Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna
5 različitih baštenskih stolica na terasi sa pogledom na okean

Vodič: Kako odabrati prave baštenske stolice

Baštenske stolice, pored odličnog baštenskog stola, suštinski su deo uživanja na otvorenom. Bez obzira da li se vaš spoljni prostor sastoji od malog balkona, velike terase ili velike bašte, baštenske stolice nam omogućavaju da provodimo vreme na otvorenom sa prijateljima i porodicom.

Da li tražite baštenske stolice, lounge stolice ili možda viseće stolice ili ležaljke? Bez obzira koju vrstu stolice želite, odabir može biti težak ako nemate sve informacije. Srećom, ovaj vodič vam može pomoći u izboru. Čitajte dalje i saznajte više o tome kako da izaberete baštenske stolice.

  Kako odabrati pravu baštensku stolicu?

  Postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir pre nego što se odlučite za baštensku stolicu ili baštenske stolice koje želite da kupite. Baštenske stolice dolaze u različitim tipovima, od kojih su neke dizajnirane za ručavanje na otvorenom, a druge za izležavanje i opuštanje na otvorenom. Svaka vrsta stolica ima različita svojstva, što neke čini pogodnijim za vaše specifične potrebe od drugih. Dakle, kako možete biti sigurni da ste izabrali prave? U sledećim odeljcima ćete saznati više o relevantnim faktorima koje treba da uzmete u obzir.

  1. Različite vrste baštenskih stolica

  Postoji mnogo različitih vrsta baštenskih stolica, od kojih je svaka dizajnirana za svoju namenu. Neke su savršene za uživanje u šoljici kafe ili hladnog napitka pored bistro stola na suncu, dok su druge savršene za opuštanje tokom toplih letnjih popodneva. U odeljcima ispod, naći ćete širi izbor stolica za vašu baštu ili terasu, od baštenskih stolica za ručavanje do ležaljki, nudeći ponešto za svako okruženje i aktivnost na otvorenom.

  Baštenske stolice za ručavanje

  Verovatno najrasprostranjenija vrsta baštenskih stolica, baštenska stolica za ručavanje je - pored baštenskog stola - savršena za boravak na otvorenom. Savršeni za obedovanje na otvorenom, uživanje u hladnom napitku u društvu ili organizovanje velike večere ili proslave, baštenski sto i baštenske stolice su odličan dodatak vašem balkonu, terasi ili bašti. Ako želite da saznate više o usklađivanju vaših baštenskih stolica sa odgovarajućim stolom, pogledajte naš vodič za odabir savršenog baštenskog stola.

  Baštenske lounge stolice

  Baštenske lounge stolice su dizajnirane za udobnost i leškarenje, nudeći luksuzne opcije za opuštanje tokom lenjih popodneva ili organizovanje večernjih druženja. Baštenske lounge stolice su uglavnom veće od baštenskih stolica, što vam omogućava da se potpuno zavalite i uživate u raznim aktivnostima kao što su čitanje omiljene knjige, sunčanje, dremanje ili jednostavno uživanje na otvorenom sa voljenima. Sa elegantnim dizajnom, one služe kao sjajni vizuelni dodaci vašem balkonu, terasi ili bašti.

  Viseće stolice, baštenske klupe i ležaljke

  Osim tipičnih baštenskih stolica, postoje i druge vrste koje nude jedinstvena i posebna iskustva. Baštenske klupe, na primer, su alternativa tradicionalnim baštenskim stolicama, pogodne za upotrebu za baštenskim stolom ili za sedenje u osamljenim, suncem obasjanim delovima bašte. Pored toga, viseće stolice i ležaljke nude viši nivo udobnosti i opuštanja. Posebno su ležaljke savršene za sunčanje, dok viseće stolice svojim blagim ljuljanjem pružaju vrhunski komfor. Pogledajte naš vodič za viseće stolice za više inspiracije.

  Baštenske stolice dolaze u širokom spektru oblika, veličina i materijala, a njihov vizuelni izraz i privlačnost mogu značajno promeniti ukupnu atmosferu vašeg otvorenog prostora. Gore prikazan izbor stolica je samo jedan primer kako vaše nove stolice mogu izgledati.

  2. Baštenske stolice sa različitim karakteristikama

  Različite baštenske stolice često imaju različite karakterisitike što ih čini pogodnim za različite potrebe. Tražite li stolice za mali balkon ili veliku terasu? Većina baštenskih stolica ima širinu koja se kreće od oko 40 do 70 cm. Za kompaktne prostore kao što su mali balkoni ili terase, uže stolice mogu biti pogodnije da maksimalno iskoristite svoj prostor. Ako je vaš prostor otvoren i manje ograničen, imate više slobode da izaberete šire i veće baštenske stolice. Pored razmatranja visine i širine baštenske stolice, postoje i drugi faktori koje treba imati na umu:

