Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Besplatna dostava za online kupovine u vrednosti od 25.000 rsd ili više. 

Kako čistiti zavese i roletne?

Kako čistiti zavese i roletne?

Pranje zavesa i čišćenje roletni nije tako teško kao što se čini. Premda ponekad deluje komplikovano, uz nekoliko jednostavnih trikova lako ćete ih održati urednim i čistim.

Pranje zavese

Ako vaša zavesa ima etiketu s uptstvom za pranje, poželjno bi bilo da ih sledite. Izaberite preporučeni nežni ciklus vaše mašine za veš - obično je to program za pranje vune s blagom centrifugom. Važno je da nivo vode bude visok jer ona štiti tkaninu. Ako imate velike zavese, možda je bolje da obavite dva pranja umesto da ugurate obe zavese i rizikujete da zavese budu loše oprane.

Ako niste sigurni da li se zavese mogu prati u mašini za veš, možete ih naravno ručno prati. Bilo da ih operete ručno ili u mašini, dobro je da ih okačite na garnišnu dok su još vlažne kako biste izbegli nepotrebne nabore i naporno peglanje. Dobro ih ocedite ili stavite na program centrifuge. Ispod zavesa stavite novine ili peškire da biste sakupili višak vode i zaštitili svoj pod.

Čišćenje venecijanera

Najlakši način za čišćenje venecijanera jeste posebna četka za roletne ili krpa od mikrovlakana. Da li su vaše roletne masne? Ako jesu, trebate koristiti vlažnu krpu. Koristite čistu vodu i po potrebi dodajte malo sapunice.

Ne preporučujemo da skidate venecijanere pa ih perete. Premda se čini kao najlakše rešenje, postupak je vrlo dugotrajan. Aluminijumski venecijaneri lako se mogu saviti i izgledati posle ružno, stoga ih pažljivo perite. Lagano ih spustite u kadu i operite ih mekom četkom u toploj vodi, blagom deterdžentu i sirćetu. Dodajte možda malo sredstva za ispiranje da ih lakše očistite. To će sprečiti mrlje. Okačite ih i pustite da se osuše pre nego što ih vratite iznad prozora.

Čišćenje vertikalnih zavesa

Vertikalne zavese treba čistiti pomoću krpe od mikrovlakana ili druge četke za prašinu. Ako kojim slučajem nastanu mrlje, trake se mogu skinuti i prati ručno. Vertikalne zavese se ne smeju presaviti. Ove vrste zavesa moraju se prati nežno. Urolajte trake i stavite ih što je više moguće u tuš ili kadu. Za većinu vertikalnih zavesa preporučuje se pranje u hladnoj vodi. Neke trakaste zavese mogu se natapati na maksimalno 30 stepeni. Uvek proverite uptstvo za pranje. 

Plisirane roletne

Plisirane roletne mogu se čistiti krpom od mikrovlakana ili vlažnom krpom.

Roletne

Roletne se retko zaprljaju jer se su jednostavniji i funkcionalniji model koje lako možete urolati. Većina se čisti krpom ili usisavačem. Takođe se mogu očistiti vlažnom krpom i sapunicom. 

Rimske roletne

Rimske roletne mogu se čistiti krpom ili četkom. Takođe se mogu skidati i prati, ali postupak je veoma složen jer se trake mogu lako zapetljati.

Saznajte više

Favoriti među tekstilima za dom

Romantični saveti za Dan zaljubljenih u vašem domu

Istaknuti dekorativni artikli novog asortimana

Pripremite se za proleće sa mirnim, zeleno-plavim nijansama

Pronađite najbližu JYSK prodavnicu

Za pomoć i savete obratite se JYSK osoblju i otkrijte naš širok asortiman proizvoda.