Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

AKCIJA: Besplatna dostava za online kupovine u vrednosti od 15.000 rsd ili više, samo do 27. oktobra!

Dani Nameštaja - opremite svoj dom uz odlične akcije!


ŽIVOTNA SREDINA I KLIMA

Naše korporativno delovanje na različite načine utiče na životnu sredinu i mi imamo veliku odgovornost prema prirodi koja nas okružuje.

Želimo da smanjimo negativan uticaj na životnu sredinu i zato kontinuirano radimo na razvoju kompanije i razmišljanju o održivijim rešenjima.

Odgovorno šumarstvo

FSC™ je skraćenica od Forest Stewardship CouncilTM (Veće za nadzor šuma). To je neprofitna organizacija i sistem obeležavanja drveta i papira koji potiču iz održivijeg šumarstva ili drugih održivijih izvora, sa naglaskom na očuvanje životinjskog i biljnog sveta. Oznaka FSC odnosi se na odgovornost prema životnoj sredini, društvenu i ekonomsku odgovornost.

U FSC šumama ne poseče se više drveća od onog što šuma može prirodno da obnovi, a postavljeni su strogi zahtevi za upotrebu pesticida i hemikalija u svrhu zaštite voda. FSC takođe postavlja niz društvenih zahteva, između ostalog obezbeđuje da ljudi koji rade u šumama imaju pristojne uslove rada, da im se obezbede obuka i sigurnosna oprema kao i da budu primereno plaćeni. U FSC šumama autohtono stanovništvo i meštani imaju pravo da koriste šume, a lokalno ima koristi od zarade od šuma.

JYSK je od 2006. godine član FSC Danska i sav drveni baštenski nameštaj u JYSKu ima FSC sertifikat (FSC™ N001715).

Međutim, tu nije kraj. JYSK kontinuirano nastoji da poveća upotrebu FSC sertifikovanih sirovina, a do kraja 2024. godine svi proizvodi napravljeni od drveta, kartona ili papira biće FSC sertifikovani.

Pored toga, JYSK doprinosi stavljanju fokusa na odgovorno šumarstvo i održivije šume, na primer kroz FSC Week i FSC Design Award, na kojima je JYSK jedan od glavnih sponzora.
 

Bolji pamuk

Pamuk je prirodni materijal, ali još uvek postoje veliki ekološki izazovi jer se u konvencionalnoj proizvodnji pamuka koriste velike količine pesticida i vode.

Na sreću, postoje održiviji načini proizvodnje pamuka od konvencionalne proizvodnje pamuka.

U JYSKu želimo da doprinesemo da svetska proizvodnja pamuka postane održivija. Zato smo se obavezali da do kraja 2024. nabavljamo 100 posto održiviji pamuk za sve tekstilne proizvode.

Pod održivijim podrazumevamo organski pamuk, reciklirani pamuk ili pamuk dobijen kroz Better Cotton Initiative (Inicijativa za bolji pamuk).

Tekstilni proizvodi predstavljaju značajan deo našeg asortimana, jer uključuju sve proizvode u kojima je najmanje 80 posto težine predmeta izrađeno od tekstila, poput setova posteljine i peškira.
 

Šta je Better Cotton Initiative?

JYSK je član Better Cotton Initiative (BCI), koja je najveća svetska inicijativa za održiviji pamuk.

Misija BCI-a je: "... učiniti globalnu proizvodnju pamuka boljom za ljude koji ga proizvode, boljom za životnu sredinu u kojoj raste i boljom za budućnost sektora."

BCI je sproveo obuku više od dva miliona proizvođača pamuka u 23 različite zemlje kako da proizvode pamuk na održiviji način, kao što je na primer korišćenje manje vode i pesticida, kao i postizanje većeg prinosa.
 

credit: BCI/ Khaula Jamil  

Promena u sektoru

Cilj BCI-a je da promeni proizvodnju pamuka na globalnom nivou, tako da će dugoročno sav pamuk da se proizvodi na održiviji način nego što je to danas. Drugačije rečeno, žele da promene celokupni sektor postavljanjem novog standarda.

