Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Besplatna dostava za online kupovine u vrednosti od 25.000 rsd ili više. 

Zašto zevamo?

Zašto zevamo?

Postoji više razloga zašto zevamo. Možda ste već primetili da često zevate kad vidite druge ljude da zevaju. Takođe, kada razgovarate ili čitate o zevanju, najverovatnije ćete doživeti povećanu potrebu za zevanjem. Ovo je sasvim prirodno.

Zanima li vas nešto više o raznim teorijama o tome zašto zevamo? Možete li se odupreti iskušenju da zevate dok čitate naš blog post? :) Donosimo vam nekoliko objašnjenja zašto zevamo.

Koje su teorije o uzrocima zevanja?

Nedostatak kiseonika u telu do sad je bio glavni krivac za zevanje. Logično - kada zevate, telo apsorbuje više kiseonika. Ali ta je teorija preispitivana, jer primera radi fetusi takođe zevaju a ne udišu kiseonik kroz pluća. Stoga je manje verovatno da zevamo usled nedostatka kiseonika u telu.

Još jedno objašnjenje je da zevamo da bismo protegnuli kičmu i mišiće lica. Baš kao što je važno da se ujutro protegnemo da bi se naše telo aktiviralo za novi dan, zevanje takođe pomaže aktivirati mišiće našeg lica. 

Događa li vam se da zevate iako niste umorni?

Zevanje obično traje 6 sekundi. Ali ne zevate samo kad ste umorni. Ako se mozak ne stimuliše, počne se dosađivati. To povećava temperaturu u vašem mozgu, što može da rezultuje većom potrebom za zevanjem.

Postoji li povezanost migrene i zevanja?

Ako patite od migrene, verovatno ćete imati veću tendenciju da zevnete. Tokom napada migrene dolazi do nakupljanja krvi u mozgu, što takođe izaziva potrebu za hlađenjem u mozgu, dakle i zevanjem. 

Zašto se mozak hladi kada zevnemo?

Jedna od najnovijih teorija navodi da zevamo da bismo ohladili svoj mozak. Kada zevamo, povećavamo brzinu otkucaja srca i cirkulaciju, a to pomaže da se mozak ohladi. Ta je teorija potkrepljena istraživanjem koje je utvrdilo da ljudi zimi manje zevaju nego leti. Stoga, kada se temperatura diže, automatski ćete imati tendenciju i zevati više.

A zašto je zevanje zarazno?

Smeh je zarazan, pa je i zevanje. Verovatno ste se uhvatili da zevate kao rezultat gledanja drugih kako zevaju. Postoje razne teorije o tome zašto je zevanje zarazno. Jedno od objašnjenja odnosi se na ljudski iskonski instinkt gde je "stado" trebalo imati isti bioritam. Drugo je objašnjenje da je zevanje zbog drugih izraz empatije, tj. saosećanja.

U ovom slučaju, zanimljiva je činjenica da "uzročnik" vašeg zevanja varira. Ako ste zajedno sa svojom porodicom, prijateljima ili kolegama, verovatnoća zevanja veća je nego ako stranac zevne u vašoj blizini. Deca mlađa od 6 godina imaju manju verovatnoću da će "pokupiti zev" od odraslih. To se svodi na nedostatak sposobnosti dece da se saosećaju, koje uče tek kasnije u životu.

Jeste li zevali?

Slobodno komentarišite da li ste uspeli odoleti iskušenju da zevate dok ste čitali ovo. :)

Saznajte više

Kako da promenite položaj spavanja

Koliko je zapravo korisno popodnevno spavanje?

Kako spavati bolje tokom toplih letnjih noći

Kako u JYSKu nastaju Stručnjaci za kulturu spavanja?

Pronađite najbližu JYSK prodavnicu

Za pomoć i savete obratite se JYSK osoblju i otkrijte naš širok asortiman proizvoda.