Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Besplatna dostava prilikom online kupovine u vrednosti od 15.000 rsd i više. Zbog nove carinske regulative, moguće je duže vreme dostave online porudžbina.

 

Laganom jutarnjom vežbom za dobro jutro

Važnost jutarnjeg istezanja

Jutro, nekima ne baš omiljen, a nekima najdraži deo dana :) Većinom svi teško ustajemo i odvajamo od udobnog kreveta.

Kada se probudite, koja je vaša prva misao? Verujemo kako to nije jutarnje istezanje. Šteta, jer ono pomaže pri pokretanju cirkulacije  i podizanju energije, što vam može pomoći da započnete dan vedriji i lakše podnesete sve obaveze koje vas očekuju.

Izdvajamo neke od prednosti istezanja neposredno nakon buđenja:

  • povećava fleksibilnost mišića i zglobova,
  • poboljšava cirkulaciju,
  • smanjuje napetost i stres.

U nastavku saznajte zašto bi jutarnje istezanje trebalo postati vaš svakodnevni ritual. 

Povećajte fleksibilnost zglobova

Zazvonio vam je alarm. Dobro jutro! Krećete u novi dan, nove pobede! Otvarate oči i odmah poskočite iz kreveta!...Ili ipak ne? To viđamo samo u fimovima :)

Zapravo, vrlo verovatno pritiskate ”snooze” i odlažete buđenje, a ustajanje postaje prava borba. Znate li zašto? Jer zvuk na mobilnom telefonu zapravo ne budi vaše telo u potpunosti.

Obratite li malo bolje pažnju na idealne scene ustajanja iz filmova, primetićete da glumci u filmu gotovo nikada ne preskaču zevanje i protezanje u krevetu. Ako vi to izostavljate, činite veliku grešku i upravo zbog toga se teško razbuđujete.

Protezanje je najbolji alarm za telo, ono zapravo šalje signale mozgu da je vreme da se probude svi naši mišići.

Protezanjem možete povećati fleksibilnost kako mišića, tako i zglobova. Samim tim puno ćete lakše ustati iz kreveta. Pored toga, povećanjem fleksibilnosti mišića i zglobova smanjujete rizik od artritisa i raznih povreda.

 

Poboljšajte cirkulaciju

Tokom noći često provedemo i nekoliko sati u jednom položaju. Zbog toga nakon buđenja naši mišići mogu biti prilično napeti i zgrčeni. Protezanjem možemo podstaknuti uspavanu cirkulaciju čime ćemo povećati i nivo energije u telu.

Istezanje ne mora biti nužno rezervisano samo za jutarnje buđenje. Na ovaj način svoje telo možete razbuditi i pokrenuti u svako doba dana, kada osetite da vam je potrebno. Nakon dužeg sedenja na radnom mestu, protezanjem možete aktivirati telo i poboljšati cirkulaciju. Time ćete povećati vašu produktivnost. Smanjite stres

Rano ustajanje još je teže kada znate da vas očekuje naporan i ne baš prijatan dan. Međutim, čak i taj neprijatan osećaj napetosti možete pobediti jutarnjim protezanjem.

Njime možete bolje započeti dan i pozitivnije gledati nas sve celodnevne izazove koji su pred vama te se lakše osloboditi stresa.

Istezanje u serijama po 30 sekundi

Preporučuje se u svakom položaju pri istezanju zadržati se određeno vreme. Obično, 30 sekundi je optimalno vreme. Tako ćete se lakše rešiti stresa i svojim mišićima dati dovoljno vremena da se opuste. Nakon toga se opustite i dišite normalno sve do sledećeg istezanja koje ćete takođe zadržati 30 sekundi.

Spontano protezanje  

Koliko je zapravo prirodno i potrebno telu te koliko zaista ima važnu ulogu u našem životu, govori u prilog činjenica da ovaj mali ritual nije samo deo ljudske prirode.

Ako imate kućnog ljubimca, sigurno ste nebrojeno puta primietili da vaš pas ili mačka protežu prednje šape i istežu leđa nakon popodnevnog odmora ili nakon prospavane noći. Zanimljivo je da čak i ribe imaju način na koji se ”protežu”: one šire svoje peraja da bi se razbudile.

Životinje na ovaj način povećavaju svoju mobilnost, a potpuno isto važi i za nas. Razmislite o svemu što smo ovog puta podelili sa vama, a najbolji način da se uverite u verodostojnost naših reči jeste da i sami pokušate nekoliko dana protegnuti telo nakon buđenja, te se sami uverite u njegovu korisnost.

Ako primetite da se osećate bolje i da lakše ustajete, podelite to sa nama u komentarima :)

Želimo vam prijatne snove i laka buđenja!

Saznajte više

Kako stres utiče na vaše spavanje?

Kako stres utiče na vaše spavanje?

Umorni nakon godišnjeg odmora? Vratite se svojoj rutini spavanja

Umorni nakon godišnjeg odmora? Vratite se svojoj rutini spavanja

Putovanje avionom: 6 saveta za spavanje na letu

Putovanje avionom: 6 saveta za spavanje na letu

Kako alkohol utiče na spavanje

Kako alkohol utiče na spavanje