Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna
Sušenje stvari i odlaganje odeće

Sušenje stvari u domu

Hladni, vlažni zimski meseci pretvaraju sušenje stvari u pravi izazov. Premda stručnjaci često upozoravaju na negativne strane sušenja stvari u zatvorenom prostoru, svi znamo da je u praksi ovakvo "nesrećno" rešenje zbilja teško izbeći.

Evo nekoliko saveta i trikova o tome kako sušiti stvari u zatvorenom prostoru bez ugrožavanja vazduha u vašem domu.

Izbegavajte sušenje stvari u dnevnoj ili spavaćoj sobi

Ako nemate drugih mogućnosti pa morate sušiti stvari u zatvorenom prostoru, važno je preduzeti određene mere predostrožnosti da biste sprečili alergijske reakcije i pojavu plesni u vašem domu. Preporučljivo je izbegavati sušenje stvari u sobama gde provodite najviše vremena: to su najviše dnevni boravak i spavaća soba.

Umesto toga stavite stalak za sušenje u kupatilo, kuhinju, trpezariju, hodnik ili ako imate dodatnu sobu za goste koju ređe koristite: važno je da je to prostorija gde provodite manje vremena. Zidni stalak takođe je odlična opcija, ako imate mesta za njega u svom kupatilu. Ne zauzima (podnu) površinu i možete ga lako sklopiti kada nije u upotrebi.

Stvari centrifugirajte dva puta

Veoma je korisno da svoje stvari dodatno centrifugirate čime ćete ga dodatno rešiti od preostale vode i vlage. Posteljine, peškiri i pantalone izrađeni su od materijala koji definitivno mogu izdržati ovakav dodatan tretman. Ali, imajte na umu da ostali materijali ne mogu podneti još jednu centrifugu u veš mašini, stoga proverite uputstva za pranje na etiketi.

Savet: jako je jednostavan i čest trik da protresete stvari nakon pranja. Odeća koja je bila oprana na nežnom ciklusu često zadržava višak vode nakon pranja. Stoga ih protresite pre nego što ih okačite na stalak za sušenje.

Stavite stalak za sušenje na pravo mesto

Takođe trebate razmotriti mesto gde ćete tačno postaviti svoj stalak za sušenje.  To bi moglo biti ispod prozora, gde svetlost i toplina sunca mogu dopreti do vaših stvari. Još jedna ideja je da redovno okrećete stvari na stalku te mu menjate poziciju. Moći ćete više intervenisati i razmestiti odeću koja se sporije suši na pravom mestu.

Loš kvalitet vazduha

Sušenje u zatvorenom prostoru narušava kvalitet vazduha u vašim sobama i stvara više prašine u stanu. To je zato što vlažne stvari sadrže 2-3 litre vode kada ih izvadite iz veš mašine, ako nisu ispravno centrifugirane. Voda isparava u sobi te zasićuje vazduh vlagom i česticama deterdženta.

Stvorite ventilaciju radi svežeg vazduha u vašem domu

Otvoreni prozori najbolji su način da svež vazduh slobodno uđe u vaše sobe. Svež vazduh može sprečiti oštećenje usled vlage i stvoriti prijatniju, svežiju atmosferu u vašem domu. Zato je jako važno da se vaš dom provetrava svakodnevno kada sušite stvari u zatvorenom prostoru. Svež vazduh takođe 'zamenjuje' postojeći u sobi i pomaže vam u postizanju kvalitetnog životnog prostora. 

Pazite na oštećenje usled vlage kada sušite stvari u zatvorenom prostoru

Sušenje stvari u zatvorenom prostoru takođe utiče na vlažnost vazduha u vašim sobama. Stoga pažljivo razmotrite kako izbeći oštećenje usled vlage u vašem domu jer vlaga može dovesti do alergijskih reakcija i glavobolje.


Korišćeni izvori:
http://home.bt.com/lifestyle/house-home/home-hacks/7-tips-for-drying-clothes-indoors-11364164594857
https://www.thebalance.com/how-to-line-dry-clothes-indoors-1387951

Saznajte više

Ulepšajte svoj dom nameštajem od ratana

Ulepšajte svoj dom nameštajem od ratana

U centru pažnje: LYNGVIG kolekcija

U centru pažnje: LYNGVIG kolekcija

Vodič: Kako izabrati tepih?

Vodič: Kako izabrati tepih?

Prigrlite Japandi stil uz SOLLERUP kolekciju

Prigrlite Japandi stil uz SOLLERUP kolekciju