Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna
Osoba pokriva glavu jastukom

4 saveta za spavanje u glasnom okruženju

Kap po kap po kap. Niste ga primetili tokom dana, ali sada, kada je vreme za spavanje, zvuk kapljica sa slavine strašno je glasan. Ako čujete i primećujete ovakve zvučne detalje, onda znate da buka ima velik uticaj na vaš san. Pod uticajem ste buke i ako imate problema sa buđenjem usred noći, i to na primer kad se probudite sa trzajem, a zapravo samo otkrijete da je prodorna "grmljavina" "samo" hrkanje vašeg partnera.

Ipak, čak i tišina može biti izazov za neke: ako ste navikli na opuštajuće zvukove, možda i od razgovora drugih, sigurno ćete imati problema ako vam taj zvuk nedostaje.

Dakle, vrsta i intezitet buke su važni, kao i lične preferencije. Buka je jedna od najvećih pretnji vašem snu već i pre nego što odete na spavanje, a potom i tokom faza sna tokom noći, kada menjate "tvrdoću" sna. Donosimo 4 saveta za ublažavanje zvuka koji će pomoći svakome:

1. Uklonite buku iz spavaće sobe

Držite prozore zatvorenima - ograničićete buku spolja.

Nabavite tepihe i zavese. Oni će pomoći ublažavanju buke spolja te iz ostatka kuće.

Svakako isključite sve elektronske uređaje pre nego što se uspavate da biste izbegli vibracije i zvučne signale.

2. Pustite opuštajuće zvukove ili beli šum za spavanje

Ako ne možete redukovati buku oko vas, pokušajte sa čepićima za uši. Oni su cenovno prihvatljivi i nakon nekog vremena naviknućete se na njih - samo pazite da su mekani i fleksibilni. Oni će prigušiti buku oko vas tako da možete zaspati.

Ako vam ne pomognu, pokušajte sa mobilnom aplikacijom sa belim šumom, tzv. white noise. Beli šum može izolovati od okolne buke na način da pruža stalan, umirujući zvuk koji će vam pomoći da zaspite i spavate tokom noći. Stavite slušalice, upalite aplikaciju i pustite da vas omamljujući, statički zvuk povede u san.

Ako beli šum nije za vas, onda probajte sa poznatijim zvukovima. Zvuk vodopada, talasa, blago rominjanje kiše ili lišće koje šušti u jesenjem vetru. 

3. Nemojte dopustiti da vam buka smeta

Fokusiranje na buku zapravo je najgora stvar koju možete učiniti - tako da joj se trebate odupreti! Umesto toga, prihvatite da oko vas ima buke, a zatim je namerno odlučite ignorisati. Ako poznajete načela svesnosti, ovo za vas nije novo: prepoznajte i prihvatite (ali ne osuđujte) svoje misli, telesne osećaje i okolinu.

4. Opustite svoj um i telo

Disanje je ključ: usresređenost na ritam vašeg disanja može vam pomoći da se opustite i isključite od buke. Pokušajte sa ovom tehnikom ili se pokušajte koncentrisati se na lični dah i osećaj podizanja i pada prsa.

Čak i zvukovi koji vas potpuno ne probude mogu negativno uticati na kvalitet vašeg sna. Mozak nastavlja registrovati i obrađivati zvukove u našoj okolini i tokom spavanja, a šum može stvoriti neprijatnost čak i ako se ne probudite u potpunosti. Ti prekidi utiču na kvalitet vašeg sna, pa ako imate poteškoća sa spavanjem već duže vreme, konsultujte se sa stručnom osobom.

Želimo vam slatke snove!


Korišćeni izvori
https://sleep.org/articles/sleep-in-noisy-environments/
https://www.ressleep.com.au/articles/having-trouble-sleeping-due-to-noise-tips

Saznajte više

Kako stres utiče na vaše spavanje?

Kako stres utiče na vaše spavanje?

Umorni nakon godišnjeg odmora? Vratite se svojoj rutini spavanja

Umorni nakon godišnjeg odmora? Vratite se svojoj rutini spavanja

Putovanje avionom: 6 saveta za spavanje na letu

Putovanje avionom: 6 saveta za spavanje na letu

Kako alkohol utiče na spavanje

Kako alkohol utiče na spavanje