Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Besplatna dostava na JYSK.rs prilikom online kupovine u vrednosti od 25.000 rsd i više.

Vesela deca i krevet iznad stola

3 saveta pre opremanja dečje sobe

Datum:

Kategorija: Inspiracija

Dečja soba zbog mnogobrojnih aktivnosti vaših mališana mnogo je češće haotična i pretrpana nego uredna, što vas ponekad može potpuno izbaciti iz takta i uzrokovati stres. Deca rastu vrlo brzo čime se menjaju njihove potrebe, ali i želje. Zbog toga od vas očekuju da unesete određenu promenu u njihov prostor. Međutim, najčešće se ovde ne radi o velikim promenama, već samo prenameni ili promeni kutka sobe.

Na primer, vaš dečačić polako prerasta u tinejdžera, i obaveštava vas da će mu uz njegov dosadašnji sto biti potrebno još dodatnog prostora za računarske igre. Ideja o preuređenju može postati prilično neodoljiva, posebno ako vam je dosadašnji izgled dečje sobe već dosadio, a istovremeno znate da birate nameštaj koji će ”rasti” sa vašom decom.
Stvaranje divne dečje sobe može biti čista dečja igra. Koristite sledeća 3 saveta za funkcionalnu sobu koja je dovoljno fleksibilna za sve uzraste i faze. 

 

1. Cool ideja: funkcionalno uređenje

Ako tek krećete sa uređenjem sobe vašeg deteta, pre svega razmislite šta mu je potrebno. Izaberite osnovne komade nameštaja, poput kreveta, komode i elemenata za odlaganje igračaka. Nemojte se zanositi, držite se onoga što je osnovno i neophodno: osigurajte prostor za ono šta je potrebno imati, a ne ”što bi bilo dobro imati”.
Najčešće, dečja soba je prostorija manje kvadrature, no svejedno u njoj je potrebno stvoriti i dovoljan prostor za igru. Praktična ideja za ovakve sobe jeste povišeni krevet, ispod kog se deca mogu igrati. Uz malo mašte, slobodan prostor ispod kreveta možete pretvoriti u misterioznu tvrđavu, tajanstveni dvorac – ili uz mnoštvo jastuka stvoriti malu udoban kutak.

 Kada deca malo odrastu, u prostor ispod kreveta koji su koristili za igru tada možete smestiti radni sto i stolicu gde će obavljati sve školske obaveze, pisati domaće zadatke i učiti. Na taj način pokazuje se kao jako koristan, prilagodljiv i funkcionalan komad nameštaja, a ne iziskuje velik trošak s obzirom na to da je dostupan po vrlo povoljnim cenama.

 

2. Šareno ili klasično belo?

Ako nemate previše vremena za dugotrajne shoppinge i veće radove, držite se klasičnih boja poput bele. Svakako da deca vole razigrane boje i veselu atmosferu, stoga to naprosto morate postići u njihovom prostoru. Savetujemo da ipak dodavanje boja u prostor ne činite birajući veće komade nameštaja u boji. Zašto?

Iz jednostavnog razloga šta će deca u nekom trenutku prerasti tu fazu i ponovo želeti promenu. U tom slučaju savetujemo da šarenilo u prostor unesete dekoracijama, poput tepiha i jastuka koje ćete nakon nekog vremena puno lakše zameniti i prilagoditi njihovom ukusu. To će zahtevati puno manje vremena i troškova nego što bi zahtevala promena komada nameštaja... 

 

3. Personalizacija

Osećate li neprijatnost pri samoj pomisli oštećenog nameštaja u dečjoj sobi, znajući da neće dugo zadržati izgled potpuno novog? Ne brinite se i - snađite se. Olovke i bojice za crtanje mogu se lako ukloniti sa gotovo svakog nameštaja, no zašto ne biste ovu brigu rešili na način da dopustite deci da ukrase sto kako se njima sviđa, i podstaknete ih da ga obliepe nalepnicama omiljenih likova iz crtaća, ili posterima omiljenih filmova? U suprotnom, stalno ćete biti nervozni i posmatrati stanje svih elemenata u sobi. Nalepnice i posteri, osim što će zaštititi površine, lako su zamenjive kada vaše dete nakon vremena promeni interesovanja.

Uz samo malo maštovitosti i snalažljivosti, možete postići win-win situaciju sa vašom decom kreirajući sobu koja susreće njihove potrebe i želje, a istovremeno od vas ne zahteva preterano održavanje i trošak. :)