Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Besplatna dostava za online kupovine u vrednosti od 25.000 rsd ili više. Moguće je duže vreme dostave zbog predstojećih praznika.

Baštenski nameštaj od ratana

Kako očistiti baštenski nameštaj od ratana

Bilo da je vaš baštenski nameštaj izrađen od prirodnog ratana ili poli-ratana, koji je veštački proizvod, doneli ste dobru odluku ako niste preterano zainteresovani za održavanje nameštaja. No obe vrste nameštaja od ratana imaju svoja svojstva i zahteve.

Kako smo već spomenuli, poli-ratan izrađen je od sintetičkih vlakana, prirodni ratan je materijal nastao od tropskih stabala i biljaka. I veštačka i prirodna verzija stvaraju lep utisak nameštaja, a u isto vreme su jaki ali fleksibilni materijali, vrlo pogodni za sobe i prostore koje su pod čestim varijacijama temperature i vlažnosti. Oba su lepi i unikatni materijali. Takođe su cenovno pristupačni, lagani i praktični, stoga ne čudi da ćete često naići na komade nameštaja od ratana.
 


Obe vrste ratana "imuna" su za svakodnevnu upotrebu. Oni su toliko izdržljivi da mogu izdržati i toplinu i hladnoću, otporni su na svakodnevno habanje i korišćenje. Srećom, oni takođe imaju onaj klasičan izgled koji se neće istrošiti neko vrieme. Ratan se savršeno uklapa u bilo koji dekor ili paletu boja na terasi ili balkonu. Na taj način savršen su dodatak ako već imate nameštenu terasu ili balkon, a trebate više mesta za druženje.

Navlake za spoljašnji nameštaj

Ratan je dugotrajan i izdržljiv materijal, ali ipak biste trebali biti oprezni kada ga izlažete na osunčano mesto, jer može izbeliti i postati lomljiv. Nameštaj od ratana je obično lagan, pa ga možete lako pospremiti kada ga ne koristite. Ako počinje izgledati prljavo, jednostavno ga možete očistiti.

 


Jednom ili dvaput godišnje dobro ga očistite da izgleda kao da je nov. Ako mu želite pružiti dodatnu negu, pogledajte našu ponudu navlaka za nameštaj koje će zaštititi vaš nameštaj od habanja i korišćenja.

Kako oživeti baštenski nameštaj

Sa prirodnim ratanom morate biti malo oprezniji nego sa veštačkom verzijom. Prvo, uklonite blato ili mahovinu četkom sa tvrđim vlaknima ili čak usisavačem. Lagano oribajte tako da ne oštetite površinu, ali ipak pazite da prođete sve pukotine. Upotrebite četkicu za zube na onim mestima do kojih je teško doći. Namočite sunđer ili krpu u sapunici, iscedite je i prebrišite nameštaj. Ponovite postupak čistom vodom i nameštaj dobro posušite suvom krpom.
 


Proces je više ili manje isti i za veštački ratan, samo što ne morate biti toliko oprezni sa vodom. Nameštaj od veštačkog ratana možete prskati tečnošću vode i sapunice, isprati uz pomoć puno čiste vode iz cevi (ne koristite perač pod pritiskom jer može oštetiti završnu obradu nameštaja) i ostaviti ga da se osuši na suncu. Voila! Vaš je nameštaj spreman za još jednu sezonu sunčanja i roštilja. 
 

Saznajte više

Video vodič: Kako održavati drveni baštenski nameštaj

Kako ukloniti alge sa baštenskog nameštaja

Održavanje drvenog baštenskog nameštaja

Održavanje drvenog baštenskog nameštaja

Pronađite najbližu JYSK prodavnicu

Za pomoć i savete obratite se JYSK osoblju i otkrijte naš širok asortiman proizvoda.