Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Zbog nove carinske regulative, moguće je duže vreme dostave online porudžbina.SUPER DANI - uštedite do 60%
Odlična ponuda za vašu kompaniju. JYSK B2B- Pročitajte više

Kako očistiti zavese i roletne

Kako na lakši način očistiti zavese i roletne

Kada je reč o čišćenju, verovatno ste razvili neke navike koje vam odgovaraju: jednom nedeljno usisavate, brišete podove, površine, ploče i lampe.

Ali šta radite kada je u pitanju čišćenje složenijih predmeta – kada je potrebno čistiti roletne ili prati zavese? Smatrate da je to zamarajuće pa to odlažete? Više ne morate. Pranje zavesa ili čišćenje roletni i venecijanera zapravo ne mora da bude tako teško.

Pranje zavesa

Iako se čini kao glavni zadatak, pranje zavesa se ne razlikuje od pranja ostalih osetljivih tkanina, ali postoji jedna velika razlika. Puno je gore ako vam se zavese skupe, nego ako vam se skupi majica. Zato je potrebno razmisliti o tome pre nego što se se uhvatite pranja zavesa. To se odnosi i na ručno i na pranje u mašini.

Operite zavese u mašini

Ako na vašoj zavesi postoji nalepnica za pranje u mašini, naravno, treba pratiti uputstva. Odaberite nežan ciklus koji etiketa preporučuje – obično program za vunu sa niskom centrifugom. Važno je da nivo vode bude visok. Visok nivo vode štiti tkaninu. Kada su u pitanju velike zavese, bolje je odraditi dva pranja umesto stavljanja zavesa u isto pranje.

Pranje u kadi

Ako niste sigurni da li vaše zavese mogu da izdrže pranje u mašini, upotrebite kadu. Ako nemate kadu, leti možete koristiti dečji (čisti) bazen i crevo za vodu. 

Svakako probajte da koristite razgradiv, po mogućnosti organski deterdžent, kako bi vaša trava ili grmlje imali koristi od vode za ispiranje. Vaša deca će verovatno misliti da je zabavno pomoći u pranju zavesa kada to radite na ovaj način. Po potrebi, naravno, možete oprati i zavese pod tušem.

Bez obzira da li perete svoje zavese ručno ili u mašini, dobra ideja je da ih okačite dok su još vlažne. To pomaže u sprečavanju nepotrebnih nabora dok se suše. Naravno, ne bi trebalo da kaplju.

Čišćenje venecijanera

Ako ste za svoj dom odabrali venecijanere, verovatno ste svesni da su pravi magneti za prašinu. U svakom slučaju, tako izgleda. Istina je više da ih često preskačemo, jer je njihovo čišćenje tako zeznuto. Jer jeste, zar ne? Zato napravite naviku usisavanja venecijanera, kad god usisavate ostatak doma. Koristite mekanu četku na usisavaču. Postoje i posebne četke koje možete koristiti.

Još jedan praktičan način uklanjanja prašine i masnoće sa venecijanera je korišćenje vlažnih maramica. To znači da ne morate vaditi sve pribore za čišćenje, kad god je vaše roletne potrebno brzo očistiti. Možete koristiti i dobro oceđenu vlažnu krpu. Koristite čistu vodu ili dodajte samo malo deterdženta. Abrazivna sredstva za čišćenje su potpuno nepotrebna.

Takođe možete skinuti venecijanere i oprati ih. Pažljivo položite roletne u kadu ili na dno tuša, a zatim ih operite mekom četkom u toploj vodi sa malo deterdženta i octa. Ako želite, u vodu koju koristite za ispiranje možete dodati malo sredstva za ispiranje perilice posuđa. Time se sprečavaju mrlje uzrokovane kapljicama vode. Obesite roletne i pustite ih da se osuše pre nego što ih postavite nazad.

I aluminijumske i drvene roletne mogu biti malo osetljive, ali svaka na svoj način. Drvene roletne ne bi trebale predugo da stoje u vodi, dok aluminijumske roletne lako mogu dobiti ružne pukotine na stranama. Zato budite vrlo oprezni kada se krećete oko aluminijskih ili plastičnih roletni.

Čišćenje roletni

Roletne postaju sve popularnije, i to sa dobrim razlogom. Posebno su atraktivne - posebno za veliki prozor. U isto vreme, njihova veličina ih čini nepraktičnim kada je u pitanju čišćenje.

Kada je reč o redovnom čišćenju roletni, treba koristiti usisivač. Mogu li se roletne zapravo oprati ako im se nešto dogodi i zamrljaju se ili počnu da žute?

Većina ih zasigurno može izdržati namakanje na max. 30 stepeni. Ipak, budući da se letvice ne smeju savijati, ovu vrstu roletne morate prati vrlo pažljivo. Pročitajte uputstva na njima i perite svoje u mašini samo ako uputstva to preporučuju. Isto vredi i za peglanje na niskim temperaturama.

Ako ste svoje roletne skupo platili i ne želite da rizikujete, uvek ih možete odneti na hemijsko čišćenje.

Saznajte više

Ulepšajte svoj dom nameštajem od ratana

Ulepšajte svoj dom nameštajem od ratana

U centru pažnje: LYNGVIG kolekcija

U centru pažnje: LYNGVIG kolekcija

Vodič: Kako izabrati tepih?

Vodič: Kako izabrati tepih?

Prigrlite Japandi stil uz SOLLERUP kolekciju

Prigrlite Japandi stil uz SOLLERUP kolekciju