Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna
dušek od memorijske pene

Kako znati da je vreme za novi dušek?

Padne li vam ponekad na pamet koliko je vremena prošlo od kada ste kupili novi dušek? Pomislite da je prošlo 2-3 godine, ali zapravo je prošlo puno više vremena? Kod stvari koje ne kupujemo često, kao što su dušeci, vreme proleti brže nego što nam se čini, stoga se lako događa da prestar dušek prvo osetite po simptomima, kao što je bol u leđima ili loše spavanje. U nastavku pročitajte kako prepoznati da je vaš dušek 'dao svoje' i šta možete učiniti da produžite vek trajanja dušeka.

Koliko dugo dušek može da traje?

Trajnost dušeka zavisi od nekoliko faktora:
 

 1. Kvalitet dušeka jedan je od odlučujućih faktora u njegovoj trajnosti. Drugim rečima, što kvalitetniji dušek izaberete, duže ćete u njemu uživati.
 2. Težina osobe koja spava na dušeku utiče na njegovo naprezanje. Ukoliko na njemu spava osoba veće težine, trošenje dušeka biće veće.
 3. Možda vam ne bi palo na pamet, ali noćno znojenje je takođe bitan faktor. Iako toga ujutru nismo svesni, naše telo se tokom cele noći više ili manje znoji, a to utiče na trajnost navlake dušeka.
 4. Naravno, održavanje dušeka je izuzetno bitno za njegovu trajnost. Ukoliko to radite na ispravan način, možete produžiti trajanje vašeg dušeka.


Kako produžiti vek trajanja dušeka?

Kvalitetna briga o dušeku može odložiti kupovinu novog i do 3 godine. Evo nekoliko saveta koje možete primeniti:

 • Koristite naddušek. Naddušeci pomažu u otklanjanju dela pritiska koje težina tela ima na sam dušek i tako ga štite na pravi način. No, imajte na umu da je vek trajanja naddušeka kraći od dušeka. Prostirka za dušek takođe je mogući izbor, a lako se održava jednostavnim pranjem.
   
 • Provetravanje dušeka i naddušeka vrlo je korisno, stoga učinite to kad god je moguće. To ne treba biti na mesečnoj bazi, ali probajte biti redovni sa provetravanjem. Kućne grinje vole vlažnu okolinu, stoga im ne dajte priliku da se udome, već vašem dušeku i naddušeku osigurajte dovoljno svežeg vazduha.
 • Iako je prekrivač za krevet lep ukras za vašu spavaću sobu, nemojte ga raširiti odmah nakon ustajanja. Isto tako, dobro bi bilo da ostavite vremena da ispari vlaga iz vašeg dušeka pre nego što ga prekrijete jorganom ili ćebetom. Razmislite o manje tradicionalnom pristupu u pospremanju kreveta, pogotovo ako vas tokom noći muči prekomerno znojenje. Zamotajte ili složite jorgan u podnožje kreveta i neka se dušek tokom dana u potpunosti osuši.
 • Osigurajte slobodan prostor ispod vašeg kreveta kako bi dušek imao dovoljno vazduha, a vlaga mogla ispariti i sa donje strane. Loša ventilacija dušeka u najgorem scenariju može izazvati i stvaranje gljivica ili uzrokovati plesan na dušeku. Takođe i kvalitetne podnice su veoma bitne.
 • Okretanje dušeka vrlo je bitno i pokušajte to raditi redovno (3-4 puta godišnje), pogotovo ukoliko koristite dušek sa oprugama. Time ćete izbeći da se na dušek pritisak vrši stalno na istim mestima pod uticajem vašeg tela. Kao i rotacija dušeka, bitna je i rotacija naddušeka ukoliko ga koristite. 
 • Usisavanje dušeka korisna je navika. Učinite to svaki put kada menjate posteljinu i tako potpomognite uklanjanje grinja i sprečite prodiranje nečistoća u strukturu dušeka.

Saznajte više

Vodič za krevete

Vodič za krevete

Koji je najbolji dušek za vas? Ultimativni vodič

Koji je najbolji dušek za vas? Ultimativni vodič

Vodič: Kako izabrati naddušek i zaštitu za dušek

Vodič: Kako izabrati naddušek i zaštitu za dušek

Pronađite odgovarajući dušek na naduvavanje

Pronađite odgovarajući dušek na naduvavanje