Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Zbog nove carinske regulative, moguće je duže vreme dostave online porudžbina.SUPER DANI - uštedite do 60%
Odlična ponuda za vašu kompaniju. JYSK B2B- Pročitajte više

Saksije za cveće i fenjeri na balkonu

Kako stvoriti zelenu oazu na terasi ili balkonu?

Urbano baštovanstvo postaje sve popularnije među stanovnicima gradova - i to sa dobrim razlogom. Donosi mnogo pogodnosti, a lak pristup svežem bilju, lepom cveću i drugim, ukusnim sastojcima za vašu kuhinju samo su neke od njih.

Stvaranje urbane bašte na vašem balkonu daje vam osećaj bliže povezanosti sa prirodom i procesom pipreme hrane. Vrlo je izgledno da ćete smanjiti količinu konzervisane hrane te povećati ekološku svest. Možete osetiti da urbana bašta poboljšava i vaše zdravlje i kvalitet života. Što se praktičnijih razloga tiče, saksije za sveće i sadnice na balkonu mogu pružiti čak dozu privatnosti od komšija. A ako nemate balkon, možda imate pristup nekom neiskorišćenom otvorenom krovu u blizini koji možete pretvoriti u zeleno utočište.

Korisne ideje i saveti za zeleni balkon

Pre nego što okupirate najbliži krov, pobrinite se da imate dozvolu stanara, ili predstavnika stanara da ga koristite. Ako imate balkon, proverite da li postoje propisi koji biste trebali razmotriti pre nego što se bacite u projekat. Nakon što dobijete dozvolu, treba razmotriti još ovih nekoliko stvari:

  • Proverite mogu li krov ili balkon izdržati težinu novog tereta. Zemlja i saksije u početku su lagani, ali postaju teži kada zalijete biljke i kad biljke narastu pa ih postavite u veće posude za cveće
  • Prilagodite prostor da uvek imate alate i baštenski pribor pri ruci. Kutija za odlaganje može vam uštedeti puno vremena jer vam je sve pored vas, a ne recimo u podrumu. Police su takođe odlična ideja jer vam pomažu da iskoristite prednost vertikalnog prostora, tako da imate više prostora za cveće i biljke na podu
  • Biljkama je potrebna voda. Kako ćete zalivati svoju urbanu baštu? Nošenje kanta vode gore i dole po stepenicama može vas iscrpiti, pa pokušajte pronaći rešenje koje vam štedi vreme i energiju.
  • Neke biljke zahtevaju hlad, a neke ne vole prevelike temperature. Suncobran i hladovina mogu ih zaštititi. 
  • Lampice će biti idealno rešenje ako se planirate opustiti uveče u vašoj bašti. Ili - isprobajte solarne lampe 

Ako imate sve ovo pokriveno, prilično je lako dalje svoju ideju provesti u delo - samo nabavite biljke, cveće i tegle. Oni su lagani, prenosivi i cenovno pristupačni. Možete dizajnirati bilo kakav stil i sa vremenom ga razvijati.

Započnite svoj poduhvat sa nekoliko mirođija, tj. začinskih biljaka koje možete iskoristiti u vašoj kuhinji. Na taj ćete način zasigurno osetiti da se isplate napori koje ste uložili u svoj urbani vrt.

Uživajte u večeri u svom zelenilu

Sada kada ste stvorili urbanu baštu, vreme je za uživanje. Predstavite sveže bilje na tanjiru i impresionirajte prijatelje i porodicu. Osigurajte prostor za balkonski set pa ih tako možete pozvati na roštilj. Naslonite se i uživajte u mirisu ruzmarina i bosiljka i ne zaboravite šećer na kraju: moderan fenjer za sjajne letnje noći i malo ćebe za chill zonu.

Saznajte više

Tramboline: 7 stvari koje treba da uzmete u obzir pre kupovine

Tramboline: 7 stvari koje treba da uzmete u obzir pre kupovine

Dekorišite paviljon i transformišite svoj spoljni prostor

Dekorišite paviljon i transformišite svoj spoljni prostor

Kako urediti svoju kuću za odmor

Kako urediti svoju kuću za odmor

Spremni za plažu: Ponesite odgovarajuće peškire i piknik ćebe

Spremni za plažu: Ponesite odgovarajuće peškire i piknik ćebe