Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Besplatna dostava prilikom online kupovine u vrednosti od 15.000 rsd i više. Zbog nove carinske regulative, moguće je duže vreme dostave online porudžbina.

 

Žena spava na boku u krevetu s belim jastukom i jorganom

Koji je najbolji dušek za vas? Ultimativni vodič

Kada razmišljate o kupovini novog dušeka, treba da vodite računa o više različitih faktora. Od materijala i cene do načina na koji dušek podržava vaš omiljeni položaj spavanja. Sve je potrebno uzeti u obzir pre nego što se odlučite za dušek koji je pravi za vas.

U ovom vodiču prikupili smo najvažnije informacije koje će vam biti potrebne kad birate dušek koji će vam pružiti dobar san. 

  1. Koje su karakteristike različitih vrsta dušeka?

  Postoje različite vrste dušeka, a svi imaju različite karakteristike, prednosti i nedostatke.

  U nastavku ćemo proći kroz različite vrste dušeka, njihove prednosti i nedostatke i dati vam osnovne informacije i inspiraciju koja vam je potrebna da odlučite koji je dušek pravi za vas.

  2. Dušeci sa oprugama

  Dušeci sa oprugama ima jedan ili više slojeva opruga i sloj punjenja, obično od pene. Ova kombinacija osigurava optimalnu udobnost i dušek koji će se prilagoditi obliku vašeg tela.

  Opruge čine jezgro dušeka. U JYSKu imamo dve vrste opruga: džepičaste opruge i bonell opruge.

  • Džepičaste opruge savijaju se nezavisno jedna od druge i daju vašem telu najbolju podršku tokom noći. Svaka pojedinačna opruga obavijena je malim platnenim džepom koji smanjuje habanje i škripanje dušeka.
  • Bonell opruge su veće, što znači da svaka pojedinačna opruga pokriva veću površinu. Kao rezultat toga nećete dobiti sasvim isti nivo podrške i prilagodljivosti koju ćete dobiti od džepićastih opruga. 

  Prednosti dušeka sa oprugama

  • Dušek sa oprugama odgovara klasičnom okviru kreveta.
  • Kombinacija opruga i pene može poboljšati kvalitet sna onima koji vole dobru podršku dušeka sa oprugama. Što dušek ima više opruga, to je bolja podrška telu.
  • Neki dušeci sa oprugama imaju odlične duboke zone za ramena, koje su potrebne svim ljudima koji spavaju na boku.
  • Neki dušeci sa oprugama mogu se okrenuti, a kod mnogih modela tvrdoća je veća na jednoj strani nego na drugoj. Kao da ste dobili dva dušeka u jednom. To može biti korisno za parove koji imaju različite želje za tvrdoćom dušeka.
  • Dušek sa oprugama je vrlo prozračan

  Nedostaci dušeka sa oprugama

  • Neki dušeci sa oprugama mogu lošije izolovati pokrete od drugih vrsta dušeka. Veća je verovatnoća da ćete osetiti pokrete vašeg partnera na dušeku sa oprugama nego na drugim vrstama dušeka.
  • Dušek sa bonell oprugama može malo škripati prilikom okretanja. Kod dušeka sa džepičastim oprugama svaka pojedinačna opruga zatvorena je u male platnene vreće i zbog toga ne proizvodi buku.

  3. Dušeci od pene

  Dušek od pene može biti izrađen od više slojeva različitih vrsta pene. Dušek koji ima jezgro od polieterske pene i sloj memorijske pene pruža veliku udobnost. Memorijska pena omogućava dušeku da se oblikuje prema vašem telu.

  Neki dušeci od pene mogu se okrenuti na drugu stranu, a kod mnogih modela jedna strana dušeka je tvrđa od druge. To vam omogućava da dušek od pene prilagodite svojim potrebama.  

  Prednosti dušeka od pene

  • Dušek od pene vrlo je prilagodljiv. Neki dušeci od pene prianjaju uz vaše celo telo.
  • Dušek od pene može bolje izolovati pokrete od dušeka sa oprugama, što znači da je manja verovatnoća da ćete ometati partnera tokom noći ako se vrtite i okrećete u snu - i obrnuto. 

  Nedostaci dušeka od pene

  • Trajnost dušeka od pene kraća je od dušeka sa oprugama.
  • Pena može izgubiti deo svoje elastičnosti i prilagodljivosti tokom vremena.

  4. Šta treba uzeti u obzir pri odabiru dušeka?

  Najvažnija stvar pri kupovini novog dušeka jest da pronađete dušek koji vam je udoban i koji vam pomaže da se dobro naspavate.

  Faktori koje morate uzeti u obzir su: tvrdoća, omiljeni položaj za spavanje, veličina i cena dušeka, kao i vaša telesna težina i vrsta kreveta za koji kupujete dušek.

  U nastavku vodiča razmotrićemo sve navedene aspekte kako biste dobili sve potrebne informacije za donošenje odluke.

