Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna
Žena spava u krevetu sa bež posteljinom

Kako izabrati jastuk za bolove u vratu

Jastuk koji najbolje odgovara vašim potrebama individualna je stvar. Odabir pravog jastuka jednako je važan kao odabir pravog jorgana i dušeka da bi se osigurao kvalitetan san. Spavanje sa pogrešnim jastukom može uzrokovati glavobolju i pogoršanje bolova u vratu.

Važno je odabrati jastuk koji odgovara položaju u kom spavate, pružajući pravu i potrebnu podršku vratu za vreme spavanja.

Kako izabrati jastuk za bolove u vratu:

  • Jastuk vam treba dati pravilnu podršku vrata
  • Položaj u kom spavate određuje vrstu jastuka koja vam je potrebna
  • Nemojte spavati sa više jastuka 
  • Ergonomski jastuk olakšaće vam bolove u vratu

Jastuk vam treba dati pravilnu podršku vrata

Ako imate glavobolju, bolove u vratu ili napetost, važno je odabrati jastuk koji pravilno podupire vrat. Sa pravim jastukom mišići se opuste i disanje se normalizuje.
Najbolji položaj za spavanje onaj je u kom vaš vrat "leži" u neutralnom položaju. Vaša glava mora ležati ravno kao nastavak kičme.

Najjednostavnije ćete odabrati novi jastuk koji pravilno podupire vrat ako vaš partner ili prijatelj pođe sa vama u prodavnicu. Odaberite par jastuka i lezite na dušek. Lezite na leđa sa jednim jastukom. Vaša osoba treba moći "povući" nevidljivu, ravnu liniju od sredine uha preko sredine ramena sve do kukova i kolena. Ravna linija znači da je jastuk dobar za vas. Ako je jastuk previsok, vaša će glava će biti iznad linije ramena, a ako je jastuk previše tanak, glava će biti pasti ispod ramena. U oba slučaja ta zamišljena linija će biti zakrivljena.

Ako pak niste sigurni, pitajte osoblje u prodavnici za pomoć.

Položaj u kom spavate određuje vrstu jastuka koja vam je potrebna

Glavna svrha jastuka je da podupire vrat i glavu dok ležite u krevetu. Položaj u kom spavate diktira vrstu jastuka koji će vam pružiti pravu podršku. Kada odaberete jastuk za bolove u vratu, trebate razmisliti o tome kako tačno ležite u krevetu dok spavate.

Ako je vaš omiljeni položaj spavanja na boku, morate izabrati visok jastuk. Jastuk mora podržati vaš vrat na način da vaši vratni pršljenovi leže vodoravno sa podom. Dobro je da razmotrite i širinu vaših ramena. Ako imate široka ramena, jastuk mora biti još viši u poređenju sa uskim ramenima. Npr. muškarci uglavnom trebaju viši jastuk nego žene.

Jastuk koji nije previsok dobar je izbor ako spavate na leđima. Visok jastuk stvara pritisak u vrat što može dovesti do napetosti mišićnih vlakana. Jastuk mora biti dovoljno visok da podrži prirodnu krivu gornjeg dela kičme. Spavanje na leđima jeste dobar položaj za spavanje gledano anatomski, jer stavlja glavu, vrat i kičmu u neutralan položaj. Time možete izbeći bol u vratu i leđima.

Spavanje na stomaku zahteva ravan jastuk. Ova pozicija za spavanje ne preporučuje se jer se vrat i kičma pritom puno naprežu. To može uzrokovati glavobolju, iskrivljenost vrata i bol u leđima. Dugoročno je dobro odabrati jastuk koji vam pomaže da promenite položaj spavanja.

Nemojte spavati sa više jastuka 

Spavanje sa više jastuka pod glavom može dovesti do povećanog naprezanja u vratu i poteškoća sa disanjem. Zato je dobro spavati samo sa jednim jastukom. Ako se probudite noću i još uvijek imate potrebu za spavanjem sa više jastuka, trebate promeniti jastuk.

Ako ste pak u procesu zamene jastuka, npr. od niskog prema visokom jastuku, spavanje sa oba jastuka može učiniti prelaz puno lakšim.

Ergonomski jastuk olakšaće vam bolove u vratu

Ergonomski jastuk može biti dobar izbor kada patite od bolova u vratu. Standardni jastuk menja svoj oblik tokom noći. To znači da se odmorište glave menja, a vrat ne dobija ispravnu podršku koju treba dok spavate.

Ergonomski jastuk će zadržati svoj oblik tokom noći, a svojim oblikom će podržati vrat u svom prirodnom položaju.

Saznajte više

Vodič za jastuke

Vodič za jastuke

Istaknuti jastuci našeg asortimana

Istaknuti jastuci našeg asortimana

Odličan jorgan i jastuk prave veliku razliku

Odličan jorgan i jastuk prave veliku razliku

Pažljivo birajte jorgan i jastuk

Pažljivo birajte jorgan i jastuk