Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna
Soba jarkih boja sa sofom plave boje i francuskim ležajem

Kako urediti mali stan

Uređenje malog stana često zahteva posebnu veštinu jer u ovom su slučaju vaša dnevna i spavaća soba, kuhinja i radni prostor obično spojeni u jednu celinu. Tajna uspešnog uređenja malih prostora leži u odabiru nameštaja koji je multifunkcionalan, čime ćete maksimalno iskoristiti prostor i držati sve stvari organizovanim  – a to je često izazov života u malim stanovima. U nastavku pročitajte nekoliko saveta o tome kako urediti mali stan.

Uređenje hodnika je bitno – čak i kad ga nemate

Nered nije poželjno stanje u domu bilo koje veličine, ali neurednost posebno dolazi do izražaja u malom stanu, gde svaka stvar koja nije na svom mestu jednostavno ‘bode’ oči.

Jedan od problematičnih delova kada je u pitanju red u malom stanu je svakako predsoblje ili hodnik, pogotovo jer ga u takvim stanovima često nema, a cipele, kaputi i ostale stvari koje je uobičajeno držati u predsoblju odjednom su višak sa kojim nemamo gde. Niko ne voli da vidi obuću na gomili, okupljenu oko ulaznih vrata, ili knjige naslagane na trpezarijskom stolu – ponajmanje kada nam u posetu dolaze gosti.

Hodnik sa ogledalom i klupicom


 

Uređenje hodnika ili predsoblja stoga je ključno u malom stanu, čak i kada taj prostor ne postoji već ga morate ‘stvoriti’. U prostoru kod ulaznih vrata svakako osigurajte komad nameštaja koji služi za odlaganje obuće, jer je ona obično uzročnik najvećeg nereda. Razmislite o '2u1' klupi koja u sebi ima prostor za odlaganje. Ukoliko vam prostor to dopušta, ubacite i drugi manji nameštaj za hodnik, kao što je čiviluk za kapute ili manja polica. Naravno, idealne boje za male prostore su svetle, kako bi predsoblje izgledalo prozračno. Nekoliko lepih kutija za odlaganje pomoći će vam da sve sitnice koje se kroz predsoblje provlače organizujete uredno i pročistite prostor, a ne zaboravite manje korpice osigurati za sitnice koje vam uvek moraju biti dostupne, poput ključeva.
 

Odaberite multifunkcionalan nameštaj

Nameštaj koji ima više od jedne funkcije može vam uštedeti dragocene kvadrate i doprineti dobroj organizaciji stana. Stočić za kafu u koji možete odložiti stvari pomoći će vam da prostor kada je potrebno sredite brzo, a da sve stvari istovremeno budu na dohvat ruke. Ukoliko vam se opcija zatvorenog stočića ne sviđa, poslužiće vam i stočić sa policom, na koju možete odložiti laptop ili časopise.

Uopšteno govoreći, korisno je da svaki bitniji komad nameštaja ima dve funkcije. Dobar je primer sofa krevet sa prostorom za odlaganje posteljine, ali i stočić koji dizajnom može odgovarati i radnom i trpezarijskom stolu.

U malim stanovima prostor za odlaganje odeće može biti najveći izazov jer je ormar veliki komad nameštaja koji zauzima puno prostora. Razmislite o opciji da odeću koja dopušta slaganje držite složenu u komodi, a da onu koja zahteva kačenje okačite na stalak za odeću. Stalci za odeću manje ‘zatvaraju’ prostor od ormara, a neki modeli u enterijeru služe i kao lepa dekoracija. Naravno, nemojte preterati sa količinom odeće koju ćete postaviti na stalak.
 

 

Neka ogledala budu deo vašeg enterijera 

Prostorija u kojoj je veliki deo poda slobodan deluje veće. Ali poznato je još nekoliko trikova uz koje takođe možete uticati na utisak veće prostranosti. Jedan od njih svakako je postavljanje velikih ogledala, koja će otvoriti prostor i učiniti ga svetlijim. Ukoliko imate slobodan zid, jedna od ideja je da postavite nekoliko velikih ogledala jedno do drugog. Sa suprotne strane se poigrajte sa zanimljivim dekoracijama, kao što su ukrasna slova, koja će stvoriti zabavan i zanimljiv odraz u ogledalu.

Komoda sa vazom i okruglim ogledalom iznad

Još nešto što vam može pomoći u stvaranju utiska skladne celine u malom stanu je da izaberete jednu boju koja se ponavlja na nekoliko elemenata u stanu, kao što je ukrasni jastučić, tepih ili ram za slike. Isti efekat možete postići ako kroz ceo prostor provučete isti stil uređenja.

Kad su u pitanju završni radovi, mali stan idealan je za izražavanje vaše ličnosti, stoga - dajte sebi oduška! 
Ukoliko imate ideje i savete za uređenje malih prostora, podelite ih sa nama u komentarima!

Saznajte više

Ulepšajte svoj dom nameštajem od ratana

Ulepšajte svoj dom nameštajem od ratana

U centru pažnje: LYNGVIG kolekcija

U centru pažnje: LYNGVIG kolekcija

Vodič: Kako izabrati tepih?

Vodič: Kako izabrati tepih?

Prigrlite Japandi stil uz SOLLERUP kolekciju

Prigrlite Japandi stil uz SOLLERUP kolekciju