Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna
Različite vrste i veličine jastuka za spavanje

Vodič za jastuke

Idealan jastuk podržava vaš vrat na način da su vratni pršljenovi u prirodnom položaju. Verovatno vam vaš trenutni jastuk ne daje takvu podršku, čak i ako vam se on sviđa! Budući da se loših navika teško rešiti, moguće je da ste se navikli spavati s visokim jastukom s perjem, iako to ne daje nužno najbolju podršku vašem telu. Može biti teško odviknuti se od određene vrste jastuka pa je možda bolje rešenje imati dva jastuka, koje možete menjati tokom noći.

 

Visina jastuka

Jastuk koji pruža ispravnu podršku ključan je faktor u postizanju najboljeg noćnog sna. U JYSKu ćete naći jastuke dve različe visine: niske i visoke. Pri odabiru visine jastuka imajte na umu da je vaš idealan položaj spavanja onaj u kom su pršljenovi potpuno ispravni. Položaj u kom spavate treba odrediti visinu jastuka koji trebate izabrati. 

 

Na boku

Ako spavate na boku, posebno je važno da izaberete pravi jastuk da biste bili sigurni da se vratni pršljenovi ne savijaju neprirodno. Kada spavate na boku, a imate pravi jastuk, štitite svoja leđa i vrat. To je dobar položaj ako neretko hrčete jer spavanje na boku smanjuje tendenciju hrkanja.

Idealan jastuk ako spavate na boku jeste:

  • visok jastuk koji pruža oslonac vašoj glavi
  • tvrd jastuk jer punjenje mora ostati na mestu da vam glava ne pada
  • pun jastuk da „popuni“ prostor između vaše glave i dušeka
     

Na leđima

Volite da spavate na leđima? U tom slučaju vaš jastuk treba biti nizak uz primarnu podlogu ispod vrata. U tu svrhu dobar izbor je ergonomski specijalni jastuk od pene ili prirodnog lateksa. On daje dodatnu podršku pod vratom. 

Na stomaku

Ako volite da spavate na stomaku, prvi je savet da ipak pokušate spavati na leđima ili na strani. Kada spavate na stomaku, vaš je vrat u neprirodnom savijenom položaju. Ako ne možete zamisliti da spavate drugačije, tada bi vaš jastuk trebao biti što mekši i ravniji kako biste obezbedili što pravilniji položaj vrata.

Punjenje jastuka

Možete birati između 3 vrste punjenja:

Prirodno punjenje

Jastuci s prirodnim punjenjem sastoje se prvenstveno od perja i paperja, ali mogu takođe sadržati i duge materijale, poput svile ili vune. Jastuci s prirodnim punjenjem mekani su na dodir i lako se oblikuju. To je prednost ako menjati položaj spavanja - na leđima i na boku pa u skladu s tim prilagođavate visinu jastuka, tj. punjenje.

Punjenje vlaknima

Jastuci punjeni vlaknima sadrže sintetičko punjenje. Jastuci sa sintetičkim punjenjem elastičniji su od onih s prirodnim punjenjem. Jastuk s prirodnim punjenjem ili vlaknima? Stvar je ličnih preferencija.

Specijalno punjenje

Specijalno punjenje može se sastojati od memorijske pene ili lateksa. Ova vrsta punjenja pruža maksimalnu podršku, jer se punjenje sastoji od kompaktnijih materijala.

Jastuci od memorijske pene precizno prilagođavaju oblik vaše glave i vrata. S jastukom od memorijske pjene spavajte ergonomski ispravno tokom noći jer se pena prilagođava vašem telu i položaju u kom spavate. Jastuk vas podržava od vrata sve do ramena, tako da krv teče slobodno i lako, a smanjuje se napetost i potencijalne glavobolje. Jastuci od memorijske pene dostupni su u širokom rasponu oblika i veličina.

AIR memorijska pena je pena za smanjenje pritiska na koju ne utiču okolne temperature. To znači da pena ostaje mekana i fleksibilna, čak i u hladnom okruženju za spavanje. Male, vazduhom ispunjene ćelije u peni reaguju na vašu telesnu težinu i omogućavaju peni da se brzo i precizno oblikuje prema konturama vašeg tela.

Struktura i oblik jastuka

Konačno, trebali biste uzeti u obzir strukturu i oblik vašeg jastuka. Ako više volite jastuk koji se može oblikovati tako da odgovara vašim potrebama, tada biste trebali izabrati običan jastuk, s jednom komorom.

Jastuci s više od jedne komore imaju nekoliko pogodnosti, zavisno od njihove strukture. Imaju dve, tri ili četiri komore s različitim kombinacijama perja i paperja, kao i mekši spoljni deo te čvršće jezgro.
Ako imate omiljeni položaj u kom spavate, trebate izabrati oblikovan jastuk. Ovaj tip obično se sastoji od memorijske pene, a jastuk je često oblikovan i namenjen određenom položaju spavanja.

Saznajte više

Istaknuti jastuci našeg asortimana

Istaknuti jastuci našeg asortimana

Odličan jorgan i jastuk prave veliku razliku

Odličan jorgan i jastuk prave veliku razliku

Pažljivo birajte jorgan i jastuk

Pažljivo birajte jorgan i jastuk

Kako izabrati jastuk za bolove u vratu

Kako izabrati jastuk za bolove u vratu