Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna
sveća i svećnjak na kolicima i svećnjak sa visokom svećom na trpezarijskom stolu

Saveti za uklanjanje voska od sveća

Sveće svih vrsta, oblika i boja neizostavni su dekorativni element svakog doma, bilo da se koriste u unutrašnjem ili spoljašnjem prostoru. Svi ih volimo jer ih je jednostavno uklopiti i upotpuniti prazne površine poput stočića ili komoda, a ako pritom dolaze još u različitim varijantama mirisa njihova je upotreba još privlačnija. A ukoliko poželimo intimniju atmosferu, teško ćemo bilo kojom rasvetom stvoriti opuštajuće svetlo kao ono koje stvara plamen sveće.

Međutim, postoji i njihova druga strana koja nas baš ne raduje, a to je vosak koji se topi i koji često završi na mestu na kom ne bi trebalo; svećnjaku, nameštaju, stolnjaku, pa čak i na tepihu. No, to ne treba da nas obeshrabi pri odluci o njihovoj upotrebi jer uklanjanje voska ne mora nužno da bude komplikovano.

U nastavku otkrivamo nekoliko jednostavnih metoda koje će vam pomoći da vosak uklonite sa različitih vrsta površina.
 

bordo sveća na stolu pored vaze sa veštačkim cvećem


Uklanjanje voska sa tvrdih površina

Kada vosak sveće završi na nekoj od tvrdih površina, na primer stolu ili prozorskoj dasci, najčešće smo uvereni da ćemo vosak najlakše ukloniti nožem ili drugim oštrim predmetom. To je upravo ono što ne bismo trebali raditi. Oštrim predmetima i struganjem možemo samo oštetiti površinu nameštaja, a vosak nećemo uspešno i u potpunosti ukloniti. Umesto toga vosak pokušajte lagano ostrugati noktom. Ukoliko na taj način još uvek niste uspeli da uklonite sav vosak, ostatak pokušajte da uklonite mešavinom sapunice.
 

Brisanje površina sapunicom

Ukoliko se vosak jako primio i teško se uklanja, površinu obrišite blagom mešavinom sapunice koju možete pripremiti na sledeći način:

• Za drvene površine - 100 ml mrvica sapuna (tvrdi sapun narendajte kako bi nastale mrvice), istopite u 200 ml vode te dobijenom mešavinom obrišite nameštaj.

• Za kamene i laminat površine - u 200 ml vode dodajte 50 ml tečnog sapuna. Ponekad je potrebno, u zavisnosti od količine voska i tome koliko se snažno pričvrstio, postupak ponoviti nekoliko puta dok se ne uklone sve naslage.

Uklanjanje voska sa stolnjaka

Uklanjanje voska sa tekstila obično može biti vrlo zahtevno i iscrpljujuće ako to pokušavate oštrim predmetima. Pritom je vrlo verovatno da ćete stolnjak ili nadstolnjak oštetiti. Izbegavajte takve metode - najefikasniji način za uklanjanje voska koji isključuje mogućnost oštećenja jeste da stolnjak zamrznete. Stavite ga u plastičnu vrećicu, a zatim u zamrzivač na minimalno dva sata. U većini slučajeva, nakon što ga izvadite iz zamrzivača, vosak ćete moći vrlo lako noktima da odvojite od stolnjaka.

Koristite peglu

Znamo, zvuči pomalo neobično, ali ostatak voska moguće je ukloniti i primenom topline. Sve što vam je potrebno jesu pegla, daska za peglanje i papirni ubrus (možete koristiti i papirnu kesicu ili filter papir za kafu). Mrlju od voska okrenite prema gore, a papirni ubrus podmetnite ispod stolnjaka, te na gornju stranu stolnjaka. Zatim prislonite peglu i zadržite je na ubrusu otprilike 5 sekundi. Masnoća voska preći će na papir i on će ga apsorbirati. Nemojte da zaboravite da konstantno pomerate papir kako biste peglom uvek prelazili preko suvog dela papira. Ponavljajte ovaj postupak sve dok mrlja potpuno ne nestane. Nakon peglanja stolnjak operite u mašini za veš na uobičajenoj temperaturi i vaš stolnjak je spreman za ponovnu upotrebu.

Uklanjanje voska sa tepiha

Ukoliko je vosak sveće završio na vašem tepihu, ne brinite, to nije nužno razlog za kupovinu novog. Gotovo istu proceduru koju smo spomenuli za stolnjak možete primeniti i na tepihu. Deo pokušajte da ostružete, a ostatak uklonite peglom. U ovom slučaju koristite četiri sloja papirnog ubrusa koji ćete postaviti na gornju stranu tepiha prekrivajući mrlju od voska. Vodite računa o tome da je pegla postavljena na najnižu temperaturu. Postupak je isti, peglom pređite preko ubrusa sve dok ne apsorbuje vosak. Pritom uvek ppazite da koristite temperaturu koju vaš tepih može da podnese.

Uklanjanje voska sa svećnjaka

Najlakši način uklanjanja voska sa svećnjaka je da ga otopite kako bi sam skliznuo sa površine. I za ovaj postupak koristite izvor topline, ali ovoga puta peć. Posudu za pečenje zajedno sa papirom za pečenje stavite u pećnicu koju je prethodno potrebno zagrejati na 75 stepeni. U posudu zatim postavite svećnjak okrenut naopako kako bi vosak lakše skliznuo. Svećnjak ostavite u pećnici 20–ak minuta. Nakon što ga izvadite, većina voska trebala bi da se otopi i ostane na papiru za pečenje. Ostatak voska potom prebrišite papirnim ubrusom.

Sada kad znate da postoje rešenja, bezbrižno se opustite uz šolju čaja ili čašu vina te uživajte uz sveće.

Podelite sa nama svoja iskustva i koliko ste uspešni bili!

Saznajte više

U centru pažnje: MARKSKEL kolekcija nameštaja za odlaganje

U centru pažnje: MARKSKEL kolekcija nameštaja za odlaganje

Ulepšajte svoj dom nameštajem od ratana

Ulepšajte svoj dom nameštajem od ratana

U centru pažnje: LYNGVIG kolekcija

U centru pažnje: LYNGVIG kolekcija

Vodič: Kako izabrati tepih?

Vodič: Kako izabrati tepih?