Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Besplatna dostava na JYSK.rs prilikom online kupovine u vrednosti od 25.000 rsd i više.

3 tipa osvetljenja za spavaću sobu

Izaberite pravo osvetljenje za vašu spavaću sobu

Datum:

Kategorija: Spavaća soba

TAGOVI: osvetljenje, spavaća soba

U većini domova spavaća soba je multifinkcionalna prostorija, koja osim svoje osnovne funkcije služi i kao soba za odlaganje garderobe a u nekim slučajevima i kao radna soba. Stoga preporuka je da u spavaćoj sobi kombinujete nekoliko tipova osvetljenja kako biste postigli maksimalan efekat. To znači da biste trebali da odaberete rasvetu koja ima topao, opuštajući ton kako bste obezbedili najbolje uslove za spavanje. 

U nastavku blog posta pročitajte koji sve izvori svetlosti mogu biti i kako izabrati pravi u zavisnosti kakav je raspored u vašoj spavaćoj sobi. 

3 izvora svetlosti za najbolji efekat u spavaćoj sobi 

Kada kombinujete izvore svetlosti trebali biste u obzir da uzmete ton/boju svetlosti. Takođe ne zaboravite da izvori svetlosti u vašoj sobi trebaju da zadovolje osnoven potrebe, a to znači da u vašoj spavaćoj sobi trebali biste da imate 3 različita izvora svetlosti: 

  1. Opšte svetlo
  2. Svetlije osvetljenje
  3. Toplije osvetljenje
 

1. Opšte svetlo u spavaćoj sobi 

Opšte svetlo u spavaćoj sobi ima svoju osnovnu namenu te vam pomaže da u spavaćoj sobi obavite svakodnevne zadatke.  Jedan od dobrih primera opšteg svetla jesu lusteri koji kada se zakače na plafon na odličan način šire svetlost po celoj prostoriji.

[][]

2. Svetlije osvetljenje

Reprodukcija boja postiže se pomoću takozvane Ra vrednosti koja pokazuje kako izvor svetlosti reflektuje prirodne boje. Dnevna svetlost ima Ra vrednost 100 i pruža savršenu reprodukciju boja. 

Svetlo osvetljenje koje pruža najbolju reprodukciju boja nalazi se blizu garderobera, te takav tip možete instalirati u tomdelu spavaće sobe. LED rasveta ima visoku Ra vrednost, i takođe štedi energiju. 

[][]

3. Toplije osvetljenje blizu kreveta

Lampa za čitanje pored kreveta trebala bi da prenosi toplo osvetljenje, kako bi se smanjila proizvodnja hormona za spavanje melatonina. Koncentrisana rasveta sa jednim fokusom takođe je dobar izbor kako ne biste uznemiravali vašeg partnera. 

[][]