Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Besplatna dostava za online kupovine u vrednosti od 25.000 rsd ili više. 

ggg

Kako alkohol utiče na spavanje

Alkohol i spavanje nisu srećan spoj

Svako je povremeno iskusio situaciju u kojoj mu san na oči ne dolazi lako. Okrećete se u krevetu sa jedne na drugu stranu no jednostavno nikako ne možete da zaspite. U tim situacijama možda ste posegnuli i za drevnim receptom za lakši put u zemlju snova: ustali ste i popili čašu vina ili nekog drugog alkoholnog pića.
Ovaj trik možda će pomoći u nekim slučajevima, češće kod ljudi koji se sa nesanicom susreću vrlo retko. Realnost je da alkohol ne utiče pozitivno na kvalitet sna, pogotovo ako ste preterali sa njegovom konzumacijom.

Alkohol vam uskraćuje dubok i miran san

Iako vam manja količina alkohola može pomoći da lakše zadremate, ovaj učinak je kratkoročan, a pretvori li se jedno piće u više njih, ozbiljno možete naštetiti kvalitetu vašeg sna ili doživeti poremećaje u spavanju.

Ako ste nekad preterali sa uživanjem alkoholnih pića uveče, verovatno ste iskusili i veliki umor koji vas obuzima sledeće jutro i prati vas kroz ostatak dana. Taj je umor vezan uz činjenicu da vas alkohol lišava značajne količine dubokog sna koji se odvija u REM (Rapid Eye Movement) fazi spavanja. Bez ovog oblika sna sledećeg se dana nećete osećati sveže i odmorno. Skraćena REM faza, ili njen potpuni izostanak može uticati na vašu sposobnost pamćenja, kapacitet za učenje, kao i na procese emocija. Učestalo spavanje pod uticajem alkohola negativno će uticati na vaš organizam tokom vremena.

Loš san i bolni mišići

Kad spavate sa povećanom količinom alkohola u krvi, nemojte se iznenaditi ako se ujutru probudite sa grčem u vratu ili bolovima u mišićima. Objašnjenje leži u tome da alkohol omamljuje mozak i vaše telo “zaboravlja” da se pomera tokom spavanja, kao što to inače čini nekoliko puta tokom noći. Drugim rečima, može se dogoditi da spavate u jednom položaju celu noć i zbog toga se probudite sa bolnim mišićima.

Alkohol takođe utiče na opuštanje mišića vašeg grla i ždrela, zbog čeka je velika verovatnoća da ćete tokom noći hrkati.

San je važan za kvalitet života

Zdrave navike spavanja su ključne

U borbi protiv povremenih ili čestih nesanica, i drugih problema povezanih sa spavanjem ključne su zdrave navike u periodu pre odlaska na spavanje. Stvorite male rituale koji će vam pomoći da se opustite i uspavate. Umesto čaše alkohola, posegnite za umirujućim aktivnostima, poput čitanja knjige, a svetla u prostoriji u večernjim satima prigušite kako bi telu dali znak da se približava vreme za spavanje.

Kako bi se tokom predstojećih praznika uspeli zabaviti, ali i odmoriti, preporučujemo da u alkoholu uživate sa merom.

Srećni praznicii! :) 


Izvori:

Saznajte više

Kako da promenite položaj spavanja

Koliko je zapravo korisno popodnevno spavanje?

Kako spavati bolje tokom toplih letnjih noći

Kako u JYSKu nastaju Stručnjaci za kulturu spavanja?

Pronađite najbližu JYSK prodavnicu

Za pomoć i savete obratite se JYSK osoblju i otkrijte naš širok asortiman proizvoda.