Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna
poze spavanja

Poza u kojoj spavate otkriva vašu ličnost

Muzika koju volite da slušate, garderoba koju nosite, način na koji uređujete svoj enterijer ili kako se pozdravljate govore nešto više o vašoj ličnosti. Takođe, poza koju birate za spavanje, otkriva kom tipu ličnosti pripadate.

Za razliku od vrste muzike ili garderobe, koje svesno biramo, poza u kojoj spavamo je naš nesvestan izbor koji se odvija tokom spavanja. Istraživanja su pokazala da su poze u kojima spavamo izuzetno povezane sa određenim osobinama ličnosti, putem kojih možemo saznati mnoge zanimljivosti o čovekovom telu i navikama spavanja. U nastavku blog posta pročitajte koje su to poze u kojima spavamo i šta govore o našim osobinama.  
 

Fetus

Poza zvana fetus je najčešća poza spavanja koju preferira dvostruko više žena nego muškaraca. Ukoliko je baš ova poza vaša omiljena, na prvi pogled delujete kao stidljiva osoba sa teškim karakterom, međutim kada vas ljudi bolje upoznaju vi ste zapravo osećajna osoba. Što više vremena provodite sa ljudima, tako postajete otvoreniji i opušteniji.

Savet: Ukoliko spavate u fetus pozi i želite da imate zdraviji san, savet je da stavite jastuk između kolena jer će na taj način biti manji pritisak na vaše mišiće i leđa. 

Fetus poza

 

Vojnik

Ukoliko spavate na leđima sa pravim položajem tela i spuštenim rukama, onda definitvno pripadate vojničkoj pozi. Osobe koje spavaju u ovoj pozi su tihe, rezervisane i imaju visoka očekivanja kako od sebe, tako i od drugih osoba. Spavanje u ovoj pozi može izazvati neprijatno hrkanje kao i spavanje koje nije dobro po zdravlje.  

Savet: Ako preferirate spavanje u ovoj pozi, trebali biste obratiti pažnju na dušek na kom spavate. Zbog toga je važno da izaberete dušek sa tvrđom površinom koji će biti dobra podrška leđima pri spavanju.  

Vojnik poza
 

Slobodan pad

Kada spavate na stomaku, sa glavom okrenutom na jednu stranu i rukama oko jastuka, onda spavate u pozi koja se naziva – slobodan pad. Ukoliko pripadate grupi osoba koji vole da spavaju u ovoj pozi, vi ste veoma komunikativni, ekstrovertni, direktni i osećajni. Ne volite da budete kritikovani, da donosite odluke brzo i ne preferirate ekstremne situacije.

Savet: Spavanje na stomaku nije preporučljivo, zbog toga što stvara pritisak na naš vrat. Međutim, ako možete da zaspite jedino ležeći na stomaku, jedan od predloga je da stavite jastuk ispod stomaka ili u predeo karlice kako bi se smanjio pritisak. Za spavanje u ovoj pozi dobar izbor predstavljaju jastuci od memorijske pene za odmaranje glave u ispravnom položaju.  

Slobodan pad poza

Morska zvezda

Ako spavate na leđima sa obe ruke podignute oko jastuka, vi ste osoba koja je uvek spremna da pomogne drugima i umete da saslušate, što vas čini sjajnim prijateljem. Jedna od mana spavanja u ovoj pozi jeste mogućnost pojave hrkanja kao i loš kvalitet sna.

Savet: Za zdraviji i kvalitetniji san preporuka je da stavite jastuk ispod vaših kolena, kako biste smanjili pritisak na išijas. 

Morska zvezda

 

Ljubitelj zvezda

Spavanje na leđima, sa obe podignute ruke koje su ispod glave ili jastuka simbolizuje ovu pozu. Osobe koje spavaju u ovoj pozi su optimistične, bezbrižne i srećne sa dešavanjima u svom životu. Svoje prijatelje stavljaju na listu prioriteta i čine sve kako bi svojim prijateljima pomogli. Imaju visoka očekivanja od života i veoma često su hedonisti. 

Ljubitelj zvezda  
 

Ljubitelj jastuka

Ako grlite svoj jastuk tokom spavanja kao kada deca grle svoju omiljenu plišanu igračku, vi dosta brinete o svojim odnosima sa dragim osobama. Vaša porodica i prijatelji su vam na prvom mestu i sve ćete učiniti da ne ugrozite odnos koji imate sa njima. 

Ljubitelj jastuka

Nezavisno od toga koju pozu spavanja preferirate, izbor odgovarajućeg dušeka i jastuka će pomoći da vaš san bude kvalitetniji. 
 

Izvor fotografija: Shutterstock

Izvori:

http://www.webmd.com/sleep-disorders/features/what-your-sleeping-style-says-about-you

http://bettersleep.org/better-sleep/sleep-positions

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/3112170.stm#sleep

http://elitedaily.com/life/pillow-talk-sleeping-position-says-personality/930580/  

Proverite kvalitet svog sna

Uradite naš test spavanja i proverite koliko je kvalitetan vaš san.

 

Saznajte više

Kako stres utiče na vaše spavanje?

Kako stres utiče na vaše spavanje?

Umorni nakon godišnjeg odmora? Vratite se svojoj rutini spavanja

Umorni nakon godišnjeg odmora? Vratite se svojoj rutini spavanja

Putovanje avionom: 6 saveta za spavanje na letu

Putovanje avionom: 6 saveta za spavanje na letu

Kako alkohol utiče na spavanje

Kako alkohol utiče na spavanje