Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Besplatna dostava prilikom online kupovine u vrednosti od 15.000 rsd i više. Zbog nove carinske regulative, moguće je duže vreme dostave online porudžbina.

 

Dvostrani dušek od memorijske pene

Održavanje i nega dušeka

Većina ljudi ne razmišlja o starosti svog dušeka, a posebno o tome da li je previše star i kada je vreme za kupovinu novog. No, kao i ostali proizvodi i dušeci imaju svoj vek trajanja, te je dobro razmisliti o tome kada je vreme za zamenu i kako produžiti vek trajanja.

Koliko često biste trebali da menjate dušek? 

Trajnost dušeka zavisi od nekoliko faktora:
 

  • Kvalitet dušeka jedan je od odlučujućih faktora u njegovoj trajnosti. Drugim rečima, što kvalitetniji dušek izaberete, duže ćete u njemu uživati.
  • Težina osobe koja spava na dušeku utiče na njegovo naprezanje. Ukoliko na njemu spava osoba veće težine, trošenje dušeka biće veće.
  • Možda vam ne bi palo na pamet, ali noćno znojenje je takođe bitan faktor. Iako toga ujutru nismo svesni, naše telo se tokom cele noći više ili manje znoji, a to utiče na trajnost navlake dušeka.
  • Naravno, održavanje dušeka je izuzetno bitno za njegovu trajnost. Ukoliko to radite na ispravan način, možete produžiti trajanje vašeg dušeka.

Uopšteno govoreći, dušeci za krevet dobrog kvaliteta mogu trajati i do 10 godina. No, kao dobar indikator može vam poslužiti osećaj sa kojim se ujutru probudite. Obratite pažnju na to da li ste se probudili odmorni i sveži, jer ako je dušek star i istrošen, to nepovoljno utiče na opšte stanje vašeg tela. Ne samo da ima uticaj na loš san, već tako mogu nastati bolovi u donjem i gornjem delu leđa. To je svakako znak da je vreme za nov dušek. Naša preporuka je da zamenite dušek nakon 10 – 12 godina korišćenja zbog higijenskih razloga.

Održavanje i nega

Kvalitetna briga o dušeku može odložiti kupovinu novog i do 3 godine. U nastavku pročitajte nekoliko saveta koje možete primeniti:

Koristite zaštitu za dušek

Kada spavate sa zaštitom za dušek znoj se apsorbuje i time štiti vaš dušek. Ovaj tip proizvoda lako se održava, te je preporuka da se pere najmanje 6 puta godišnje ili češće ukoliko imate određene alergije. Preporuka je da se zaštite za dušeke menjaju na svake dve do tri godine. 

Koristite naddušek

Naddušeci pomažu u otklanjanju dela pritiska koje težina tela ima na sam dušek i tako ga štite na pravi način. No, imajte na umu da je vek trajanja naddušeka kraći od dušeka. 

Okrećite dušek

Okretanje dušeka vrlo je bitno i pokušajte to raditi redovno (3-4 puta godišnje), pogotovo ukoliko koristite dušek sa oprugama, dušek od memorijske pene ili naddušek. Time ćete izbeći da se na dušek pritisak vrši stalno na istim mestima pod uticajem vašeg tela. Takođe proverite da li je vaš dušek pogodan za okretanje.

Usisavajte dušeke

Usisavanje dušeka korisna je navika. Učinite to svaki put kada menjate posteljinu i tako potpomognite uklanjanje grinja i sprečite prodiranje nečistoća u strukturu dušeka.

Obezbedite slobodan prostor ispod dušeka

Osigurajte slobodan prostor ispod vašeg kreveta kako bi dušek imao dovoljno vazduha, a vlaga mogla ispariti i sa donje strane. Loša ventilacija dušeka u najgorem scenariju može izazvati i stvaranje gljivica ili uzrokovati plesan na dušeku. Takođe i kvalitetne podnice su veoma bitne.

Izbegavajte prekrivače za krevet

Iako je prekrivač za krevet lep ukras za vašu spavaću sobu, nemojte ga raširiti odmah nakon ustajanja. Isto tako, dobro bi bilo da ostavite vremena da ispari vlaga iz vašeg dušeka pre nego što ga prekrijete jorganom ili ćebetom. Razmislite o manje tradicionalnom pristupu u pospremanju kreveta, pogotovo ako vas tokom noći muči prekomerno znojenje. Zamotajte ili složite jorgan u podnožje kreveta i neka se dušek tokom dana u potpunosti osuši.

Provetravajte dušeke i naddušeke

Provetravanje dušeka i naddušeka vrlo je korisno, stoga učinite to kad god je moguće. To ne treba biti na mesečnoj bazi, ali probajte biti redovni sa provetravanjem. Kućne grinje vole vlažnu okolinu, stoga im ne dajte priliku da se udome, već vašem dušeku i naddušeku osigurajte dovoljno svežeg vazduha.

Saznajte više

Vodič za krevete

Vodič za krevete

Koji je najbolji dušek za vas? Ultimativni vodič

Koji je najbolji dušek za vas? Ultimativni vodič

Vodič: Kako izabrati naddušek i zaštitu za dušek

Vodič: Kako izabrati naddušek i zaštitu za dušek

Pronađite odgovarajući dušek na naduvavanje

Pronađite odgovarajući dušek na naduvavanje