Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Besplatna dostava na JYSK.rs prilikom online kupovine u vrednosti od 25.000 rsd ili više.

Dječak žvače žvakaću gumu

Saveti za čišćenje: 3 načina kako ukloniti žvakaću gumu sa tepiha

Datum:

Sa decom u kući, šanse su velike da ćete se u nekom trenutku suočiti sa problemom: Kako ukloniti žvakaću gumu sa tepiha. Bez brige, moguće je - samo zahteva korišćenje pravilnih načina i malo više vremena. Za vas smo istražili načine i pronašli 3 različite metode:

Metoda sa ledom

Žvakaća guma na tepihu? Odgovor je „ice ice, baby!“ Ali ne reper Vanilla Ice- već kocka leda. Ova metoda je najdelotvornija kada se žvakaća guma nije zalepila preduboko u tepih.

1. Stavite 4-5 kocki leda u plastičnu vreću i položite ju na žvakaću gumu. Ako možete primiti rukom suvu kocku, iskoristite to kako biste brzim pokretima zamrznuli žvakaću gumu.
2. Nakon što je žvakaća guma čvrsto zamrznuta, koristite nož kako biste je laganim pokretima uklonili sa tepiha. Žvakaća guma će se razdvojiti u nekoliko sitnih komada tokom uklanjanja. Uklonite ih i nastavite sa postupkom. Hladite žvakaću gumu sa još više leda i ostružite mesto dok ju ne uklonite.
3. Napravite tečnost od sapuna i kapljicu belog vinskog sirćeta. Umočite čistu krpu u tečnost i oribajte preostalu mrlju.
4. Osušite peškirom. Nemojte hodati po tepihu pre nego što se osuši. 

Metoda sa fenom za kosu

Možda je toplina metoda koja je učinkovitija u vašem slučaju. Uzmite fen za kosu – vreme je da uklonite žvakaću gumu sa tepiha.
1. Uključite fen za kosu i usmerite ga direktno na mrlju.
2. Pazite da ne otopite tepih (u slučaju da je tkanina od vune ili sintetike)
3. Kada se žvakaća guma počne topiti, uklonite je plastičnom vrećom. Ako budete imali malo sreće, žvakaća guma će se zadržati na plastičnoj vreći.
4. Ponovite postupak sve dok mrlja ne nestane. 

Metoda sa uljem

Ulje smanjuje lepljivost žvakaće gume i to može biti vrlo korisna metoda. Jedini problem može biti čišćenje ulja sa tepiha kada se rešite žvakaće gume.

1. Stavite bilo koje ulje za kuvanje poput maslinovog ulja na čistu krpu i nanesite je na žvakaću gumu. Natopite žvakaću gumu uljem, nanoseći ulje na čistu krpu i ponavljajte postupak iznova i iznova.
2. Koristite nož kako biste nežno uklonili žvakaću gumu sa tepiha. Stružite žvakaću gumu u istom smeru i svaki put očistite nož kako biste sprečili vraćanje žvakaće gume na tepih.
3. Ponovite postupak dok žvakaća guma ne nestane.
4. Kako biste se rešili mrlje od ulja, očistite tretirano područje tečnosšću od deterdženta za suđe i vode. Počistite tepih čistom krpom umočenom u tečnost.
5. Isušite peškirom. Nemojte hodati po tepihu pre nego što se osuši.

Važna informacija: pre nego što koristite bilo koju od gore navedenih metoda, testirajte postupak na nekom skrivenom mestu na tepihu.