  • Baštenskih stolice koje se mogu slagati jedna na drugu
   Kada birate baštenske stolice, razmislite gde planirate da ih čuvate kada ih ne koristite. Da li imate ostavu ili drugi prostor za skladištenje gde možete da ih smestite? Stolice koje se mogu složiti jedna na drugu su odličan izbor za ovu svrhu, jer zauzimaju minimalno prostora. Da biste maksimalno iskoristili svoj prostor, manje stolice – posebno one koje se mogu složiti – idealne su za kompaktne prostore. Savršeni su za stvaranje udobnog kutka na vašem balkonu i lako se skladište kada se ne koriste.
  • Sklopive baštenske stolice
   Baš kao i one koje se mogu slagati, sklopive baštenske stolice se takođe lako skladište i zauzimaju još manje prostora kada se ne koriste. Njihov veoma praktičan dizajn i prenosivost čine ih savršenim za obezbeđivanje spontanog sedenja za goste u poseti ili za mali balkon gde je neophodno maksimalno iskoristiti slobodan prostor.
  • Podesive baštenske stolice
   Podesive baštenske stolice nude nekoliko prednosti za uživanje na otvorenom. Sa podesivim nagibnim položajima, savršene su za ručavanje u uspravnom položaju ili izležavanje u ležećem položaju. Mogućnost podešavanja nivoa naginjanja pruža poboljšanu ergonomsku podršku, promovišući pravilno držanje i čineći naslonjače idealnim za ceo dan ili veče u bašti.
  • Visoki naslon
   Kada birate baštenske stolice, vaša želja za visokim ili niskim naslonom može značajno uticati na vaše iskustvo. Ako uživate u dugim večerama na otvorenom sa voljenim osobama, udobnost prirodno postaje prioritet. Visoki naslon ne samo da pruža punu podršku za leđa, već i štiti vas i vaše goste od prohladne večernje promaje. Mnogim baštenskim stolicama, posebno podesivim stolicama, može se povećati udobnost uz baštenske jastuke za sedište i naslon.
  • Stolice sa naslonom za ruke
   Možda biste želeli da razmislite da li više volite stolice sa ili bez naslona za ruke. Baštenske stolice sa naslonima za ruke pružaju dodatnu podršku vašim rukama i mogu poboljšati udobnost tokom dužeg perioda upotrebe. S druge strane, baštenske stolice bez naslona za ruke nude veću fleksibilnost i mogu se lakše pomerati i skladištiti u manjim prostorima.

   3. Baštenski jastuci i sedišta za stolice

   Kada tražite nove baštenske stolice, razmislite o dodavanju baštenskih jastuka kako biste poboljšali udobnost, podršku i stil stolica. Baštenski jastuci, od jastuka za sedišta do visokih jastuka za leđa, pružaju dodatnu podlogu, čineći produžene periode sedenja udobnijim, posebno za stolice napravljene od tvrđih materijala. Pored toga, jastuci se mogu koristiti za dodavanje boja ili različite estetike vašem spoljašnjem prostoru, omogućavajući vam da prilagodite izgled svog nameštaja.

  4. Materijali i baštenske stolice

  Pre nego što odlučite koje nove baštenske stolice ćete kupiti, takođe treba da uzmete u obzir koju vrstu materijala preferirate. Materijali koji se koriste u izradi baštenske stolice prirodno imaju veliki uticaj na konačni rezultat, najočigledniji kroz izgled. Međutim, materijal prirodno utiče i na potreban nivo održavanja stolice. Baštenska stolica napravljena od tvrdog drveta će zahtevati povremeno čišćenje i zaštitni premaz poput ulja za tvrdo drvo, dok za baštenske stolice napravljene od aluminijuma i poliratana skoro da nije potrebno održavanje. Saznajte više o različitim materijalima od kojih se najčešće pravi baštenski nameštaj u našem sveobuhvatnom vodiču o različitim materijalima baštenskog nameštaj.

  Izbor materijala značajno utiče na izgled baštenskog nameštaja koji prirodno uključuje i baštenske stolice. Stolice iznad su napravljene od poliesterskog užeta, tekstila, sintetičkog ratana, čvrste tikovine ili plastike, a većina njih sa izdržljivim aluminijumskim ili čeličnim okvirom.

  Odlučite se za svoje baštenske stolice

  Imajući na umu razmatranje navedeno u ovom vodiču, trebalo bi da ste dobro opremljeni da donesete informisanu odluku i pronađete idealne baštenske stolice koje su savršene za vaše jedinstvene potrebe i preferencije. Naš širok izbor baštenskih stolica uključuje raznoliku lepezu opcija koje odgovaraju vašim željama. Ako imate bilo kakvih pitanja ili želite više informacija o baštenskim stolicama, naravno, uvek ste dobrodošli da posetite lokalnu JYSK prodavnicu i pitate naše osoblje za dodatna uputstva.

  Zaštitite svoje stolice navlakama za baštenski nameštaj

  Ako ne možete da unesete svoje nove baštenske stolice u ostavu ili natkriveni prostor za skladištenje, možda bi bilo dobro da razmislite o tome da ih zaštitite navlakom za baštenski nameštaj. Ovo će učiniti stolice otpornijim na spoljne uslove i time povećati njihovu izdržljivost. Takođe smanjuje količinu vremena koje ćete morati da potrošite na njihovo čišćenje i održavanje, što je još jedna velika prednost.

  Baštenske garniture sa baštenskim stolom i stolicama

  Mnoge naše baštenske stolice su takođe dostupne u baštenskim setovima koji uključuju četiri identične stolice i odgovarajući baštenski sto. Baštenski set je dobra prilika da dobijete još veću vrednost za svoj novac jer ovi setovi dolaze po nižoj ceni nego ako biste sto i stolice kupili odvojeno.

  Saznajte više

  Vodič: Kako da izaberete odgovarajući suncobran

  Vodič: Kako da izaberete odgovarajući suncobran

  Vodič: Kako da izaberete sanduk za jastuke?

  Vodič: Kako da izaberete sanduk za jastuke?

  Kako izabrati baštensku lounge garnituru?

  Kako izabrati baštensku lounge garnituru?

  Vodič za različite postavke modularne garniture

  Vodič za različite postavke modularne garniture