Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Besplatna dostava za online kupovine u vrednosti od 25.000 rsd ili više. Moguće je duže vreme dostave zbog predstojećih praznika.

Saksije za cveće i fenjer na balkonu

Kako stvoriti zelenu oazu na terasi ili balkonu?

Urbano vrtlarstvo postaje sve popularnije među stanovnicima gradova - i to sa dobrim razlogom. Donosi mnogo pogodnosti, a lak pristup svežem bilju, lepom cveću i drugim, ukusnim sastojcima za vašu kuhinju samo su neke od njih.

Stvaranje urbanog vrta na vašem balkonu daje vam osećaj bliže povezanosti sa prirodom i procesom pipreme hrane. Vrlo je izgledno da ćete smanjiti količinu konzervisane hrane te povećati ekološku svest. Možete osetiti da urbani vrt poboljšava i vaše zdravlje i kvalitet života. Što se praktičnijih razloga tiče, saksije za sveće i sadnice na balkonu mogu pružiti čak dozu privatnosti od komšija. A ako nemate balkon, možda imate pristup nekom neiskorišćenom otvorenom krovu u blizini koji možete pretvoriti u zeleno utočište.

 

 

Korisne ideje i saveti zelenom balkonu/terasi

Pre nego što okupirate najbliži krov, pobrinite se da imate dozvolu stanara, ili predstavnika stanara da ga koristite. Ako imate balkon, proverite postoje li propisi koji biste trebali razmotriti pre nego što se bacite u projekat. Nakon što dobijete dozvolu, treba razmotriti još ovih nekoliko stvari:

 

 

  • Proverite mogu li krov ili balkon izdržati težinu novog tereta. Zemlja i saksije u početku su lagani, ali postaju teži kada zalijete biljke i kad biljke narastu pa ih postavite u veće posude za cveće
  • Prilagodite prostor da uvek imate alate i vrtlarski pribor pri ruci. Kutija za odlaganje može vam uštedeti puno vremena jer vam je sve pored vas, a ne recimo u podrumu. Police su također odlična ideja jer vam pomažu iskoristiti prednost vertikalnog prostora, tako da imate više prostora za cveće i biljke na podu
  • Biljke trebaju vodu. Kako ćete zalivati svoj urbani vrt? Nošenje kanta vode gore i dole po stepenicama može vas iscrpiti, pa pokušajte pronaći rešenje koje vam štedi vreme i energiju
  • Neke biljke zahtevaju hlad, a neke ne vole previše temperature. Suncobran i hladovina mogu ih zaštititi. 
  • Lampice će biti idealno rešenje ako se planirate opustiti uveče u vašem vrtu. Ili - isprobajte solarne lampe 

 

Ako imate sve ovo pokriveno, prilično je lako dalje svoju ideju provesti u delo - samo nabavite biljke, cveće i tegle. Oni su lagani, prenosivi i cenovno pristupačni. Možete dizajnirati bilo kakav stil i sa vremenom ga razvijati.
 


Započnite svoj vrt sa nekoliko mirodija, tj. začinskih biljaka koje možete iskoristiti u vašoj kuhinji. Na taj ćete način zasigurno osetiti da se isplate napori koje ste uložili u svoj urbani vrt.

 

 

 

 

Uživajte u večeri u svom zelenilu

Sada kada ste stvorili urbani vrt, vreme je za uživanje. Predstavite sveže bilje na tanjiru i impresionirajte prijatelje i porodicu. Osigurajte prostor za balkonski set pa ih tako možete pozvati na roštilj. Naslonite se i uživajte u mirisu ruzmarina i bosiljka i ne zaboravite šećer na kraju: moderan fenjer za sjajne letnje noći i malo ćebe za chill zonu.
 

 

 

 

 

 

Saznajte više

Ideje za baštensku rasvetu koja će vam osvetliti noći

Ideje za uređenje bašte koje će produžiti leto

Popis za piknik: Sve što vam je potrebno za uspešan piknik

Kampujte u svojoj bašti

Pronađite najbližu JYSK prodavnicu

Za pomoć i savete obratite se JYSK osoblju i otkrijte naš širok asortiman proizvoda.