Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Besplatna dostava prilikom online kupovine u vrednosti od 15.000 rsd i više. Zbog nove carinske regulative, moguće je duže vreme dostave online porudžbina.

 

Važnost sna za tinejdžere

Važnost sna za tinejdžere

Mnogi tinejdžeri ne odspavaju potrebnih 8-10 sati svake noći. Obično vole da ostaju dugo budni, a manjak sna i kasan odlazak na spavanje mogu dovesti do poremećaja bioritma, što smanjuje i sposobnost učenja.

Koje su karakteristike tinejdžerskih problema sa spavanjem?

Većina tinejdžera nije svesna važnosti spavanja. Postoji nekoliko saveta za roditelje kojima svom tinejdžeru mogu osigurati bolji i mirniji noćni san:

1. Odredite fiksno vreme za spavanje.

2. Sve digitalne uređaje koji vašeg tinejdžera drže dugo budnim treba isključiti pre spavanja te svu elektronsku opremu tokom noći treba ostaviti u drugoj sobi – tako neće doći u iskušenje da proveravaju tablet ili telefon tokom noći.

Lakše reći nego napraviti

Naravno, teško je postići ovakav dogovor sa tinejdžerom - da prihvati pravila spavanja i pridržava ih se. Pre svega jer se radi o uređajima koji su deo njihove svakodnevice i predstavljaju njihov jutarnji i večernji ritual. Međutim, ako to ne postignete, svako će jutarnje ustajanje biti otežano.

Pametni telefoni, tableti i kompjuteri pre spavanja

Ako je iskušenje preveliko i vaš tinejdžer jednostavno ne može da se suzdrži od korišćenja svog tableta ili telefona u večernjim satima, postoje aplikacije koje blokiraju korišćenje istih. Ovo može biti drastična mera, ali ukoliko isključite internet tokom noći moguće je da će vaš tinejdžer lakše zaspati :)

Tinejdžeri bi trebali ozbiljno da shvate važnost kvalitetnog sna

Ako tinejdžeri premalo spavaju, imaće više problema sa imunitetom te veću sklonost depresiji. Razlog tome je što nedostatak kvalitetnog noćnog sna rezultuje niskim nivoom energije, a to zauzvrat dovodi do veće žudnje za tzv. "praznim" kalorijama. "Prazne" kalorije, koje nalazimo u fast foodu i čipsu, mogu dovesti do oslabljenog imuniteta i smanjene koncentracije.

Studije su dokazale i da postoji povezanost između količine sna i akademskog uspeha. Kada smo naspavani, imamo više energije i lakše nam je da se skoncentrišemo.

Vaš tinejdžer zasigurno neće biti oduševljen restrikcijama u pogledu odlaska na spavanje i oduzimanja najdražih mu uređaja te će možda dovesti i do potpuno suprotnog efekta. No kako god bilo, ostanite odlučni u svojoj nameri jer jedino tako možete pomoći svom tinejdžeru da održava zdrav ritam spavanja. U suprotnom, ući će u začaran krug neispavanosti iz kog će kasnije teško izaći. Takođe, pokažite svom tinejdžeru primerom. Ako je cela kuća bez buke i svetla, svi će lakše otići na spavanje.

Poslepodnevna dremka nije uvek najbolja ideja

Potreba za popodnevnom dremkom po dolasku iz škole tim je veća ako se u krevet išlo prekasno. Zbog umora je teško izdržati ceo dan u budnom stanju sve do večeri. I tu nastaje sledeći problem: ako se popodnevni san oduži ili se odvija prekasno tokom dana, to može imati negativan uticaj na kvalitet noćnog sna. Drugim rečima, kada dođe vreme za spavanje, vaš tinejdžer neće osećati pospanost jer se možda probudio iz popodnevnog sna pre nekoliko sati. 

Previše spavanja tokom vikenda narušava prirodni ritam spavanja

Vaš tinejdžer takođe možda pokušava da nadoknadi svoj nedostatak sna spavanjem tokom vikenda. Ali ovo neće imati pozitivan učinak koji očekuje, a dobro znate da će otežati ustajanje u ponedeljak ujutru.

Definisano vreme odlaska u krevet dovodi do ujednačenog ritma spavanja

Naravno da je u redu da vaš tinejdžer povremeno odspava po danu ako oseća jak umor. Ali ako vaš tinejdžer pokušava da nadoknadi savanje od prethodne nedelje tako što će duže spavati tokom vikenda, neće time puno postići. Bolja je ideja utvrditi više-ili-manje regularno razdoblje - i radnim danima i vikendom. Uspostavljanje ravnomernijeg ritma spavanja vašem tinejdžeru će dati više energije za ponedeljak ujutru, ali i za ostatak nedelje.
 

Saznajte više

Kako stres utiče na vaše spavanje?

Kako stres utiče na vaše spavanje?

Umorni nakon godišnjeg odmora? Vratite se svojoj rutini spavanja

Umorni nakon godišnjeg odmora? Vratite se svojoj rutini spavanja

Putovanje avionom: 6 saveta za spavanje na letu

Putovanje avionom: 6 saveta za spavanje na letu

Kako alkohol utiče na spavanje

Kako alkohol utiče na spavanje