Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Besplatna dostava na JYSK.rs prilikom online kupovine u vrednosti od 25.000 rsd i više. Zbog nove carinske regulative, moguće je duže vreme dostave online porudžbina.

Žena spava u krevetu i otvoreni prozor sa zavesama

Kako spavati bolje tokom toplih letnjih noći

Topli dani su divni, ali tople, lepljive, znojave noći - i ne baš.

Sigurno znate onaj osećaj kada se prevrćete po krevetu jer vrućina i vlaga otežavaju spavanje i miran san. Ili se možda budite obliveni znojem?

Pročitajte naših 6 jednostavnih saveta koji će vam pomoći da bolje spavate tokom toplih letnjih noći.

1. Odlučite se za letnji jorgan

Većina ljudi radije spava sa nekom vrstom pokrivača, bilo da je reč o letnjem jorganu ili najjednostavnijem čaršavu. Ako se temperatura u vašoj spavaćoj sobi menja zavisno od vremena, preporučujemo vam da koristite dva različita jorgana - jedan topliji, za zimu, i jedan hladan i lagan za leto. To će vam omogućiti prijatniji i zdraviji san.

Letnji jorgan transportuje toplinu i vlagu sa vašeg tela. Na taj način ćete dobiti hladan i zadovoljavajući san. Topli jorgan, sa druge strane, je dizajniran da izoluje toplotu, pa može biti težak za spavanje leti.

Pogledajte naš asortiman letnjih jorgana

2. Izaberite posteljinu koja vas hladi

Pri odabiru posteljine potrebno je uzeti u obzir nekoliko stvari. Prvo, proverite da li je vaša posteljina izrađena od 100% pamuka ili drugog prozračnog, prirodnog materijala. Posteljina od poliesterskih vlakana ili mešavine poliesterskih vlakana samo će vas zagrejati.

Drugo, razmislite koja je vrsta tkanine idealna za vas. Setovi posteljine od flanela izuzetno su topli, dok perkal i saten hlade.

Naši kompleti posteljina od lana pružiće vam prozračnije i prijatnije spavanje, jer je lan prirodan materijal koji prenosi vlagu.

3. Spavajte na dobrom naddušeku

Dobar naddušek upija znoj, što znači da tokom noći nećete biti mokri.

U vrućim noćima možete iznojiti i do jedan i po litar tečnosti po noći, pa je takođe važno da tokom leta redovno menjate posteljinu.

Pogledajte naš asortiman naddušeka

4. Popijte nešto hladno pre spavanja

Neposredno pre spavanja popijte nešto hladno jer će i to pomoći u hlađenju tela.

Međutim, nemojte piti toliko da morate da ustanete i trčite do toaleta tokom noći. Izbegavajte alkohol jer alkohol stvara nekoherentan san i podstiče znojenje.

5. Navucite zavese

Pobrinite se da vaša spavaća soba bude što hladnija tokom dana. Izbegavanje sunčeve svetlosti u spavaćoj sobi pomoći će da vaš prostor za spavanje ostane hladan, čak i tokom vrlo vrućih dana.

Ujutru navucite zavese i ne otvarajte ih dok ne odete u krevet. Mnogi smatraju da su zavese za zamračivanje ili rolo zavese, koje su dizajnirane da blokiraju svu spoljašnju svetlost, odlične kada je u pitanju snižavanje temperature u spavaćoj sobi.

6. Pustite svež vazduh unutra

Temperaturu u spavaćoj sobi možete održavati niskom tako što ćete osigurati dobru ventilaciju i puštati svež vazduh u prostoriju tokom dana.

Ako je moguće držati otvoren jedan ili dva prozora kroz vaš dom tokom noći, to bi takođe pomoglo u održavanju niže temperature.

Ako to nije dovoljno, razmislite o ventilatoru.

Zašto vrućina utiče na naš san?

Ako je vaša spavaća soba previše topla – kao što bi to moglo biti tokom proleća, leta i rane jeseni – onda to može povećati vašu temperaturu tela i poremetiti san.

Temperatura tela pada i za jedan stepen kada spavamo jer telo smanjuje potrošnju energije, ali ako temperatura u spavaćoj sobi ne padne ispod 20 stepeni, telo se teže hladi. Mnogi će zato osetiti nemir i iritaciju u telu.

Želite da saznate više o snu? Pročitajte naše blogove Mitovi i činjenice o spavanju i Koliko sna vam je potrebno.

Saznajte više

Kako stres utiče na vaše spavanje?

Kako stres utiče na vaše spavanje?

Umorni nakon godišnjeg odmora? Vratite se svojoj rutini spavanja

Umorni nakon godišnjeg odmora? Vratite se svojoj rutini spavanja

Putovanje avionom: 6 saveta za spavanje na letu

Putovanje avionom: 6 saveta za spavanje na letu

Kako alkohol utiče na spavanje

Kako alkohol utiče na spavanje