Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna
Osigurajte pravilan položaj tela prilikom sedenja

Izbegnite bolove uz pravilno sedenje u kancelarijskoj stolici

Kako postići pravilno sedenje u kancelarijskoj stolici

Nepravilno sedenje u stolici tokom celog dana, bez obzira na to da li pravite nekoliko pauza i prošetate po šolju kafe, može biti vrlo bolno iskustvo. Posledice se najčešće manifestiraju kao bolovi u vratu i leđima, koji nas znaju pratiti tokom ostatka dana i uzrokovati nam neprijatan osećaj. Zbog toga je vrlo važno znati koji je položaj za stolom ispravan, pogotovo ako vaš posao zaista podrazumeva 6-8 sati sedenja u kancelarijskoj  stolici. Nezavisno od toga da li vas muče već spomenuti bolovi, pomoći ima. Pročitajte 6 saveta koje donosimo u nastavku i već danas promenite način sedenja u pravilan.

6 saveta za pravilno sedenje

Teško je definisati jedan pravilan položaj za sedenje jer ključ je u varijaciji. Ipak, postoje jasne smernice kojih bi se trebalo pridržavati prilikom dugotrajnog sedenja u istom položaju. Evo koje su to:

  1. Vaša stopala trebaju biti punom površinom položena na pod.
  2. Između zadnje strane vaših kolena i ivica stolice treba biti prostora za stisnutu šaku.
  3. Noge i ruke trebaju biti savijene pod uglom od 90º.
  4. Vaš sto bi trebao biti 2-3 cm viši od vašeg lakta, kad merite okrenuti bočnom stranom tela prema stolu, a ruke držite pod uglom od 90º. Pri tome je ključno da ramena držite opuštena dok merite.
  5. Izbegavajte korišćenje naslona za ruke, osim ako su vam ruke pri tome pod uglom od 90º. U protivnom, telo će se lagano naginjati prema jednoj ili drugoj strani i položaj sedenja iskriviti.
  6. Obavezno ustanite na kratko svakih sat vremena, bilo da malo prošetate, bilo da napravite neku vežbu istezanja.

Kancelarijska stolica za pravilno sedenje

Na ispravan položaj tela prilikom sedenja uveliko će uticati izbor kancelarijske stolice koja će zadovoljiti vaše specifične potrebe. Kancelarijska stolica treba imati barem 5 točkića, kako bi sedenje u njoj bilo stabilno, a njeno kretanje po podu lako. Kako bi kretanje točkića po podu bilo što jednostavnije, a osetljiva podloga poput parketa zaštićena, podloga za kancelarijsku stolicu je dobro rešenje.

Radna soba sa crnom stolicom i drvenim radnim stolom

Povremeno promenite položaj sedenja

Ispravno držanje tela prilikom sedenja je vrlo važno, ali nije dovoljno. Povremeno promenite položaj kako bi aktivirali mišiće tela. Tokom dugotrajnog sedenja u više navrata podignite ruke u vazduh, istegnite telo u jednu i drugu stranu, protresite noge. Ako vam najveći problem zadaju bolovi u vratu, obratite pažnju na razgibavanje tog dela tela – često okrećite glavu od ekrana levo i desno, radite blage krugove sa glavom. Ako manje vežbe ovog tipa izvodite za vreme sedenja za stolom redovno, manja je mogućnost da će vam se pojedini delovi tela ukočiti i zadavati vam bolne probleme. 

Radni sto podesive visine i crna kožna kancelarijska stolica

Ostali saveti za udobnost prilikom sedenja

Osim kancelarijske stolice, postoje drugi faktori koji utiču na udobnost prilikom sedenja i mogućnost stvaranja bolova. Jedan od njih je svakako položaj ekrana vašeg kompjutera dok sedite za stolom. Ekran treba biti postavljen u ravnini sa vašim pogledom, kako ne biste morali da gledate prema dole i pri tom savijati vrat, ili još manje prema gore, što je jedan od najčešćih uzroka bolova u vratu uzrokovanih nepravilnim sedenjem. Udaljenost ekrana bi trebala biti otprilike za dužinu vaše ruke, ili nešto više ako je reč o velikom ekranu.

Imate li poteškoća sa zadržavanjem ispravnog položaja tela prilikom sedenja? Ili neku dobru naviku koja vam pomaže umanjiti ukočenost ili bolove? Slobodno ih podelite sa nama u komentarima.

Izvor: http://share.upmc.com/2014/05/desk-posture-q-and-a/

Saznajte više

Promenite svoj dom pomoću zavesa

Promenite svoj dom pomoću zavesa

Kako organizovati radni prostor za rad od kuće

Kako organizovati radni prostor za rad od kuće

U fokusu: kolekcija EGELEV

U fokusu: kolekcija EGELEV

Šta je sve potrebno za praktičnu kućnu kancelariju

Šta je sve potrebno za praktičnu kućnu kancelariju