Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Besplatna dostava na JYSK.rs prilikom online kupovine u vrednosti od 25.000 rsd i više. Zbog nove carinske regulative, moguće je duže vreme dostave online porudžbina.

Kako se naspavati na letu

Putovanje avionom: 6 saveta za spavanje na letu

Kupili ste karte i željno iščekujete dan kad ćete stupiti nogom na novo tlo, te istražiti neke nove vidike. Bez obzira na to da li je reč o skoku do obližnje države ili begu na drugi kraj sveta, većini se samo putovanje avionom čini kao nešto manje važno u celoj priči.                                                      
Vreme putovanja najbolje je skratiti spavanjem – to takođe znači da ćete na odredište stići odmorni. U nastavku teksta donosimo vam par važnih saveta kako da se naspavate u avionu, šta treba imati na umu kada sa vama putuju vaša deca, te ostala uputstva za prijatan let.

1. Stvorite uslove za opuštanje

Ako želite da spavate u avionu, dobro će vam doći da se unapred pripremite. Lakše ćete zaspati u avionu ako ste sami osigurali potrebne uslove.

Zato gledajte da sebi maksimalno ugodite – trebate postići najveći mogući nivo udobnosti.

Pre svega, obucite mekanu i prijatnu odeću, po mogućnosti slojevitu. Poslednje što vam treba jeste da osetite neprijatno zatezanje kada počnete da tonete u san; takođe, u avionu obucite ili skinite džemper ili majicu dugih rukava kad već ne možete predvideti ni kontrolisati temperaturu. Operite zube pre ukrcavanja u avion, a tokom uzletanja i sletanja pripazite da vam je pritisak u ušima izjednačen. Stručnjaci preporučuju da tada žvaćete žvaku i nećete osetiti neprijatan pritisak u glavi koji osećamo pri nagloj promeni nadmorske visine, koji u najgorem slučaju može i boleti. Takođe će vam pomoći i zevanje, a ako se pritisak i dogodi, lako ćete ga ,izjednačiti ako zadržite dah te prekrijete nos i zatvorite usta te blago ”pogurate” vazduh iz pluća napolje.

Ako ste slučajno prehlađeni pre putovanja avionom, svakako se konsultujte sa doktorom, pre svega ako su vam upaljeni nosni kanali i sinusi ili uopšteno imate problema sa sinusima. Naglasite doktoru da letite avionom pa će vam prepisati kapi za nos koje možete upotrebiti neposredno pre uzletanja (i sletanja, ako je potrebno) da sebi olakšate let što je više moguće.

Ako vam smeta svetlo i buka tokom spavanja i inače spavate samo u potpunom mraku i tišini, ponesite masku za oči i čepiće za uši. Moguće je da će vam dobro doći i tokom boravka na vašem odredištu. :)

Ako imate problema sa oticanjem nogu, dobra ideja je da obujete kompresivne čarape.

2. Uz malo truda vaše će sedište biti mekano i udobno

San je neophodan za naše zdravlje, a avionska sedišta teško da su najbolja mesta za kvalitetan san. Srećom, uz nekoliko detalja vaše će sedište biti mekano i udobno za spavanje. Najbolja je preporuka jastuk za vrat koji će pružiti dobar oslonac glavi bez obzira na to sedite li do prozora.

Svakako uzmite i jastuk ili ćebe ako vam ih kabinsko osoblje ponudi. Što mekše sedite, to bolje. 

Žena sedi u fotelji sa jastukom za vrat
Jastuk za vrat 13x25x11 WELLPUR ALESUND
1000,- din/kom
1699,- /kom
Odlična ponuda
UŠTEDA 41%
plus

3. Pažljivo birajte hranu i piće

Ako spavate u avionu, pripazite na odabir hrane i pića – pre i tokom putovanja. Ono što konzumirate može imati veliki uticaj na kvalitet vašeg sna. Zato preskočite šećer, kafu i alkoholna pića ako se želite temeljno naspavati.

Čokoladu, omiljenu šoljicu kafe i gutljaj-dva vina pauzirajte do željenog odredišta te umesto toga pojedite zdrav obrok te popijte čaj ili vodu. Tako ćete moći da zaspite kao beba. 

4. Kratka uputstva za duge letove 

Ako letite više sati, priprema za spavanje u avionu malo je veća – ne samo zato jer deo leta provodite po noći, već i zato jer se treba pažljivo pripremiti na vremensku razliku i nastojati smanjiti tzv. jet lag (stanje organizma usled letenja avionom kroz vremenske zone, koje dovodi do poremećaja bioritma te rezultuje umorom, omamljenošću i nesanicom).

Tokom dugotrajnog leta imaćete periode budnosti i spavanja. Kada ste budni, prošetajte avionom. Time podstičete cirkulaciju pa ćete mirnije sedeti. 

5. Let sa detetom bez suza i dranja

Najveći strah roditelja u putovanju avionom jeste da će dete plakati tokom celog leta. Na sreću, možete napraviti nekoliko stvari unapred da biste izbegli suze i dranje. 

Većina dece mlađeg uzrasta smatra da im je pritisak u ušima prebolan. Zato imajte sa sobom sve potrebno da im smanjite pritisak. Najjednostavnija rešenja su cucla ili hrana i bočica s tečnošću. Bebe i manja deca smeju imati lične bočice u avionu iako su veće od 100 ml.

6. Uspavati dete u avionu nije nemoguće

Ako vaš mališan ide s vama na put, verovatno se nadate da će mu san biti neometan celo vreme. Zato savetujemo da probate da mu stvorite okolinu koja će mu se učiniti što prepoznatljivijom: ponesite u kabinu njegov jorgan da se ušuška, igračku s kojom spava te pidžamu. Tako će mališan znati da je vreme za spavanje.

Ako je vaša beba navikla na nosiljku bilo kakve vrste, ponesite je u avion. Ako se ne može umiriti u nosiljci ni opustiti u vašim rukama, jednostavnije će se uspavati ako ga nosite u naručju po avionu.

I svakako, najvažnije je da vi zadržite mirnoću ako dete postane uznemireno. Tako ćete brže umiriti i vaše dete.
 

Želimo vam prijatan i siguran let!

Saznajte više

Kako stres utiče na vaše spavanje?

Kako stres utiče na vaše spavanje?

Umorni nakon godišnjeg odmora? Vratite se svojoj rutini spavanja

Umorni nakon godišnjeg odmora? Vratite se svojoj rutini spavanja

Kako alkohol utiče na spavanje

Kako alkohol utiče na spavanje

Moj partner priča u snu

Moj partner priča u snu