Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Globalni ciljevi

Ciljevi održivog razvoja Ujedinjenih nacija

2015. Ujedinjene nacije usvojile su 17 razvojno-održivih ciljeva (poznati kao globalni ciljevi) sa namerom rešavanja nekih od najvećih izazova na planeti do 2030. te razvojem bolje i održivije budućnosti za svakoga.

Sve članice UN-a dužne su da transformišu globalne ciljeve u konkretne akcije jer se ciljevi tiču svih, a kompanije i potrošači takođe imaju veliku ulogu.

JYSK radi prema globalnim ciljevima kako bi osigurao da se naši primarni napori u održivosti i društveno odgovornom poslovanju poklapaju sa oblasti u kojoj imamo najveći uticaj u našem lancu vrednosti.

Temeljem toga izabrali smo 5 globalnih ciljeva koji su najrelevantniji za naše poslovanje:

6 (Čista voda i sanitarni uslovi)

8 (Dostojanstven rad i ekonomski rast)

12 (Održiva potrošnja i proizvodnja)

13 (Zaštita klime)

15 (Očuvanje života na Zemlji)

Osim toga, JYSK doprinosi nekoliko globalnih ciljeva kroz našu saradnju sa vodećim nevladinim organizacijama, načinom označavanja kao i podrškom u dobrotvorne svrhe.

Globalni cilj 6 (Čista voda i sanitarni uslovi)

JYSKovi vlastiti procesi ne zahtevaju veliku potrošnje vode. To, međutim, nije slučaj u našem lancu snabdevanja.

Veliki deo naših proizvoda izrađen je od pamuka. Tradicionalna kultivacija i proizvodnja pamuka zahteva velike količine vode. Isto tako, koriste se i pesticidi te gnojiva.

U saradnji sa nevladinim organizacijama trudimo se da smanjimo potrošnju vode, kao i upotrebu pesticida i gnojiva tako što pomažemo proizvođačima pamuka da optimiziraju svoje procese.

JYSK takođe radi na povećanju količine recikliranog pamuka u našim proizvodima.

Sljedeći značajan fokus je smanjenje vode i hemikalija koje se koriste u preradi pamuka, kao i bolje upravljanje otpadnim vodama iz fabrika.

Globalni cilj 8 (Dostojanstven rad i ekonomski rast)

Gospodarski rast deo je JYSKovog DNK, a većina dobiti kompanije ide na stvaranje daljeg rasta i radnih mesta.

JYSK je porodična kompanija i poslodavac odgovoran za desetine hiljada zaposlenih u mnogim zemljama.

JYSKov lanac snabdevanja osigurava radna mesta za stotine hiljada ljudi širom sveta. Kroz odgovorno upravljanje lancem snabdevanja osiguravamo da naši dobavljači omogućavaju poštene i sigurne radne uslove.

Globalni cilj 12 (Održiva potrošnja i proizvodnja)

Kao maloprodajna kompanija, odgovorna potrošnja i proizvodnja jedne su od oblasti u kojima JYSK ima priliku da napravi najveću razliku, a time i jedna od oblasti na kojoj imamo najveću odgovornost.

JYSK već dugi niz godina aktivno sarađuje sa odgovornim proizvođačima putem odgovornog upravljanja lancem snabdevanja, uključujući naša uputstva za dobavljače i kodeks ponašanja. Imamo širok raspon socijalnih i ekoloških zahteva, na koje se i sami i u saradnji sa spoljnim organizacijama redovno nadovezujemo.

Snažno se fokusiramo na održivije sirovine, a istovremeno kontinuirano uvodimo sve više proizvoda izrađenih od recikliranih materijala.

JYSK takođe ima priliku da pridonese odgovornijoj potrošnji. Radimo na svemu, od održivije ambalaže do životnog ciklusa proizvoda. U saradnji sa našim dobavljačima biramo i dizajniramo proizvode sa dužim vekom trajanja. Uz to, skoncentrisani smo na proizvode dizajnirane na način koji olakšava njihovo rastavljanje kako bi se lako reciklirali njihovi različiti delovi.

Želimo promovisati odgovornu potrošnju među svojim kupcima i kontinuirano komuniciramo o prednostima odabira proizvoda izrađenih od održivih sirovina, poput drveta s FSC™ sertifikatom. Uz to, podržavamo i razne informativne kampanje nevladinih organizacija, poput FSC Nedelje i FSC nagrade za dizajn.

Globalni cilj 13 (Zaštita klime)

JYSK je svestan da se klima menja i da naše poslovanje pridonosi toj promeni. Trudimo se da naše pogone učinimo učinkovitijima, da pređemo na obnovljivu električnu energiju i postupno ukinemo fosilna goriva kako bismo smanjili svoj karbonski otisak.

Počevši od 2019., pa sve do kraja 2030. godine, JYSK želi da prepolovi emisiju stakleničkih plinova koji se emituju iz napajanja i grejanja svih naših prodavnica, distribucijskih centara, kancelarija i vozila u vlasništvu kompanije.

Takođe, podstičemo naše lance snabdevanja i transportne partnere kako bi postavili ciljeve i smanjili emisiju stakleničkih plinova. Cilj nam je biti karbonski neutralni u svemu što radimo do 2050. godine.

Globalni cilj 15 (Očuvanje života na Zemlji)

JYSK radi na smanjenju negativnog uticaja na okolinu od proizvodnje do distribucije naših proizvoda.

U odnosu na sirovine i stvarnu proizvodnju naših proizvoda, radimo sa našim dobavljačima i vodećim nevladinim organizacijama kako bismo smanjili uticaj na okolinu.