Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Besplatna dostava za online kupovine u vrednosti od 25.000 rsd ili više. 

Žena koja spava

Jorgani - istina o alergijama

Datum:

Kategorija: Spavaća soba

TAGOVI: jorgani, zdravlje

Vaš jorgan igra važnu ulogu u kvalitetu vašeg sna. Postoji nekoliko stvari koje trebamo razmotriti pri odabiru novog jorgana. Vaš jorgan može biti važan u smislu vašeg zdravlja, ako ste npr. alergični na grinje iz kućne prašine. Saznajte šta trebate uzeti u obzir prilikom kupovine novog jorgana.

Izbor novog jorgana

Pažljivo razmotrite nekoliko stavki pri odabiru novog jorgana:

  • Kolike bi trebale biti dimenzije jorgana?
  • Koje punjenje jorgan treba imati?
  • Treba li vaš jorgan biti hladan, topao ili veoma topao? 
  • Patite li od bilo kakve alergije?

Veličina, punjenje i jačina punjena vrlo su važni da bi vam vaš jorgan pružio udobnost tokom noći. Naš vodič kroz jorgane nudi vam sjajne savete i korisne informacije o jorganima te će vam slikovito pojasniti sve termine koji vas možda zbunjuju. Uz vodič lakše ćete pronaći jorgan koji savršeno odgovara vašim željama i zahtevima.

Ako mislite uložiti u novi jorgan, dobro proveriti sve činjenice koje se tiču vaših navika spavanja.

Imajte alergije na umu

Osim što želite osigurati udobnost, takođe morate razmišljati o alergijama pri odabiru novog jorgana. Ako ustanovite da se probudite sa blokiranim disajnim putevima u nosu ili sa curenjem, svrbežom, ekcemom, kašljem ili drugim simptomima preosetljivosti, to može biti znak alergijske reakcije. Alergijska reakcija može biti uzrokovana raznim stvarima, ali najčešći su krivci kućne grinje, mikroskopska bića koja su nevidljiva golim okom.

Ako biste želeli saznati više o tome kako se boriti protiv grinja iz kućne prašine pogledajte šta smo pisali o tome.

Alergije i jorgani

Uobičajena je percepcija da su alergijske reakcije rezultat alergije na perje i paperje u jorganima i jastucima. Posledično, promovišu se vuneni jorgani, posebno antialergijski.

Međutim, nedavne studije pokazuju da je samo 2-3% stanovništva osetljivo na paperje i perje. Većina ljudi koji doživljavaju alergijske reakcije alergični su upravo na kućne grinje iz prašine.

Koji jorgan izabrati ako ste alergični

Kada je rieč o antialergijskim jorganima, od presudnog je značaja odabir navlake koja sprečava ulazak grinja kućne prašine u punjenje jorgana te da tamo pronađu svoj dom. :) Potražite oznake na deklaraciji jorgana da biste se uverili da li je vaš jorgan antialergijski. Na primer, oznake Nomite, Allerban i Greenfirst znače da je vaš jorgan hipoalergenski.

Ne samo da grinje žele boraviti u vašem jorganu i jastuku, već je veoma teško iskoreniti ta mikroskopska stvorenja nakon što se usele kod vas. Da biste smanjili količinu grinja kućne prašine u vašoj spavaćoj sobi, trebali biste u mašini oprati jorgan dva puta godišnje te nekoliko puta dnevno provetriti svoj dom, jer promena vazduha pogoduje vašem zdravlju.