Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Besplatna dostava na JYSK.rs prilikom online kupovine u vrednosti od 25.000 rsd ili više. 

DANI ONLINE KUPOVINE - Uštede do 50%

Saveti za održavanje tuš-zavesa

Datum:

Kategorija: Kupatilo

TAGOVI: kupatilo, održavanje, tuš-zavese

Jedan od detalja koji su sastavan deo svakog kupatila, jesu i tuš-zavese koje svojim izgledom na poseban način mogu ulepšati kutak za ulepšavanje. No, zbog materijala i dodira sa vodom upravo su i čest izvor bakterija, te ih je potrebno pravilno održavati kako bih higijena bila na visokom nivou u vašem kupatilu.

U nastavku teksta pročitajte kako da održavate tuš-zavese u nekoliko jednostavnih koraka, kako biste postigli lep i uredan izgled istih.

Pranje tuš-zavesa 

Najjednostavniji način održavanja tuš-zavesa jeste pranje u veš mašini na preporučenoj temperaturi od 40º. Jedna od korisnih ideja jeste da ih perete zajedno sa peškirima, kako biste se rešili prljavštine sa zavese za tuš kabinu, a ujedno i dobili i mekane peškire.

Još jedna od važnih stavki, jeste da nakon pranja zavesu stavite odmah na sušenje, po mogućnosti u prostoriju u kojoj je dobra ventilacija.  Pranjem zavesa na 40º, odstranjuju se mrlje, ali samo u slučaju ukoliko to redovno radite, te ukoliko vaše zavese nisu dugo prane na teži način ćete se rešiti mrlja.

Ukoliko vaše tuš-zavese nisu duže vreme održavane, potrebno je oprati ih sa pola doze deterdženta u koji ćete dodati 1 dcl sirćetne kiseline, nakon čega ćete zavesu odložiti u veću kadicu i dodati 8 litara tople vode, pre dodavanja 250 ml kuhinjske soli. Nakon navedenih koraka, uverite se da se so rastvara te zavesu odložite tako da odstoji naredna 4 sata. Nakon postupka, potrebno je zavesu odložiti kako bi se osušila. 
  

Održavanje tuš zavesa

Redovno pranje tuš-zavesa 

Tuš-zavese trebali biste prati redovno, kako biste vaše kupatilo zaštitili od bakterija i neprijatnih mirisa. Preporuka je da to činite najmanje jednom u tri meseca, kako biste izbegli memljiv miris i vaše zavese održali u dobrom stanju. Još jedna od važnih stavki pri kupovini na koju biste trebali obratiti pažnju, jeste dužina zavese, pri čemu ukoliko nije odgovarajuća, veća je verovatnoća da će se pojaviti žute mrlje. 
 

Skidanje kamenca sa tuš-zavesa 

Jedna od čestih situacija sa kojom se susrećemo jesu žute mrlje na tuš-zavesi koje narušavaju izgled celokupnog kupatila. Razlog zbog kog se pojavljuju žute mrlje jeste visoka koncentracija gvožđa u vodi, zbog čega se pojavljuje žuta rđa. Ova vrsta mrlja ne izgleda privlačno na tuš-zavesama, te je zbog toga potrebno čišćenje tuš-zavesa. 

Najefikasniji način da očistite zavesu jeste da je potopite u 8 litara vode i dodate oko 2 dcl izbeljivača, te zavesu postavite tako da je u potpunosti potopljena u vodi. Kada budete radili ovaj process obratite pažnju da su vam ruke zaštićene gumenim rukavicama, a jedna od ideja kako da zavesu što bolje potopite jeste da na nju stavite neki teži kamen.Kada ste završili sa procesom, zavesu ostavite da odstoji 24 časa, pre nego što je operete na 40º. Kada je zavesa oprana, ostavite je da se osuši, a efekat će biti sjajan – imaćete čistu i urednu tuš-zavesu :) 

Održavanje tuš zavesa

Korišćenje sirćeta za obojene tuš-zavese

Kada želite da očistite tuš-zavese obratite pažnju da izbeljivač ne bi trebalo koristiti za bojene zavese, jer postoji mogućnost da se boja promeni. Umesto izbeljivača upotrebite sirće, no na ovaj način moguće je da se ostaci rđe neće u potpunosti skinuti.

Ukoliko vaše tuš-zavese ne mogu da se peru u veš mašini, možete ih očistiti uz pomoć tečnog vima. Stavite tečni vim na zavesu i zatim je očistite sa sunđerom. Nakon što vim odstoji 15 minuta, zavesu isperite mlakom vodom. Ne zaboravite da pratite uputstva sa etikete, kako biste vašu tuš-zavesu na ispravan način očistili.

Korisni saveti

Kada je reč o sušenju zavese, ne zaboravite da otvorite prozore i uključite ventilaciju, ukoliko nemate opciju sušenja zavese napolju. U suprotnom postoji mogućnost za stvaranje vlage ili buđi, te ukoliko se to dogodi ponovo ćete morati da očistite zavesu. 

Koliko često perete tuš-zavese i koje metode koristite? Podelite ih sa nama u komentarima :)  

 

Marijana Social Media and Digital Coordinator
Dragana Radulovic

Hvala na savetima koji su veoma korisni. Svaka cast.

Jelena Markvart

Za odrzavanje su vam saveti odlicni ali mene zanima da li je neko smislio nacin kako da vam se ne lepe zavese za telo za vreme kupanja?To me dovodi do ocajanja.Da li postoje zavese koje nekako mogu da se pricvrste sa donje strane ,da se zategnu....

Mihajlo

Kupio sam kod vas zavesu sa motivom sume. Zavesa propusta vodu, mlaz od tusa bez problema prolazi kroz nju.Takva zavesa me ispunjava ni svoju osnovnu namenu, zelim da je vratim.

Komentari