Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna
Žena drži korpu za veš i jorgani i jastuci na krevetu

Održavanje i nega jorgana i jastuka

Koliki će biti životni vek vaših jorgana i jastuka zavisi od njihovog kvaliteta i na koji način ih dobro održavate. U nastavku teksta pročitajte neke od jednostavnih i korisnih saveta kako da na najbolji način održavate vaše jorgane i jastuke, kako biste ih koristili mnogo godina. 

 • Jorgane i jastuke trebali biste da protresete svaki dan kako biste održali optimalnu gustinu i elastičnost punjenja. 
 • Izbegavajte usisavanje kao i isprašivanje jorgana i jastuka lupanjem jer se punjenje može oštetiti.
 • Ukoliko postavljate prekrivač na krevet, moguće je da se jorgan ili jastuk blago skupi usled vlage koja ulazi u mehuriće vazduha. Kako bi omogućili vraćanje punila u prvobitan oblik, možete jorgan ili jastuk nekoliko sati da sušite u mašini za sušenje veša, po mogućstvu sa 3 teniske loptice koje pomažu ravnomerno raspoređivanje punila.  

Zbog čega treba prati jorgane i jastuke?

Pranjem jorgana i jastuka produžavate njihov vek trajanja, čime ćete ih duže koristiti. Punjenje vaših jorgana i jastuka možete održavati tako što ćete ih prati najmanje jednom godišnje, naša preporuka je dva puta, a maksimum 4 puta godišnje. Često pranja jorgana i jastuka može prouzrokovati njihovo oštećenje i habanje. Preporuka je da jastuke perete dva puta godišnje. Razlog zbog kog biste trebali da perete jorgane i jastuke na 60 stepeni barem jednom godišnje, jeste taj što na ovoj temperaturi mikroorganizmi poput grinja ne mogu da prežive.

Kako prati jorgane i jastuke od prirodnog punjenja i sa punilom od vlakna  

Pre samog pranja, imajte na umu da čitav proces pranja i sušenja jorgana može trajati od 6 do 8 sati, te isplanirajte kada želite da se posvetite ovom procesu. Ne zaboravite da pročitate uputstva za pranje jorgana i jastuka, kako biste bili sigurni da postupate u skladu sa oznakama za pranje. 

 1. Pre pranja proverite da li su svi šavovi na mestu, te da nema otvora. Budite oprezni jer se jorgani mogu smanjiti pri pranju. 
 2. Perite vaše jorgane i jastuke odvojeno, ili u velikoj mašini za veš.
 3. Koristite deterdžente bez enzima za jorgane i jastuke sa prirodnim punjenjem, jer obični deterdženti sadrže enzime koji uništavaju i smanjuju prirodnu postojanost perja. Deterdžent za pranje vunenih komada biće odgovarajući za ove modele, dok za modele sa punilom od vlakana možete koristiti regularan deterdžent.
 4. Perite ih na 60 stepeni i završite sa centrifugiranjem.
 5. Sušite jorgan ili jastuk u mašini za sušenje sa tri teniske loptice za sušenje veša, koje ravnomerno raspoređuju punilo i čine jorgane i jastuke vazdušastim. 
 6. Izvadite jorgan iz mašine za sušenje veša otprilike svakih 15 - 20 min. tokom procesa sušenja i protresite ga. Na ovaj način sprečava se da se perje i paperje pretvore u grudvice, kao i pojavu 'spaljenih' fleka od sušenja.   
 7. Ostavite da se jorgan osuši ispravno pre ponovnog korišćenja. Ukoliko jorgan ili jastuk delimično sušite napolju, pazite da nisu na sunčevoj svetlosti jer se materijal može uništiti i mogu se pojaviti rupice. 
 8. Ako se vaš jastuk i dalje čini vlažnim kada je mašina za sušenje veša završiila, razlog može biti taj što je mašina za sušenje stala prerano jer ima premalo sadržaja i izlazi iz ravnoteže. Rešenje je dodavanje još nekoliko jastuka ili loptica za sušenje.
 9. Kada su i šavovi i navlaka suvi, preporuka je da ih provetrite napolju, ili da se protresu u mašini za sušenje veša sa hladnim vazduhom. Na taj način ćete obezbediti ravnomernu raspodelu perja. 
 10. Ukoliko želite da budete sigurni da je jorgan skroz osušen, možete ga izmeriti pre pranja. Nakon sušenja jorgan ponovo izmerite. Ukoliko je jorgan teži, to znači da u nekim delovima još uvek ima vode, te biste ga trebali dodatno osušiti.

Kako prati jorgan ili jastuk od memorijske pene ili lateksa

O pranju i održavanju jastuka od memorijske pene pročitajte ovde. Jastuci od memorijske pene ne mogu da se peru, te jedino na nekim modelima možete oprati navlake. Ukoliko trebate da operete memorijsku penu možete je lagano obrisati vlažnom toplom krpom, te je odmah nakon čišćenja obrišite suvom krpom. 

Ukoliko imate jastuk sa punjenjem od lateksa, ovaj model možete prati u mašini sa programom centrifugiranja od maksimum 1000 obrtaja. Nakon pranja trebalo bi se osušiti, te paziti da je svo vreme sa navlakom. 


Kada zameniti jorgan ili jastuk

Kada tačno zameniti jorgan ili jastuk zavisi od mnogo faktora. Naša preporuka je da jorgane zamenite nakon 5 do 10 godina, u zavisnosti koliko su pohabani i dotrajali. Trajnost jastuka je oko 2 godine, jer na njima spavamo svako veče i prirodan znoj lakše prodire u sam jastuk, te ih više koristimo nego jorgane.

Nekoliko korisnih saveta kako da znate da li je vreme za novi jorgan ili jastuk:

 • Ako je vaš jastuk bio beo kada ste ga kupili, a sad je požuteo to može biti znak da je vreme za kupovinu novog.
 • Ukoliko se tokom noći često znojite, vaš jastuk ili jorgan trebali biste češće da zamenite.
 • Ako je vaš jastuk ili jorgan previše ravan, a punjenje je grubo nakon sušenja u mašini za sušenje veša, vreme je za zemenu. 


Saznajte više

Vodič: Kako izabrati naddušek i zaštitu za dušek

Vodič: Kako izabrati naddušek i zaštitu za dušek

Vodič u 7 koraka: Kako očistiti dušek

Vodič u 7 koraka: Kako očistiti dušek

Kvalitet i garancija

Kvalitet i garancija

Održavanje i nega dušeka

Održavanje i nega dušeka