Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Besplatna dostava prilikom online kupovine u vrednosti od 15.000 rsd i više. Zbog nove carinske regulative, moguće je duže vreme dostave online porudžbina.

 

devojčice sede na drvenoj baštenskoj klupi u prirodi

Kako ukloniti alge sa baštenskog nameštaja

Green patches of algae growing on your garden furniture are not attractive and the look does not make your patio, for instance, particularly inviting. Once the slimy green spores have attacked your garden furniture you need to use elbow grease and effective algae remover to tackle them.

Činjenice o algama:

  • Alge šire mikroskopske čestice u vazduh te se na taj način razmnožavaju
  • Njihovom rastu pogoduje vlažna, topla okolina u hladu.
  • Hladno i suvo vreme ne ubija alge, ali usporava njihovo širenje.
  • Ako se često pere, voda i tvrda četka dovoljne su za uklanjanje algi s baštenskog nameštaja.

Ako su alge napale vaš baštenski nameštaj, ne biste ga trebali ostaviti da stoji napolju tokom zime u nadi da će hladnoća ukloniti alge. Hladnoća će ih samo zamrznuti sve dok toplina i vlaga opet ne osiguraju savršene uslove za rast. Stoga uvek trebate odložiti svoj baštenski nameštaj u garažu ili tokom hladnih meseci. Takođe će vaš baštenski nameštaj biti dugotrajniji jer ga čuvate na sigurnom i ne izlažete ga vremenskim nepogodama. 

Kako ukloniti alge

Za uklanjanje algi sa baštenskog nameštaja potrebna vam je tvrda četka i voda. Ako su alge tvrdokorne, možete dodati obično sirće u vodu. Tečnost se treba sastojati od ¼ sirćeta i ¾ vode. Obavezno očistite svaki deo nameštaja, a ne samo područja koja su vidljivo napadnuta. Čestice algi toliko se neverovatno šire da se verovatno nalaze na svakom centimetru vašeg nameštaja. Ne zaboravite oprati i sve male uglove i ispupčenja inače će se alge brzo ponovo pojaviti.

Hemijski tretmani

Ako alge i dalje napadaju vaš baštenski nameštaj i tečnost vode i sirćeta ne deluje, možete se uhvatiti drastičnijih mera. Postoje razne vrste sredstava za uklanjanje algi koji ih uklanjaju iz baštenskog nameštaja u roku od 1 do 2 nedelje. Druga prednost ovih sredstava jeste da oni često imaju funkciju zaštite površine i time sprečavaju nastajanje novih algi.

Uvek koristite sredstvo za uklanjanje algi koji je ekološki prihvatljiv tako da ne zagadite okolinu. Odobrenje za zaštitu okoline pojavljuje se na prednjoj strani flaše zajedno s uputstvom za upotrebu. Imajte na umu da se svaki tretman hemijskih algi mora primeniti na suvom vremenu da bi se postigao najbolji rezultat.

Tretmani protiv algi deluju na drvo i plastiku

Bez obzira na materijal od kog je izrađen vaš baštenski nameštaj, tretiranje algi je isto. Međutim, plastičan baštenski nameštaj može izdržati jača sredstva za uklanjanje algi od drveta, pa trebate pripaziti da ga ne oštetite jakim ribanjem ili pretvrdom četkom.

Ako za uklanjanje algi izaberete čistač pod pritiskom, držite ga na propisnoj udaljenosti da ne biste oštetili nameštaj i stvorili nepravilnosti, što bi olakšalo razmnožavanje algi na površini.

Nakon tretmana 

Nameštaj od tvrdog drveta treba tretirati uljem. Nameštaj mora biti potpuno suv pre postupka i važno je koristiti odgovarajuće ulje za nameštaj. Preporuka je da baštenski nameštaj tretirate uljem dva ili tri puta tokom sezone.

Nameštaj od tikovine ne zahteva tretman uljem jer je tikovina po prirodi vrlo masno drvo. Tokom vremena nameštaj od tikovine može stvoriti beli ostatak na površini koji se može ukloniti uljem od tikovine. Međutim, ako odlučite uljem tretirati nameštaj, moraćete ga trajno tretirati uljem, kao i prethodno naveden nameštaj od tvrdog drveta.

Nađite koji je izvor algi

Okolinu baštenskog nameštaja takođe trebate uzeti u obzir tokom tretmana. Ako je problem s algama veliki, treba istražiti odakle dolaze alge. Tada ćete bolje sprečiti problem i zaustaviti rast algi.

Premda velika stabla pružaju hlad, takođe šire čestice algi na terasu i baštenski nameštaj. Dakle, trebali biste razmotriti rade li takva stabla više zla nego dobrog i trebaju li se smanjiti. Propuštanje crepova na krovu takođe može dovesti do povećanja vlage oko vašeg baštenskog nameštaja, osiguravajući algama dobre uslove za razmnožavanje.

Koliko često treba tretirati alge?

Alge na drvenom baštenskom nameštaju mogu dovesti do truljenja jer alge sadrže vlagu. Zato trebate paziti na razmnožavanje algi ako želite zadržati baštenski nameštaj lepim. Jednom kada alge pronađu mesto za život, svojim se česticama šire svaki dan pomalo. To je razlog zašto je dobro biti korak ispred algi.

Alge iz baštenskog nameštaja trebate ukloniti tokom vlažnog vremena, dakle svakog proleća i jeseni, kada alge imaju savršene uslove za rast.

Saznajte više

Različiti materijali baštenskog nameštaja- detaljan vodič

Različiti materijali baštenskog nameštaja- detaljan vodič

Video vodič: Kako održavati drveni baštenski nameštaj

Video vodič: Kako održavati drveni baštenski nameštaj

Održavanje drvenog baštenskog nameštaja

Održavanje drvenog baštenskog nameštaja