  5. Koliko dušek treba biti tvrd?

  Vaša težina i tip tela pomoći će vam da odredite idealnu tvrdoću vašeg dušeka. Po pravilu, što ste teži, to bi vaš dušek trebalo biti tvrđi. Dušek sa definisanim potpornim zonama osiguraće da vaša ramena i kukovi utonu u dušek onako kako treba i da vam kukovi ostanu ravni.

  Vaša težina

  Preporučena tvrdoća dušeka

  Ispod 75 kg

  Ako imate manje od 75 kg, najbolja opcija za vas je srednje tvrd dušek.

  Između 75 i 95 kg

  Ako imate između 75 i 95 kg, treba da izaberete tvrd dušek.

  Preko 95 kg   

  Ako imate više od 95 kg, treba da izaberete veoma tvrd dušek.

  6. Veličina dušeka je važna

  Kada razmišljate o dimenzijama dušeka, takođe je važno uzeti u obzir koliko će ljudi spavati u krevetu i koliko prostora imate u svojoj sobi.

  Postoji niz standardnih veličina koje možete koristiti kao vodič.

  Koja je veličina dušeka najbolja za vas?

  Dimenzije

  Namena

  90x190 cm / 90x200 cm (Dušeci za jednu osobu)

  Najbolje za sobu za goste, gde obično nema mesta za širok krevet. Krevet za goste je 90x190 cm, ili 90x200 cm tako da je dušek za jednu osobu odlično rešenje za manju sobu. 

  Dušek od pene je obično dobro rešenje..

  Pogledajte ponudu

  120x190 cm (Queen size)

  140x200 cm (Dušek za dve osobe)

  Dobro rešenje za decu, tinejdžere i samce. Takođe je odlično rešenje za vikendice, gde nema dovoljno mesta za širi krevet. 

  Pogledajte ponudu

  160x200 cm (King size)

  Dobro rešenje za parove koji žive u manjem stanu.

  Pogledajte ponudu

  180x200 cm (Super king size)

  Najbolji izbor za parove koji žive u kući ili većem stanu. Super king size dušek takođe je idealan ako se vi ili partner puno okrećete u snu. Uz dušek dimenzija 180x200 cm ima mesta i za decu koja se vole ušunjati u vaš krevet tokom noći.

  Pogledajte ponudu

  Vaša visina takođe je faktor koji utiče na izbor dušeka. Po pravilu, trebalo bi da izaberete dušek koji je minimalno 20 cm duži od vaše visine.

  Ako spavate na dušeku koji vam je prekratak, ugrađene zone udobnosti neće odgovarati vašem telu i nećete dobiti potrebnu podršku. Ovo se odnosi i na osobe koje spavaju na boku i one koje spavaju na leđima.

  7. Odaberite dušek koji odgovara položaju u kojem spavate

  Kada govorimo o položaju spavanja, ono na šta se zapravo fokusiramo je položaj u kojem prvo zaspite. To je položaj u kojem možete opustiti mišiće i duboko zaspati. Upravo taj osećaj opuštenosti omogućuje vam da se probudite potpuno odmorni. Pronađite dušek koji drži vaše kukove u ravni kada ležite u željenom položaju za spavanje. Naše stručno osoblje u JYSK prodavnicama vas može uputiti i pomoći vam pri izboru.

  8. Koji dušek odgovara kojoj vrsti kreveta?

  Vaše mogućnosti pri izboru dušeka zavise od dušeka koji lično smatrate najudobnijim i od vrste kreveta koji već imate ili planirate kupiti.

  U tabeli ispod možete videti koji dušek najbolje odgovara različitim vrstama kreveta.

  Vrsta 

  Dušek sa oprugama

  Dušek od pene

  Klasičan ram kreveta

  Boxspring krevet

  Pomoćni krevet/ krevet za goste

  Krevet na sprat

  9. Najbolji dušeci

  Verovatno ste primetili da postoji mnogo modela među kojima možete birati. Dakle , kada kupujete dušek, na šta treba da obratite pažnju?

  U JYSKu smo uvek spremni da vam pomognemo i posavetujemo pri odabiru dušeka kako biste na kraju kupili model koji odgovara vašim specifičnim potrebama, položaju spavanja i planiranom budžetu.

  Takođe možete pročitati naše druge vodiče za više inspiracije i savete o tome kako stvoriti najbolje moguće okruženje za spavanje.

  Ne zaboravite da kod nas možete pronaći naddušeke i zaštite za dušeke. Naddušek može produžiti životni vek vašeg dušeka, a zaštita za dušek služi u higijenske svrhe. Pročitajte sve o naddušecima i zaštitama za dušeke u našem vodiču.

  Saznajte više

  Vodič za krevete

  Vodič za krevete

  Vodič: Kako izabrati naddušek i zaštitu za dušek

  Vodič: Kako izabrati naddušek i zaštitu za dušek

  Pronađite odgovarajući dušek na naduvavanje

  Pronađite odgovarajući dušek na naduvavanje

  Sofe za spavanje, sedenje i odlaganje

  Sofe za spavanje, sedenje i odlaganje