Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna
Set posteljine

Kako odabrati pravu veličinu posteljine?

Odgovor na pitanje zavisi o veličini vašeg jorgana, jastuka te dušeka. Veličine jorgana, jastuka te dušeka razlikuju se za novorođenčad, decu i odrasle. Veličina čaršava takođe po tom principu varira po dimenzijama. Dimenzije posteljine trebaju biti precizno izmerene s obzirom na vaš jorgan, jastuk te dušek. U tablici niže pogledajte najčešće dimenzije navlaka za jorgan, jastučnica te čaršava i njihove nazive.

Posteljina: vodič kroz veličine

  navlaka za jorgan jastučnica ravan čaršav čaršav sa gumicom set uključuje
Baby - bebe 90x135 cm 50x60 cm 100x140 cm 100x140 cm 1 navlaku za jorgan i 1 jastučnicu
Junior - dečji 140x200 cm 70x80 cm 100x140 cm 70x140 cm navlaku za jorgan ijastučnicu
Single - za jednu osobu 140x200 cm 70x80 cm 150x250 cm 90x200 cm navlaku za jorgan ijastučnicu
Ekstra dugačak - produžena za jednu osobu 140x220 cm 70x80 cm   90x210 cm navlaku za jorgan ijastučnicu
Double - dvostruka, za dve osobe 200x220 cm 70x80 cm   140/150x200 cm  navlaku za jorgan ijastučnice
King size - produžena za dve osobe 240x220 cm 70x80 cm  240x260 cm 160x200 cm navlaku za jorgan ijastučnice

Koja je prava veličina jastučnice?

Odgovor je jednostavan ako tražite jastučnicu za odrasle. Najčešća je dimenzija u setovima posteljina 70x80 cm. Saznajte više o jastucima u našem vodiču kroz jastuke. 

Navlaka za jorgan nije iste veličine kao sam jorgan

Jorgani za odrasle dolaze u raznim dimenzijama. Najčešći su klasični od dva metra dužine ili produženi, a mogu biti za jednu ili dve osobe. Prema tome i njihove dimenzije variraju. Jorgan je obično 5 cm manji po dužini i širini od svoje navlake. Na taj način se osiguravate da ćete bez problema menjati navlaku. Najčešća dimenzija jorgana jeste 140x200 cm, ali sve više ljudi odlučuje se na produženu verziju jorgana, a to je 140x220 cm. Ako pak više volite osećaj luksuza dok spavate, odabraćete ekstra velik jorgan za dve osobe od 240x220 cm. Više o održavanju svog jorgana pročitajte u našem vodiču.

Posteljine birate i po vrsti materijala

Posteljine su dostupne u nekoliko vrsta materijala, npr. flanel, krep, saten i mikrovlakna. Premda će se većina opredeliti za pamučne posteljine, koje su od prirodnog, mekanog materijala, i posteljina od poliestera ima svoje prednosti - neće se smanjiti ni gužvati. Stoga samo hrabro posegnite i isprobajte različite vrste te otkrijte koji je vaš favorit.

Veličina čaršava

Čaršavi su dostupni kao ravne, tj. pravougaone te elastične, tj. sa gumicom. Takođe, u odabiru čaršava suočićete se sa različitim dimenzijama. Neki su čaršavi satkani od rastegljivog materijala pa se ne morate brinuti oko kog centimentra više-manje u odnosu na dimenzije vašeg dušeka. Čaršavi su napravljeni od pamuka ili mešavine pamuka i poliesterskih vlakana. Saznajte više u našem vodiču kroz čaršave.

Pronađite idealnu veličinu - ili upitajte za savet

Kad kupujete posteljinu, u idealnom slučaju znate tačne dimenzije svog jorgana, jastuka i dušeka. Na taj način izbećićete šok i nevericu ako otkrijete da ste kupiti predimenzioniranu ili pak prekratku posteljinu, a potom ćete i uštedeti vreme koje biste potrošili na zamenu za ispravnu veličinu. Uzmite  par minuta i izmerite sve dimenzije pa ćete biti oduševljeni kako ste kvalitetno odabrali svoju posteljinu. Ako pak zapne i imate bilo kakvo pitanje, obratite se našem osoblju u prodavnici ili kontaktirajte našu Korisničku službu za savet - rado ćemo vam pomoći.

 

 

 

Saznajte više

Nove posteljine u JYSK asortimanu

Nove posteljine u JYSK asortimanu

Ulepšajte vašu spavaću sobu uz novu posteljinu

Ulepšajte vašu spavaću sobu uz novu posteljinu

Istaknuti jorgani našeg asortimana

Istaknuti jorgani našeg asortimana

Hotelski luksuz u domu

Hotelski luksuz u domu