Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Kako da uklonite fleke sa vašeg tepiha

Sledite ova četiri jednostavna koraka kako da uklonite fleke sa vašeg tepiha.

Korak 1

Sveže fleke
Uklonite svu vidljivu prljavštinu, a zatim natapkajte fleku suvom, čistom krpom. Ako tepih sadrži vunu, važno je da se fleka ne trlja/utrljava. Sintetičko vlakno podnosi grublji tretman. 

Suve fleke
Raskvasite fleku mlakom vodom bez sapunice. Kada je fleka natopljena, natapkajte fleku suvom, čistom krpom.

Korak 2

Ako fleka nije nestala, koristite sredstvo za uklanjanje fleka. Pažljivo pratite uputstvo za doziranje. Nežno tretirajte fleku krpom ili mekom četkom. Važno je da nakon toga fleku temeljno očistite krpom natopljenom mlakom vodom, jer ako na tepihu ostane sapunice može da dobije ‘masan’ izgled i da privuče prljavštinu.

Korak 3

Ako ništa od ovoga ne ukloni fleku, koristite posebno sredstvo za uklanjanje fleka. Nikada ne koristite sredtva koja sadrže hlor, jer to može da skine boju sa tepiha. . Pažljivo pratite uputstvo za doziranje. Uvek čistite od ivica fleke ka sredini. 

Korak 4

Ako posebno sredstvo za uklanjanje fleka takođe ne skine fleku, pratite Vodič za uklanjanje fleka. Pažljivo pratite uputstva i zapamtite da uvek prvo uradite test, na nekom delu tepiha gde se ne vidi. Uvek čistite od ivica fleke ka sredini.

Osim toga, preporučuje se da se tepi svakodnevno usisava.

Vodič za uklanjanje fleka

Krv - odmah apsorbujte/upijte tečnost papirnim ubrusima. Zatim napravite rastvor od 2 litra hladne vode sa 2 kašike soli i natapkajte mu isceđenom krpom.

Čokolada/masnoća/sos – istrljajte krpom natopljenom benzenom.  Očistite čistom, mlakom vodom.

Fleke od povraćanja/mokraća - nakvasite fleku rastvorom od 1 dela vode i 1 dela bezbojnog sirćeta. Ostavite deset minuta, a zatim natapkajte fleku naizmenično vlažnom i suvom krpom.

Kafa – natapkajte krpom natopljenom u rastvoru od 1 dela terpentina i 1 dela alkohola.

Boja - ako je boja na vodenoj bazi, pratite  Vodič za čišćenje tepiha. Ako je boja na bazi rastvarača, pratite uputstva na pakovanju.

Vosak za sveće - nežno uklonite nožem što je više moguće, a zatim istrljajte krpom natopljenom benzenom.

Jaja - napravite rastvor od ½ dl 8%-tnog amonijaka na 2 ½ litra vode i natapkajte fleku isceđenom krpom.