete i trikove za pranje prozora, a da pritom postignete najbolji rezultat bez tragova i mrlja. 

Izaberite odgovarajuću opremu za pranje prozora

Kada perete prozore, važno je da izaberete pravu opremu, kako bi vaši prozori bili oprani na ispravan način, te trebate koristiti sledeće:

• Kantu hladne vode
• Deterdžent i ako je moguće malo sirćeta
Vlažnu krpu za pranje i sunđer
• Dobar, kvalitetan brisač prozora 
Kuhinjsku krpu ili suvu, glatku krpu bez ‘dlačica’
 

Izaberite pravu mešavinu za pranje prozora

Kada perete prozore dobra ideja je da koristite nešto više od obične vode iz česme zato što voda sadrži veliku količinu kalcijuma koja može da ostavi tragove i pruge na prozorskom staklu. Takođr, pomešajte 1 dl običnog sirćeta sa 5 ltr. hladne ili vruće vode, jer na taj način možete ukloniti uporne, masne fleke kao i tragove i pruge koje ostaju kad se prozori peru samo sa vodom. 
 

Dodajte amonijak za domaćinstvo i tečnost za pranje sudova za veoma prljava stakla

Ako su vaši prozori veoma prljavi nije loša ideja da u gore navedenu mešavinu dodate pola čepa amonijaka za domaćinstvo i kašičicu tečnosti za pranje sudova. Kada amonijak koristite za čišćenje unutrašnje strane prozora nakon toga treba dobro da provetrite prostoriju.


Kako da pravilno operete prozore da ne ostanu tragovi i pruge?

Prvo što treba da uradite jeste da temeljno očistite ram pre nego što počnete sa čišćenjem samog prozora. Zatim pokvasite sunđer ili krpu za čišćenje i dodatno izribate na onim mestima gde je prozor posebno prljav. Još jedna od važnih stavki jeste da brisač prozora ne povlačite u jednom neprekidnom pokretu. Ne zaboravite da sve vreme sakupljate višak vode sa brisačem i da redovno menjate vodu – čim postane mutna i prljava.

Saveti za čišćenje prozora

 

Brisanje prozora na ispravan način 

Prozor počnite da brišete počevši od gornjeg levog ugla i odatle nastavite dalje kako biste proces završili na ispravan način. Uvek je najbolje početi od vrha prozora , tako da se voda zadržava na krilima prozora. Ovo se odnosi i na velike i na male prozore, na kojima je staklo podeljeno na dva manja krila. Zatim ga obrišite koristeći pokrete obrnutog latiničnog slova S. Završite tako što ćete ivice i donji deo prozora da izglancate suvom krpom za čišćenje ili kuhinjskom krpom i na taj način da izbegnete ostavljanje tragova i pruga. Ako, su vaša prozorska stakla izuzetno prljava, verovatno ćete trebati dva puta da ih operete. 

Koliko često treba da perete prozore?

Precizan odgovor na ovo pitanje ne postoji, no ako živite u mestu gde ima mnogo prljavštine u vazduhu (na primer, dim od peći na drva ili pesak i so koji dolaze sa plaže i mora), moraćete prozore da perete relativno često. Generalno, trebalo bi prozore da perete jednom mesečno. Što češće budete prali prozore, na njih će se hvatati manje prljavštine i masnoće, a tako ćete brže i lakše da ih operete.

Prozore, možete da perete u bilo kojim vremenskim uslovima, ali je lakše primetiti prljavštinu i fleke na prozorima kad je napolju sunčano. Međutim, na direktnoj sunčevoj svetlosti prozori mogu brže da se osuše, a to može da dovede do pojave tragova i pruga na prozorskom staklu.

Ukoliko prozore perete u veoma hladnim vremenskim uslovima, voda će brzo da se zamrzne, te je u tom slučaju dobra ideja da koristite malo vrele vode da biste sprečili zamrzavanje na prozorskom staklu, a takođe ćete morati brže da povlačite brisač stakla.

Saznajte više

Ulepšajte svoj dom nameštajem od ratana

Ulepšajte svoj dom nameštajem od ratana

U centru pažnje: LYNGVIG kolekcija

U centru pažnje: LYNGVIG kolekcija

Vodič: Kako izabrati tepih?

Vodič: Kako izabrati tepih?

Prigrlite Japandi stil uz SOLLERUP kolekciju

Prigrlite Japandi stil uz SOLLERUP kolekciju