Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Besplatna dostava prilikom online kupovine u vrednosti od 15.000 rsd i više. Zbog nove carinske regulative, moguće je duže vreme dostave online porudžbina.

 

Saveti za rešavanje nesanice

Nesanica - rešite je se u par koraka!

Imate problem sa nesanicom? Da li ste noćni analitičar ili ste ipak među srećnicima koji uspeju zaspati čim polože glavu na jastuk?

Ako vas je zaintrigirao naslov i upravo čitate podnaslove ovog bloga, verujemo da spadate u grupu osoba koji muče muku sa vlastitim mislima i bezbroj puta su isprobali teoriju brojanja ovčica, koncentracije na imaginarnu tačku ili metodu maštanja o egzotičnom mestu uz palme, sunce i šum mora.

Večita je i teška borba sa nivoom koncentracije i količine interesantnih, a ponekad i neočekivanih, iznenađujućih misli koje nam naviru po odlasku u krevet.

Zanimljivo je kako baš kada ugasimo svetlo i zatvorimo oči sa uverenjem da ćemo zaspati, prisetimo se događaja iz proteklog dana. Ako bi tu stalo, bilo bi idealno, ali često mozak odluči preispitati još neke dodatne stvari. Misli dolaze jedna za drugom, san se čini sve daljim, a mi krećemo u sumiranje celog dana, setimo se stare prijateljice, razmišljamo o životu, pitamo se šta sutra kuvati, zašto je nebo plavo ili kako je došlo do nastanka sveta.

Tako misli jedna za drugom odu u nekom pogrešnom smeru, a mi na kraju ne dođemo do novih otkrića i sutradan smo umorni.

Da bismo tome stali na kraj, pronašli smo nekoliko korisnih trikova kojima ćete zadržati misli i ne dozvoliti im da šaraju do kasnih noćnih sati.

Brojanje unazad

Dobar stari trik uz malo matematike! Krenite od 300, a ako smatrate da je nivo vaše nesanice kritičan, povećajte razmak. Kako funkcioniše?
Brojimo unazad, umanjujući svaki sledeći broj za 3. Drugim rečima, brojimo: 300, 297, 294, 291…

Ako ste uspeli doći do nule, a još niste zaspali, počnite sa brojanjem iz početka. Cilj je ovakve metode postići stanje mentalne relaksacije. Koliko će vremenski biti potrebno da utonete u san, prilično je individualno.

Za napredne

Protiv snažne, uporne nesanice i za uspešne matematičare savetujemo da povisite nivo zahtevnosti zadatka. :) Ako osetite da uz ovaj trik vaše misli još uvek lutaju, a vi ne postajete opušteniji, učinite brojanje težim.

Počnite sa višim brojem, na primer 700 i brojite unazad umanjujući broj za 7 umesto za 3.

Zašto je ovaj trik uspešan?

Uz pomoć ovog trika zaspaćete brže jer je brojanje i oduzimanje previše komplikovano da bi zadržalo vaš fokus i sprečilo vas da mislite o bilo čemu drugom. To znači da uspevate usmeriti vaše misli na samo jednu stvar i umanjiti unutrašnji nemir. Takođe, mozak okupirate aktivnošću koja vremenom postaje zamorna i dosadna te vas kao rezultat uspava.

Benefiti spavanja

Kvalitetan san ključan je za naše zdravlje - psihičko i fizičko. Dovoljno sna osigurava bolju koncentraciju tokom dana, održava dobar imunitet i daje dovoljan nivo energije za dnevne aktivnosti. Stoga je važno posvetiti se rešavanju problema nesanice, posebno ako se ona vrlo često ponavlja.

Svakako da tajne formule i recepta nema, uspešnost metoda razlikuje se od osobe do osobe. Zato je ponekad potrebno isprobati nekoliko različitih dok ne pronađemo onu koja je za nas najuspešnija.

Savršeno okruženje za miran san

Pobrinite se da je vaša spavaća soba zaista prilagođena spavanju. Optimalna temperatura bi trebala biti oko 18-19 stepeni, što znači da našem telu prija da spavamo u hladnijoj prostoriji.
Takođe, pobrinite se da su sva svetla ugašena i potrudite se da sat vremena pre odlaska na spavanja ugasite sve uređaje, jer nam ekrani koji emituju plavu svetlost remete san. 

Birajte metode

Postoji mnogo različitih mitova i saveta za brži san. Za neke ste sigurno odavno već čuli, a mnoštvo njih lako je pronaći na internetu. Stare trikove poput brojanja ovaca svi smo isprobali i znamo da nisu baš najbolji. Zato birajte one koji vam se čine logični i uverljivi.

Stres i nervoza obično su glavni krivci za nesanicu, a mali trikovi koji okupiraju vaše misli biće dovoljni da vas opuste i ne dopuste vam da stres naruši jedino vreme u danu koje imate za sebe i za odmor.

Sa vama smo podelili jedan od trikova za koji smo sigurni da deluje. Savetujemo da ga isprobate, a sa nama u komentarima možete podeliti koje su najsmešnije, najčešće ili najneobičnije misli koje vam dolaze pre spavanja i kako se sa njima borite.

Ako znate za još neke trikove koje sami primenjujete podelite ih sa nama, razmena saveta i iskustava svima će nam pomoći u borbi protiv podočnjaka :)

Prijatne snove želi vam JYSK!

Saznajte više

Kako stres utiče na vaše spavanje?

Kako stres utiče na vaše spavanje?

Umorni nakon godišnjeg odmora? Vratite se svojoj rutini spavanja

Umorni nakon godišnjeg odmora? Vratite se svojoj rutini spavanja

Putovanje avionom: 6 saveta za spavanje na letu

Putovanje avionom: 6 saveta za spavanje na letu

Kako alkohol utiče na spavanje

Kako alkohol utiče na spavanje