Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Besplatna dostava na JYSK.rs prilikom online kupovine u vrednosti od 25.000 rsd ili više.

Širok izbor zavesa i roletni

Saveti za održavanje zavesa i roletni

Datum:

Kategorija: Dnevna soba

Kada je reč o svakodnevnom održavanju životnog prostora, verovatno već imate stalne navike poput: usisavanja stana nekoliko puta nedeljno, brisanja podova, kao i čišćenja različitih površina i predmeta.  No, koliko puta i na koji način održavate zavese i roletne? Iako njihovo čišćenje deluje nešto komplikovanije, uz nekoliko jednostavnih trikova veoma lako ćete ih održati urednim i čistim.

Ispravno pranje i održavanje zavesa    

Pri pranju zavesa potrebno je obratiti pažnju od kog su materijala i pročitati uputstvo o održavanju osetljivih tkanina, kako se vaša zavesa ne bi smanjila. Podjednako je važno držati se pravila, kako o mašinskom, tako i o ručnom pranju zavesa, te će vaše zavese ostati u ipravnom stanju i biti uredne i čiste.

Obratite pažnju kada dođe vreme za pranje gotovih zavesa, da je u mašini pravilno podešen program po mogućstvu sa manjom količinom obrtaja i većom količinom vode, kako bi se zaštitila tkanina. Ukoliko imate veći model, bolja solucija je da zavesu stavite na program dva ispiranja, umesto jednog.

Ručno pranje zavesa

Ukoliko niste sigurni da vašu zavesu možete oprati u mašini, onda je jedno od rešenja ručno pranje u kadi, a ako u kupatilu nemate kadu tokom leta možete za pranje iskorstiti i manji dečiji bazen i crevo za vodu. Pri ispiranju zavese, crevo je praktično pomagalo uz pomoć kog ćete lako i jednostavno isprati zavesu.

Ako se odlučite za pranje zavesa u vašoj bašti, pobrinite se da da koristite razgradiv deterdžent, kako bi i vaše biljke imale benefit od vode sa kojom ispirate zavesu. Osim što će vaše zavese biti čiste, ovaj vid pranja će verovatno biti zanimljiv i vašoj deci te ih uključite u process kako bi se zabavili :)

Za koji god način pranja se odlučite, zavese bi trebalo staviti na sušenje dok su još uvek vlažne kako se na njima ne bi stvorii nabori. Svakako je važno da budu dobro oceđene kako na njima ne bi ostao višak vode.

Pranje i održavanje zavesa


Čišćenje roletni

Ako, ste izabrali roletne za vaš dom, sigurno ste svesni da ovakav vid zaštite za prozore skuplja prašinu. Zbog nešto komplikovanijeg čišćenja, većina ljudi ređe ih čisti, no uz par saveta i održavanje roletni može biti jednostavno i lako. Kada god imate priliku usisajte prašinu sa roletni, ili ih pak obrišite sa mekanim četkama ili specijalnim četkama koje su posebno kreirane za ovaj tip čišćenja.

Još jedna od ideja, uz pomoć koje možete ukloniti prašinu i masnoću sa roletni jeste korišćenje vlažnih maramica, uz pomoć kojih ćete lako očistiti roletne bez potrebnog dodatnog pribora. Ukoliko vam više odgovara tradicionalni način čišćenja za to će vam biti dovoljna stara krpa, voda i malo deterdženta.

Održavanje roletni

Takođe, roletne možete da skinete i operete, bilo da je reč o metalnom ili drvenom modelu. Roletne pažljivo skinite sa prozora, te ih položite u kadu ili tuš kabinu i operite sa mekanom četkom u toploj vodi sa malo deterdženta i sirćeta. Još jedan koristan savet jeste da u vodu za ispiranje dodate par kapi deterdženta za sudove, koji će sprečiti stvaranje mrlja od kapljica vode. Na kraju procesa ne zaboravite da svoje roletne ostavite dobro da se osuše, pre nego što ih okačite na prozor. Drveni model ne biste trebali dugo da držite u vodi, dok su metalni modeli “osetljiviji” te obratite pažnju pri njihovom okretnaju, kako se ne bi stvorile pukotine.

Čišćenje vertikalnih zavesa

U poslednjih nekoliko godina primetno je da su vertikalne zavese popularne, i to sa dobrim razlogom. Zbog svoje funkcionalnosti, lako pokrivaju velike prozore, no zbog svoje veličine jedna od mana jeste njihovo čišćenje. Jedan od saveta jeste da redovno usisavate prašinu sa njihove povšine, no pitanje koje mnoge zanima jeste da li se ovaj model zavesa može oprati?

Većina vertikalnih zavesa se može potopiti na maximalnu temperaturu od 30º, ali zbog postojećih lajsni ne bi trebale biti potpuno potopljene, te je savet da ih operete veoma pažljivo, a pranje u mašini je dozvoljeno jedino ukoliko je to naglašeno u uputstvu za održavanje zavese, a ako je vaš model skuplji i luksuzniji i ne želite da rizikujte, uvek ih možete usisati i ukloniti prašinu sa njih.

Na koji način vi održavate zavese i roletne? Ukoliko imate zanimljiv savet, podelite ga sa nama u komentarima.