Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

AKCIJA: Besplatna dostava za online kupovine u vrednosti od 15.000 rsd ili više, samo do 27. oktobra!

Dani Nameštaja - opremite svoj dom uz odlične akcije!
Kako ukloniti udubljenja na podu

6 trikova za besprekorne podove

Datum:

Kategorija: Razno

TAGOVI: čišćenje, saveti

Naši su podovi svakodnevno izloženi trošenju. Upravo zbog toga važno je razmisliti brinemo li se temeljno i kvalitetno o njima. Jednostavno usisavanje i brisanje vlažnom krpom produžiće im trajnost, ali crne mrlje od cipela, udubljenja od potpetica i nameštaja te ostale ogrebotine uklanjaju se samo posebnim metodama. Pročitajte savete u nastavku teksta i učinite svoje podove besprekornim.

1. Na stolice i ostali nameštaj zalepite štitnike od filca

Upotreba filcanih štitnika garantuje vam glatke podove. U idealnom slučaju koristite ih već kao prevenciju, ali nećete zakasniti ako ih stavite pod već postojeći nameštaj u vašem domu. Od krucijalne je važnosti staviti ih na nameštaj koji često premeštate, poput stolica ili manjih stočića. Što se tiče vaše kancelarije, pod ćete idealno zaštititi upotrebom podloge za kancelarijsku stolicu.

2. Zabranite potpetice i čvrste cipele u svom domu

Najbolje rešenje za vaš dom, a ne samo za vaše domove, jeste da ograničite upotrebu obuće unutar zidova vašeg doma. Kamenčići u prorezima vaših cipela deluju nevidljivo, ali će ostaviti vidljivu štetu na vašim podovima. Ako niste sigurni da ćete uspeti u ovom, pobrinite se da imate barem otirač za cipele na ulazu. Potpetice, kopačke i neke druge tvrde cipele ostaviće trajan trag u vašem domu i ne biste ih smeli olako tolerisati.


3. Vrsta poda određuje metodu uklanjanja mrlja

Svaka vrsta poda koju imate u domu zahteva drugačiju metodu održavanja. Lakirani i nauljeni drveni podovi i parketi te laminati i vinilni podovi zahtevaju meku, laganu gumicu. Pažljivo istrljajte crne mrlje od cipela sve dok ne nestanu. Ako to nije dovoljno za potpuno uklanjanje, obratite se proizvođaču podova da biste saznali što preporučuju.

4. Crne mrlje od cipela na prirodnom drvetu

Ako su vaši podovi od netretiranog, masivnog drveta, upotrebite običan sunđer za suđe namočen u tečnosti od vode i malo sredstva za pranje podova. Potreban vam je 1 decilitar sredstva na 5 litara vode. Ako je mrlja i dalje postojana, probajte je ukloniti brusnim papirom pazeći da brusite u smeru prirodnih linija drveta.


5. Tepisi i prostirke učiniće čuda za vaše podove

Drugi delotvoran način za sprečavanje ogrebotina na podu jeste postavljanje prostirki i tepiha na podne površine na kojima se najčešće krećete: na primer, u kupatilu ili dnevnoj sobi. To će smanjiti habanje poda i smanjiti količinu ogrebotina. Ovo je samo jedna od mnogih prednosti korišćenja tepiha u uređenju enterijera.


6. Pripazite na svoje ljubimce

Oštre kandže pasa i mačaka lako stvaraju ogrebotine na podu, stoga je dobra ideja srediti im šape i pružiti im manikir i pedikir. :) Kućni ljubimci neretko unose kamenja i druge oštre predmeta u dom, a to može lako uništiti vaše podove. Zato trebate očetkati šape vašeg ljubimca pre nego što uđe u kuću.