Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna
Žena spava u krevetu, poseže za budilnikom

Umorni nakon godišnjeg odmora? Vratite se svojoj rutini spavanja

Nakon dugog i zasluženog letnjeg odmora ispunjenog kasnim noćima i lenjim jutrima, može biti prilično teško kada svakodnevica opet pokuca na vrata. Menjati dan za noć kada nema uobičajene rutine je oslobađajući osećaj, ali svi smo mi robovi navika i kada alarm zazvoni nakon dugog odmora, to posebno osećamo. Šta napraviti? Pratite ove korake kako biste taj prvi ponedeljak nakon odmora učinili lakšim:

1. Razmišljajte unapred kako biste pobedili umor nakon godišnjeg

Suprotno onome što biste pomislili, godišnji odmor nije sjajno vreme za nadoknaditi propušten san. Upravo dremke, popodnevni odmori i kasne noći mogu napraviti nered u vašem telu i otežati prilagođavanje normalnom, svakodnevnom životu. Zbog toga ne treba početi sa resetovanjem unutrašnjeg sata u ponedeljak ujutru, kada poslovni život započinje iznova. Umesto toga, počnite nekoliko dana ranije. Idite u krevet u isto vreme kao i obično i namestite alarm na vreme kad inače ustajete radnim danom za subotu ujutru. Do ponedeljka će vam biti lakše da se probudite.  

2. Koristite svetlost i tamu da resetujete svoj unutrašnji sat

Snažan kontrast između vedrog dana i tamne noći pomaže nam da se vratimo u prirodan ritam. Ujutru svetlost stavlja vaše telo u "budni režim". Noću mrak ostavlja poruku da je vreme da krenemo u svet sna. Kada izađete napolje, svetlost je mnogo jača, pa ujutro obavezno pustite svež vazduh kako biste ojačali unutrašnji sat tela. Noću budite oprezni sa veštačkom svetlošću, posebno onom koja dolazi od električnih uređaja. TV i tablete isključite najmanje sat vremena pre spavanja.

Pročitajte 5 saveta zašto je dobro čitati knjigu pre spavanja. 

3. Bez dremki i snooze dugmeta

Kada se oglasi alarm, možda ćete osetiti očajnički nagon da pritisnete snooze kako biste dobili nekoliko dodatnih minuta sna. Ali nemojte to raditi - kada se drugi put probudite, više se nećete osećati odmorno. Umesto toga, postavite alarm za vreme kada morate ustati. Prvo rasklonite zavese da bi sunčeva svetlost ušla u sobu i dala signal vašem mozgu da je jutro.

Slično tome, ne predajte se želji za popodnevnim spavanjem. Umesto toga, potrudite se da se pridržavate svoje uobičajene rutine i rasporeda odlaženja u krevet i ustajanja. To će vam pomoći da prilagodite unutrašnji sat.

4. Tempirajte svoje obroke

Isplanirajte večeru za rane večernje sate kako vam probava ne bi radila prekovremeno. To će vam pomoći sa izbegavanjem nelagoda u stomaku. Fiksno određena vremena obroka pomažu vam da stvorite prepoznatljiv dnevni ritam i regulišete san.

5. Vežbajte - ali u pravo vreme

Svi znamo da je vežbanje zdravo, a dobro je i za vaš san. Ništa nije bolje od odmora kada je vaše telo aktivno tokom dana. Međutim, trčanje ili teretana kasno uveče mogu vam otežati san. 

Pronađite 10 saveta kako brže zaspati.

6. Prevarite svoj sat

Ne brinite ako nikada u petak ne odete rano u krevet. Idite u subotu. Ako i to ne uspe, još uvek imate šansu u nedelju uveče. Idite u krevet ranije od uobičajenog kako biste se pripremili za ranije buđenje. Nedostatak rutine tokom odmora stvara stanje slično jet lag-u, pa ne čudi da rano ustajanje može biti borba.

Izvori

https://www.healthline.com/health/healthy-sleep/how-to-fix-sleep-schedule
https://thesleepcharity.org.uk/get-bedtime-back-on-track-before-school-starts/https://www.sleepfoundation.org/articles/working-new-hours-how-reset-your-sleep-routine

 

Saznajte više

Kako stres utiče na vaše spavanje?

Kako stres utiče na vaše spavanje?

Putovanje avionom: 6 saveta za spavanje na letu

Putovanje avionom: 6 saveta za spavanje na letu

Kako alkohol utiče na spavanje

Kako alkohol utiče na spavanje

Moj partner priča u snu

Moj partner priča u snu