U JYSKu smo ponosni što doprinosimo promeni u svetskom sektoru obavezujući se da ćemo do kraja 2024. godine za proizvodnju naših tekstilnih proizvoda isključivo koristiti održiviji pamuk.
 

Bilansa mase

Pamuk iz BCI-a ne može fizički da se prati od polja do krajnjeg proizvoda, jer je segregacija u celom lancu snabdevanja pamukom vrlo složena i skupa. Sistemom koji je jednostavan i jeftiniji, potražnja će rasti, a količina boljeg pamuka će rasti na globalnom nivou.

Umesto praćenja na nivou proizvoda, BCI koristi sistem bilanse mase koji pokriva ceo globalni lanac snabdevanja pamukom. Jednostavno rečeno, to znači da ono što izlazi mora biti u ravnoteži sa onim što je ušlo. Drugačije rečeno, BCI neprekidno vodi računa da je količina BCI nabavljenog pamuka jednaka količini koju su proizveli poljoprivrednici sa BCI sertifikatom.

Pročitajte više o bilansi mase na početnoj strani BCI-ja.
 

Global Recycled Standard (GRS)

Minimizacija količine otpada i umesto toga recikliranje resursa je efikasan način da svoj uticaj na životnu sredinu i klimu promenite u pozitivnom smeru. Zato smo u JYSKu odlučili da sarađujemo ​​sa Global Recycled Standard (GRS).

GRS je međunarodni dobrovoljni standard proizvoda koji, u skladu sa ISO-om (Međunarodna organizacija za standardizaciju), postavlja okvir kada nešto može da se okarakteriše kao reciklirani materijal.

Istovremeno, standard je garancija da su proizvodi koji nose oznaku GRS zapravo izrađeni od recikliranih materijala. To se obezbeđuje praćenjem i revizijama trećih strana.

Cilj GRS-a je da se poveća upotreba recikliranih materijala. Istovremeno, GRS takođe postavlja stroge zahteve prema društvenim i uslovima životne sredine pod kojima se proizvodi proizvode. Osim toga, štetne hemikalije ne smeju da se koriste u proizvodima sa oznakom GRS.

Organski pamuk sa sertifikatom GOTS

Odabrani proizvodi u JYSKu napravljeni su od 100% organskog pamuka sa sertifikatom GOTS.

GOTS je skraćenica za Globalni organski tekstilni standard koji je vodeći svjetski standard u proizvodnji organskog tekstila, a to znači i pamuka. Sertifikat GOTS postavlja stroge zahteve kako za proizvod tako i za proizvodnju.

Ambalaža

U JYSKu neprekidno radimo na tome da našu ambalažu učinimo održivijom.

Glavna svrha ambalaže je da se obezbedi zaštita proizvoda tokom transporta kako bi naši kupci dobili dobro iskustvo sa našim proizvodima. Istovremeno, svesni smo važnosti upotrebe odgovarajuće ambalaže i korišćenja što je manje moguće.

Stalno menjamo materijale koji se koriste za ambalažu. Trenutno radimo na implementaciji novog, održivijeg dizajna ambalaže za sve naše proizvode. Čvrst karton sa jednostavnim crtežima proizvoda zamenjuje obojene kutije sa fotografijama.

To znači da ćemo koristiti manje štampanja u boji, a istovremeno zahtevamo da se količina kartona sa FSC sertifikatom kontinuirano povećava. Unutar kutija stalno pokušavamo da smanjimo količinu plastike i polistirena, na primer zamenjujući ih ambalažom od kartona koja može da se reciklira.
 

Plastika

Odlučili smo da uklonimo svu plastiku za jednokratnu upotrebu iz našeg asortimana i nastavljamo da radimo na optimizaciji upotrebe plastike, na primer korišćenjem reciklirane plastike u našim proizvodima.

Između ostalog, zamenili smo svoje sive kutije SMARTSTORE verzijom izrađenom od 100% reciklirane plastike, a kontinuirano ćemo uvoditi više proizvoda izrađenih od 100% reciklirane plastike.