Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Besplatna dostava na JYSK.rs prilikom online kupovine u vrednosti od 25.000 rsd i više. Zbog nove carinske regulative, moguće je duže vreme dostave online porudžbina.

Jorgan i jastuk

Kako odabrati pravu veličinu jorgana?

Koja je najbolja veličina jorgana? Točan odgovor stoji iza činjenice ko će spavati pod njim! Razlikujemo jorgan za bebe, za decu te za odrasle u skladu sa njihovom visinom. U tablici niže pronađite najčešće dimenzije jorgana.

Jorgan: vodič kroz veličine

naziv veličina
Baby - za bebe 67x100 cm
Junior - dečji 100x140 cm
Single - za jednu osobu 135/140x200 cm
Ekstra dugačak - produženi za jednu osobu 135/140x220
Double - dvostruki, za dve osobe 200x220 cm
King size - produženi za dve osobe 240x220 cm
Super king size - ekstra produženi za dve osobe 260x220 cm

Jorgani su dostupni u više dimenzija

Jorgani za odrasle razlikuju se i po dužini i širini. Mogu biti standardni ili produženi, a takođe i za jednu osobu ili dve. Jedno vreme najpopularnija veličina jorgana bila je 135x200 cm, ali sve više ljudi odlučuje se na produženu verziju jorgana - dužine 220 cm. Što je duži jorgan, udobnije i bezbrižnije ćete spavati.

Koja je najbolja dužina jorgana?

Jorgan mora biti minimalno 20-30 cm duži od vaše visine. Ako ste visoki manje od 170 cm, jorgan dužine 200 cm biće vam dovoljan. Ako vam je jorgan prekratak, smrznuće vam se ili noge ili ramena, u zavisnosti od toga kako ćete rasporediti svoj jorgan. Na kraju rizikujete loš i nekvalitetan san te ćete se probuditi umorni i nervozni.

Koja je najbolja širina jorgana?

Jorgan za jednu osobu treba biti barem 30 cm širi od razmaka vaših ramena da bi vas pravilno pokrio. Jorgan za dve osobe treba biti iste širine kao širina na kom vas dvoje spavate. Razgovarajte o očekivanjima koje imate za novi jorgan - ako imate različite navike spavanja od vašeg partnera, možda biste trebali nabaviti dva odvojena. Takođe se trebate složiti volite li više topliji ili hladniji jorgan pre nego kupite dvostruki jorgan.

Takođe, važno je napomenuti da pojedinci ističu kako za ultimativno iskustvo spavanja treba imati ekstra produženi jorgan za dve osobe. Ako i dalje imate bilo kakvo pitanje u vezi sa veličinom jorgana, obratite se našem osoblju u prodavnici ili upitajte našu Korisničku službu za savet - rado ćemo vam pomoći.

Jorgan birate i po vrsti materijala

I navlaka i punjenje jorgana dostupno je u više vrsta materijala. Prirodno je punjenje od perja i paperja, ali može biti i od svile, pamuka ili vune. Prirodno je punjenje vazdušasto, prijatno pada oko vašeg tela te ima najbolje izolacijske mogućnosti.

Perje, paperje i jačina punjenja

Perje i paperje najčešće je od guske ili mošusne patke. Većina više voli jorgan od paperja jer se takav jorgan naziva "onim pravim". Takvi jorgani se ocenjuju po takozvanoj jačini punjenja. Jačina punjenja označava kvalitet i distribuciju (gustoću) perja i paperja te kako jorgan izgleda nakon što je komprimiran. Jačina punjenja vrednuje se po lestvici od 2 do 16, pri čemu 16 označava najveću moguću izolaciju topline.

Idealan jorgan kombinacija je visoke jačine punjenja i težine. Što je veći udeo paperja, viša je jačina punjena. Što je veći udeo perja, jorgan je teži.

Saznajte više u Održavanju i nezi jorgana i jastuka.

Saznajte više

Jorgan i jastuk od tkanina na biljnoj bazi

Jorgan i jastuk od tkanina na biljnoj bazi

Vodič za jorgane

Vodič za jorgane

Teški jorgan može poboljšati san

Teški jorgan može poboljšati san

Odličan jorgan i jastuk prave veliku razliku

Odličan jorgan i jastuk prave veliku razliku