Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna
pamučni peškiri različitih boja na vešalicama

Kako prati i održavati nove peškire

Kupili ste nove peškire za kupatilo, ali nakon prvog pranja niste zadovoljni time kako vas služe? Pročitajte nekoliko saveta u nastavku i možda vas neki od njih iznenade.

Evo kako možete nove peškire pripremiti za prvo korišćenje, produžiti njihovu trajnost i na taj način dugo biti zadovoljni upotrebom.

1. Pre kupovine peškira razmislite o mogućnostima održavanja

Često nas prilikom kupovine peškira ponese njihov lep dizajn ili atraktivna boja. No, kod odabira je uvek potrebno imati na umu održavanje peškira. Da li vam trebaju peškiri većih dimenzija ukoliko imate malu mašinu za veš? Da li će se boje u kojima ste odabrali peškire moći prati zajedno? Imate li posteljinu u sličnim bojama koja će moći da ‘pravi društvo’ peškirima jarkih boja koje ćete morati da perete odvojeno? Imajte na umu ovih nekoliko pitanja, a ako nekad ne možete odoleti izboru koji nije u skladu sa njima, imajte pri ruci maramice koje skupljaju boju prilikom pranja. 
 

 

2. Pre prvog pranja peškira ostavite ih u hladnoj vodi 24 sata

Natapanje u hladnoj vodi dopušta pamučnim vlaknima da se ‘otvore’ i omogućava vašim peškirima bolju sposobnost upijanja u kasnijoj upotrebi. Takođe, ovo će pomoći odstranjivanje sa peškira eventualni višak boje. Ako želite, u hladnu vodu možete dodati malo sirćeta koje će pomoći vezivanje boje za pamučna vlakna i tako produžiti postojanost boje.

3. Nemojte koristiti omekšivač za peškire prilikom pranja peškira

Iako ćete verovatno teško odoleti ovome, prilikom prvog pranja peškira izbegnite upotrebu omekšivača za veš. Razlog je taj što omekšivač na pamučnim vlaknima peškira ostavlja trag koji otežava sposobnost upijanja i sušenja, a ponekad uzrokuje nastanak sitnih vlakana tkanine tzv. nopica koje se odvajaju od peškira. Metoda naših baka pomoći će pri zadržavanju mekoće i trajnosti peškira pa u zadnje ispiranje umesto omekšivača dodajte kašičicu alkoholnog sirćeta. Ako se ne možete odreći intenzivnog mirisa koji pruža omekšivač u budućim pranjima, pokušajte smanjiti količinu koju koristite. Na taj ćete način po pitanju upijanja od vaših peškira dobiti maksimum.

peškiri u kupatilu


4. Temperatura pranja peškira neka bude 60°C

Prvih nekoliko puta važno je da peškire perete odvojeno od ostalog veša i to sa što sličnijim bojama. Uvek ih perite na 60°C jer je to temperatura na kojoj se uništavaju bakterije i virusi i osigurava najviši nivo higijene. Izuzetak ćete možda morati da napravite kod peškira od velura, koje ćete prati na 40°C, kako biste očuvali njihovu boju i mekanu teksturu.

5. Sušenje u mašini za sušenje veša rezultuje većom mekoćom peškira

Iako sušenje na svežem vazduhu daje najsnažniji osećaj čistoće vašim peškirima, najveću mekoću pruža im sušenje u mašini za sušenje veša. Stoga, za sve one kojima su trajnost i mekoća peškira na visokoj listi prioriteta, osušite ih u mašini za sušenje veša za maksimalan efekat.

Savet plus: Ukoliko peškiri na krajevima imaju bordure (trake različitog tkanja), nakon pranja ih dobro rastegnite u tom delu pre nego što ih stavite na sušenje. To će pomoći da bordure sklone 'stiskanju' ne uzrokuju promene u obliku vaših peškira.

 

Saznajte više

Favoriti kupaca: oprema za kupatilo

Favoriti kupaca: oprema za kupatilo

Pretvorite kupatilo u svoju spa oazu

Pretvorite kupatilo u svoju spa oazu

U centru pažnje: Serije peškira

U centru pažnje: Serije peškira

Letnja atmosfera i u vašem kupatilu

Letnja atmosfera i u vašem kupatilu