Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna
Gotove zavese u spavaćoj sobi i plisirane zavese u trpezariji

Izbor i postavljanje zavesa i rolo zavesa

U ovom vodiču možete naučiti kako da donesete najbolju odluku kada su u pitanju gotove zavese i rolo zavese te pročitajte o prednostima nekoliko načina ukrašavanja prozora.

Gotove zavese: prilagodljive i jednostavne za postavljanje

Gotove zavese dostupne su u nekoliko vrsta tkanina i boja. Sve što treba da napravite je da odaberete one koje odgovaraju vašem domu i potrebama. Za spavaću ili dnevnu sobu zavese za zamračivanje mogu biti pravi izbor. One zatvaraju svetlost i toplinu, tako da su vrlo praktične leti. Sa druge strane, svetlije zavese propuštaju svetlost, a istovremeno stvaraju privatnost. 


Gotove zavese lako se postavljaju. Pre nego što ih kupite, svakako izmerite prozor kako biste bili sigurni da ćete kupiti odgovarajuću veličinu. Treba odabrati zavese koje odgovaraju širini vaše garnišne. Što se tiče dužine, morate da odlučite da li želite da zavese vise do 1½ cm od prozorske daske ili da idu skroz do poda. U krajnjem slučaju, možete ih čak i pustiti da se malo zgužvaju na podu. Sve gotove zavese lako se skraćuju – nije ih potrebno porubljivati šivaćom mašinom. Zavese se mogu skratiti uz pomoć pegle, krpe i priložene porub-trake.

Gornji deo zavese

Pre nego što odaberete svoje nove zavese, razmislite da li trebaju ići sa određenom vrstom garnišne ili jednostavno razmislite koje mogućnosti kačenja zavesa preferirate: 

  • Traka za zavese: zavesa sa trakom za kukice veoma je popularan izbor. Dobro funkcioniše u tradicionalnom, modernom i ležernom uređenju enterijera. Ovo je jedna od najjednostavnijih opcija, posebno pogodna za lagane zavese.
  • Kanal: zavese obešene na ovaj način imaju jednostavan, ležeran izgled, a rešenje je vrlo jednostavno: kanal za šipku je ušiveni džep na vrhu zavese koji se lako navlači preko šipke. Kad je zavesa navučena, šipka se jedva vidi.
  • Petlja: zavesa s petljama moderno izgleda i deluje fantastično ako želite da stvorite ležeran izgled u sobi. Međutim, zavese sa petljama nisu prikladne za prostorije u kojima želite što manje svetlosto. Šipka prolazi kroz petlje, a svetlost će prodirati između petlji i same zavese.
  • Metalni krugovi: zavese koje imaju metalne krugove ravnomerno su raspoređene na vrhu i vrlo se lako otvaraju i navlače. Vise u labavim naborima i dodaju moderan izgled vašem dekoru.

Izaberite odgovarajuću garnišnu

Proverite da li garnišna odgovara vrsti zavese. Kada to proverite, možete nastaviti sa traženjem odgovarajuće veličine garnišne. Preporučujemo garnišnu koja je 20% duža od širine vašeg prozora. Takođe preporučujemo da je postavite 6-8 centimetara iznad prozora ili u plafon iznad prozora.

Ako volite traku za povezivanje zavesa, preporučujemo da budu duge najmanje 30 cm i postavljene na pola visine od mesta na kom završava zavesa.

Saveti za pranje zavesa

Pre nego što operete zavese, svakako pročitajte uputstva. Postoji nekoliko saveta koje je dobro znati:

  1. Kako biste sprečili skupljanje zavjesa, perite ih na najmanjoj temperaturi.
  2. Nakon pranja, zavese okačite kako biste sprečili njihovo gužvanje i stvaranje nabora. Ne zaboravite da zaštitite pod od vode koja će kapati iz njih.
  3. Možete ih zavezati sa dve ili tri trake dok se suše.
  4. Zavese od poliesterskih vlakana treba prati omekšivačem kako biste sprečili nastanak statičkog elektriciteta.

Rolo zavese: fleksibilne i idealne za spavaću sobu

Rolo zavese dostupne su u nekoliko boja. Mogu se skratiti po širini kako bi odgovarale vašem prozoru. Što se tiče dužine, birajte one koje dosežu sve do vaše prozorske daske.

Roletne za zamračivanje u dečjoj sobi


Rolo zavese za zamračivanje sprečavaju prodor i svetlosti i topline i idealne su na primer za spavaću sobu.

Duo-roletne omogućavaju vam vrlo precizno prilagođavanje količine svetlosti u prostoriji, a istovremeno idealno osiguravaju privatnost u vašem domu. Sastoje se od dva sloja providne i neprovidne prugaste tkanine koje se pomeraju na željenom nivou.

Plisirane zavese – elegantne i fleksibilne

Plisirane zavese idealan su izbor za moderan dom. Mogu se skratiti po širini kako bi odgovarale vašem prozoru.

Plisirane roletne u trpezariji


Uz gornje i donje naborane rolo zavese možete stvoriti savršenu ravnotežu između svetla i privatnosti u svom domu. Plisirane zavese možete spuštati i podizati sa gornje i donje strane, kako biste precizno ispunili svoje potrebe.

Saznajte više

Pronađite TV komodu za vašu dnevnu sobu

Pronađite TV komodu za vašu dnevnu sobu

U centru pažnje: MARKSKEL kolekcija nameštaja za odlaganje

U centru pažnje: MARKSKEL kolekcija nameštaja za odlaganje

Ulepšajte svoj dom nameštajem od ratana

Ulepšajte svoj dom nameštajem od ratana

U centru pažnje: LYNGVIG kolekcija

U centru pažnje: LYNGVIG kolekcija