Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna
Čovek se drži za leđa dok je u krevetu

Kako odabrati pravi dušek ako imate bolove u leđima

Dušek koji najbolje odgovara vašim potrebama stvar je individualnog izbora. Često ljudi ne ulože dovoljno vremena i energije u odabir pravog dušeka.

Ako spavate na lošem ležaju, to može samo pogoršati vaše probleme sa leđima. Stoga vam je potreban dušek koji podržava i ublažava pritisak u telu.  

Kako odabrati pravi dušek ako imate bolove u leđima:

  • Isprobajte više vrsta dušeka - kvalitetno se posvetite ovom zadatku!
  • Kičma treba biti u pravilnom položaju
  • Odaberite dušek sa podrškom, prave tvrdoće
  • U krevetu trebate imati dovoljno prostora za neometan san
  • Svaki dušek ima svoj rok trajanja


Isprobajte više vrsta dušeka - kvalitetno se posvetite ovom zadatku!

Pri odabiru dušeka važno je pažljivo doneti odluku. Nije dovoljno ležati na dušeku samo 5 minuta. Zauzmite svoj omiljeni položaj za spavanje i razmislite: da li vam je udobno? Pokušajte sa različitim vrstama dušeka. Tek onda možete izabrati pravi dušek koji 100% odgovara vašim potrebama.

Ako ste par koji deli bračni krevet, dobro je da zajedno isprobate dušeke. Treba li vam jedan veliki dušek ili dva različita? Sa dva dušeka lakše ćete ugoditi vašim individualnim potrebama.

Možda će vam biti potrebno i nekoliko dana pre nego što se vaše telo navikne na novi krevet. Iskoristite pravo reklamacije koje nude mnoge prodavnice. Ponesite dušek kući i spavajte na njemu nekoliko noći zaredom. Ako dušek ne zadovoljava vaša očekivanja, možete ga vratiti u prodavnicu.

Kičma treba biti u pravilnom položaju

Ako imate problema sa leđima, prilikom odabira novog dušeka važno je dobro razmotriti položaj u kom se nalazi vaša kičma.

Da biste utvrdili da li vam dušek daje pravilnu podršku, kičma mora biti (vodo)ravna kad legnete na bok. Savijena kičma nije dobar znak jer to znači da se vaša leđa naprežu. Povedite svog partnera ili prijatelja u prodavnicu i zamolite ga da proceni položaj vaše kičme dok ležite na dušeku.

Ako imate bilo kakvih nedoumica, potražite pomoć zaposlenih u prodavnici.

Odaberite dušek sa podrškom, prave tvrdoće

Dušek bez pravilne podrške i slabe tvrdoće može dovesti do povećanih bolova u leđima jer će mišići i zglobovi trpeti više pritiska. Ako je dušek previše tvrd, može vam uzrokovati dodatne probleme sa leđima. Isto važi i za premekan dušek.

Da biste saznali daje li vam trenutni dušek odgovarajuću količinu podrške, razmislite: imate li veću bol u leđima ujutru kada ustajete u odnosu na bol kada uveče idete u krevet? Ako je odgovor da, onda vam trenutni dušek ne odgovara.

Još je jedan način da proverite da li je dušek dovoljno tvrd za vas: lezite na leđa. Zamolite drugu osobu da gurne ruku ispod donjeg dela leđa. Ako je lako stavi, krevet je previše tvrd. Sa druge strane, ako morate na silu gurnuti ruku pod vaša leđa, krevet je previše mekan. Dušek je dobar za vas ako je pritisak koji ruka oseća od dušeka i od vaših pršljenova jednak. 

Vaša težina i građa tela određuju koliko tvrd mora biti vaš dušek. Opšte je pravilo, da što ste teži, trebate čvršći dušek da bi vam osigurao pravu podršku. Ako ste krupnije građe, dobro je izabrati dušek podeljen na nekoliko zona udobnosti. Tako će vam ramena i kukovi ispravno utonuti u dušek. I ovde kičma mora biti ravna.

U krevetu trebate imati dovoljno mesta za neometan san

Veličina kreveta utiče na vaša leđa i kvalitet sna. Kvalitetnije ćete se naspavati kada imate dovoljno prostora. Mnogo je lakše leći ispružen. Premali krevet će kočiti vaše prirodne pokrete tokom noći. To može dovesti do loših položaja tokom spavanja koji vam mogu pogoršati bol u leđima.

Krevet mora biti širok barem 90 cm, te 20 cm duži od vaše visine. Ako delite krevet sa drugom osobom, trebate posebno imati ove brojke na umu.

Svaki dušek ima svoj rok trajanja

Da biste izbegli probleme sa leđima, dobro je na vreme zameniti dušek. Mnogi pogrešno veruju da se dušek ne mora menjati pre nego što je potpuno istrošen. Morate zameniti svoj dušek pre nego što osetite da je na njemu skroz neudobno ležati jer on gubi podršku tokom godina. Uzmite u obzir da vaš dušek traje više-manje 10 godina, u zavisnosti od kvaliteta, a potom ga trebate zameniti novim modelom.

Proverite da li je vaš dušek počeo da slabi u sredini. Takva udubljenja će vam oštetiti kičmu, te mogu uzrokovati bol u leđima. Ako se bolje naspavate u gostima ili u hotelu nego kod kuće, to je još jedan znak da je vreme da zamenite dušek u spavaćoj sobi.

 

Saznajte više

Vodič za krevete

Vodič za krevete

Koji je najbolji dušek za vas? Ultimativni vodič

Koji je najbolji dušek za vas? Ultimativni vodič

Vodič: Kako izabrati naddušek i zaštitu za dušek

Vodič: Kako izabrati naddušek i zaštitu za dušek

Pronađite odgovarajući dušek na naduvavanje

Pronađite odgovarajući dušek na naduvavanje