Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Besplatna dostava prilikom online kupovine u vrednosti od 15.000 rsd i više. Zbog nove carinske regulative, moguće je duže vreme dostave online porudžbina.

 

Žena čita knjigu u krevetu

5 razloga zašto bi trebalo čitati knjigu pre spavanja

Ako ste osoba koja donosi puno bitnih odluka ili jednostavno imate mnoštvo stvari o kojima brinete, verovatno vam je teško da se opustite i utonete u san nakon napornog dana. Zvuči poznato? Imamo jedostavno rešenje za vas: pre spavanja čitajte knjigu. Evo i zašto:

1. Ostavite brige iza sebe

Kada je vreme za spavanje, a vaš um je nemiran, fokusiranje na čitanje knjige je odlična stvar za smanjenje nervoze i manje razmišljanja o poslu koji vas čeka. Ako je priča posebno zanimljiva, uvući će vas u svoj svet i bićete potpuno opušteni. 

2. Brzo ćete zaspati

Deca vole priče za laku noć, a roditelji uživaju u tom miru i tišini kako bi se zbližili sa njima. Priče pre spavanja su ritual kojim možete iskazati ljubav prema svojoj deci i dati im šansu da se opuste i lakše zaspu (vrlo verovatno će zaspati ranije ako im čitate). Zašto ovaj ritual ne bismo ponavljali i kada odrastemo?

Mnogi od nas su imali situacije kada nam glava jednostavno “padne” dok čitamo i utone u san. To je potpuno normalna stvar kada vam je toplo i udobno. Ako čitate dosadnu knjigu, zaspaćete još ranije.

3. Dopustite sebi malo mira

Svi smo zauzeti i konstantno smo na telefonu ili nekim drugim uređajima, i zato dopustite sebi malo mira i tišine bar pre spavanja kada ćete se skoncentrisati samo na jednu stvar. Ostavite mobilni, kompjuter ili tablet u drugoj sobi i uzmite knjigu u ruke. Zvuči nestvarno, zar ne?

4. Knjiga ne ispušta nikakvu svetlost

Telefon, TV ili tablet zrače plavim svetlom, što za uzvrat govori vašem mozgu da je napolju dan te zbog toga niste umorni. Dok je za knjigu potrebno samo malo svetlosti kako biste mogli da je čitate i uživate u njoj.

5. Još benefita čitanja

Postoji još mnogo pozitivnih stvari kod čitanja knjige osim onih vezanih za san.

Neki od nas imaju osećaj da nam je danas teže da se koncentrišemo nego ranije. Kada čitate e-mailove ili ste jednostavno aktivni na društvenim mrežama, koncentracija vam nije jednaka kao kada čitate. Tada se fokusirate na jedan određeni deo knjige ili temu. Rezultat toga je bolja koncentracija što će vam sigurno pomoći u životu.

Tokom dana, najviše biste trebali da se fokusirate na sebe. Kada se uključite u priču, gledate na svet iz perspektive nekog drugog: Osećate tugu, radost, razočarenje itd. i saosećate sa glavnim likom te razvijate empatiju na taj način.

Čitanje vam pruža informacije – drugim rečima, postajete inteligentniji. Nema potrebe da čitate naučne knjige ili doktorate. Romantične knjige, fantazija i memoari će vam dovoljno proširiti vokabular i pomoći da izvežbate mozak. Čitanje takođe održava pamćenje - ako svom pamćenju ne dajete redovne zadatke, velika je mogućnost da ćete sa godinama imati poteškoća sa pamćenjem. 

Čitanje je takođe odličan način da razvijate svoju kreativnost - tokom čitanja, vizualizujemo radnju koja se dešava i zamišljamo rasplet. Sve to razvija maštovitost i kreativnost koje nam pomažu da pronađemo rešenje za različite probleme.

Sjajni klasici za čitanje pre odlaska u krevet

Gordost i predrasuda - Džejn Ostin

Radnja ovog klasika se odvija u 19. veku, a radi se o romantičnoj knjizi sa Elizabet Benet kao glavnim likom i njenim sestrama.

Veliki Getsbi - F. Skot Ficdžerald

Milioner Getsbi živi u SAD-u u 1920-im i zaljubljen je u prelepu Dejzi Bjukenon.

Moja Afrika -  Karen Bliksen

Memoar o 17 godina provedenih na plantaži kafe u Keniji. 

Dejvid Koperfild - Čarls Dikens 

Priča o Dejvidu Koperfildu koji odrasta bez oca, prolazi kroz puno prepreka, ali nikada ne gubi svoj duh. 

Grof Monte Kristo - Aleksandar Dumas 

Mladi Edmond Dantes je nepravedno osuđen. Sprijatelji se sa susedom u zatvoru i uspeva da preokrene svoj život. 

Izvori:

https://www.sleepadvisor.org/reading-before-bed/

https://www.penguin.co.uk/articles/2018/100-must-read-classic-books/

 

Saznajte više

Kako stres utiče na vaše spavanje?

Kako stres utiče na vaše spavanje?

Umorni nakon godišnjeg odmora? Vratite se svojoj rutini spavanja

Umorni nakon godišnjeg odmora? Vratite se svojoj rutini spavanja

Putovanje avionom: 6 saveta za spavanje na letu

Putovanje avionom: 6 saveta za spavanje na letu

Kako alkohol utiče na spavanje

Kako alkohol utiče na spavanje